Αρχική Οικονομία Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ;;;
Οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές ανάγκασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις ή να συμπράξουν με άλλους για να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.

Ταυτόχρονα και όπως εκτιμούν στελέχη της φορολογικής διοίκησης έχει αυξηθεί η φοροδιαφυγή από τους επαγγελματίες, με προφανή στόχο να περιορίσουν φόρους και εισφορές. Το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο τα έσοδα από την παρακράτηση (20%) από τους ελεύθερους επαγγελματίες μειώθηκαν κατά 12,13% και διαμορφώθηκαν στα 59,26 εκατ. ευρώ έναντι 67,43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση των εσόδων και από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που δείχνει ότι αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο». Τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή μειώθηκαν κατά 4,6% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) φέτος παρατηρείται εκτόξευση των συστάσεων ομόρρυθμων εταιρειών (Ο.Ε.), κατά 58,51% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Οι φοροτεχνικοί δίνουν την ακόλουθη ερμηνεία: φυσικά πρόσωπα – ελεύθεροι επαγγελματίες που όμως επιθυμούν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να απολαύσουν τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης, συνενώνονται και δημιουργούν ομόρρυθμες εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους.

Συνολικά τα έσοδα κατά τον πρώτο μήνα του έτους σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 4,48%. Σύμφωνα με τη διάρθρωση των φορολογικών εσόδων, οι άμεσοι φόροι ανήλθαν στο 35,51% των φορολογικών εσόδων και οι έμμεσοι φόροι στο 64,49%. Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία αυξάνονται συνεχώς οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους, συνεπεία των αυξήσεων των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:

1. Τα έσοδα από φόρους στο εισόδημα των φυσικών προσώπων καταγράφουν αύξηση 15,97% (μισθοί και συντάξεις) η οποία οφείλεται στην κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου.

2. Τα έσοδα από φόρους στο εισόδημα των νομικών προσώπων μειώθηκαν κατά 20,56%.

3. Εντύπωση προκαλούν οι αυξημένες εισπράξεις από τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 κατά 26,78%, καθώς πολλοί πολίτες προέβησαν σε αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων ενόψει των αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών.

4. Τα έσοδα από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών αυξήθηκαν κατά 87,12% και διαμορφώθηκαν στα 48,53 εκατ. ευρώ έναντι 25,93 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.
Τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή, πέραν της μείωσης που παρατηρείται την περίοδο Ιανουαρίου 2014-2015, εφεξής παρουσιάζουν ανοδική τάση η οποία οφείλεται στην αυξημένη συμμετοχή των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις οφειλών, καθώς επίσης και στο μέτρο της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

5. Τα συνολικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους παρουσιάζουν οριακή αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 2,57 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ομιλία...

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αρχίσει το β’ 3μηνο του 2021 – Οι καταλύτες της ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού...

ΣΥΡΙΖΑ: «Έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας»

Με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Το μάθημα της...

Μητσοτάκης: Ανάγκη συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ – Η καλή γειτονία να διέπει τις σχέσεις των συμμάχων

Τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!