Αρχική Απόψεις Η τραγωδία της λιτότητας

Η τραγωδία της λιτότητας

Τα περί ανάπτυξης είναι ένας λαϊκός μύθος για να παραμένουν ελεγχόμενοι οι Πολίτες και να μην εξεγείρονται, χωρίς να συνειδητοποιούν πως οδηγείται ο ένας μετά τον άλλο στο ικρίωμα – με τις τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως στο Μάτι και στη Γένοβα.

Ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν θεωρούνται συχνά τυχαία ή το φυσικό αποτέλεσμα ανθρωπίνων σφαλμάτων, σε συνδυασμό με τη διαφθορά – όπως η καμένη γη στο Μάτι με τους 95 νεκρούς, για τους οποίους κατηγορήθηκε ο κρατικός μηχανισμός ή η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα με τους 39 νεκρούς, όπου ενοχοποιήθηκε η κατασκευαστική εταιρεία, ενώ κυκλοφόρησε ένα σενάριο που επιβάρυνε με την ευθύνη την ιταλική Μαφία, με τον ισχυρισμό ότι έχει παρεισφρήσει στη βιομηχανία σκυροδέματος (υπερτιμώντας το προϊόν και παραδίδοντας λιγότερο τσιμέντο, κάτι που έκανε την κατασκευή ασταθή).

Ουσιαστικά όμως αποδείχθηκε στην πράξη πως κανένας δεν ένοιωσε έκπληξη από την κατάρρευση της γέφυρας, επειδή όλοι τη θεωρούσαν πιθανή – ενώ δεν χάθηκαν μόνο στην Ελλάδα ζωές δεκάδων ανθρώπων από την πυρκαγιά που θεωρούταν ανάλογα πιθανή, αλλά επίσης στην Πορτογαλία ένα μόνο έτος πριν. Το κοινό χαρακτηριστικό δε και των τριών χωρών είναι η εξοντωτική πολιτική λιτότητας – πρώτο θύμα της οποίας αποτελούν αναμφίβολα οι δημόσιες επενδύσεις και η ανανέωση/συντήρηση των υποδομών.

Από το γράφημα που ακολουθεί τεκμηριώνεται ξεκάθαρα πως η Ιταλία μείωσε κατακόρυφα της δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές της, από τα 13,66 δις € το 2007 στα 5,15 δις € το 2015, όπως επίσης η Ισπανία– ενώ κάτι ανάλογο υποθέτει κανείς τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Πορτογαλία. Ως εκ τούτου, μπορεί οι ευθύνες να καταλογίζονται αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις, στις εταιρείες κατασκευής ή στη Μαφία, αλλά πρόκειται για τη μισή αλήθεια – αφού η άλλη μισή είναι οι μειωμένες επενδύσεις παγίου εξοπλισμού που δεν αφορούν μόνο τα κράτη αλλά, επί πλέον, τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (GFCF) περιγράφει πόσο από την αξία που προστίθεται στην οικονομία επενδύεται, αντί να καταναλώνεται – με εξαίρεση τις αγοραπωλησίες γης και τις αποσβέσεις. Εν προκειμένω, ο δείκτης αυτός μειώνεται συνεχώς στην Ελλάδα – από τα 60,5 δις € το 2007 στα 20,5 δις € το 2016, με τη μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται από το 2008 έως το 2013 (από τα 59,3 δις € στα 21,4 δις €, παραμένοντας έκτοτε σταθερά στα περίπου 19 δις €). Αυτό σημαίνει πως σχεδόν τίποτα δεν ανανεώνεται και δεν επιδιορθώνεται στη χώρα μας – κάτι που θα φανεί τα επόμενα έτη, όταν οι παλαιές υποδομές, τα σπίτια και τα μηχανήματα θα αρχίσουν να «καταρρέουν».

Σε σχέση τώρα με το ΑΕΠ, παρά το ότι το ΑΕΠ μας μειωνόταν κατακόρυφα και συνεχώς, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από 26% το 2007 περιορίσθηκε στο 12,6% το 2012 – ενώ από το 2013 έως το 2016 έμεινε σταθερά στο 12%. Όπως διαπιστώνεται δε από το γράφημα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεν σε καλύτερη θέση, αλλά ο δείκτης τους παραμένει επίσης αρνητικός – οπότε είναι εύλογο πως θα συνεχιστούν οι τραγωδίες, εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Περαιτέρω, μέσα στα πρώτα έξι χρόνια της ύφεσης τα ελληνικά πάγια επενδυμένα κεφάλαια μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο – ενώ πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, οπότε τα πάγια κεφάλαια τους χάθηκαν οριστικά. Με τον τρόπο αυτό ακρωτηριάσθηκε στην κυριολεξία ο παραγωγικός μηχανισμός της χώρας μας, καθώς επίσης η παραγωγικότητα των εργαζομένων – αφού οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι αυτές που, μέσω της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών και διαδικασιών, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα μίας οικονομίας και όχι μόνο οι μισθοί.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και άλλων χωρών, παρά τους κατά πολύ μεγαλύτερους μισθούς – οπότε, ακόμη και εάν ή όταν ανακάμψει η οικονομία μας, η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει στην άνοδο των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος, αφού ο εναπομείναν παραγωγικός μας μηχανισμός δεν θα μπορεί να την καλύψει.

Επομένως είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία παγίδα, από την οποία δεν υπάρχει διέξοδος εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική – αφού χωρίς επενδύσεις η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, ενώ εάν δεν επενδύσουν πρώτοι οι Έλληνες, δεν θα επενδύσει κανένας ξένος (ή μη μόνο για να κερδοσκοπήσει βραχυπρόθεσμα, με την εξαγορά δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων σε εξευτελιστικές τιμές).

Στα πλαίσια αυτά, τα περί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την ταυτόχρονη εφαρμογή του τεσσαρακονταετούς μνημονίου είναι όνειρα θερινής νύχτας – ένας «λαϊκός μύθος» για να παραμένουν ελεγχόμενα ήρεμοι οι Έλληνες και να μην εξεγείρονται, χωρίς να συνειδητοποιούν πως οδηγείται ο ένας μετά τον άλλο στο ικρίωμα, με τις τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη.  Είναι δε εύλογο, αφού η Ελλάδα μοιάζει με ένα πλοίο που ταξιδεύει σε μία θάλασσα, η οποία είναι μεν ακόμη ήρεμη, αλλά χωρίς μηχανές, ρεζέρβα και ικανό πλήρωμα – οπότε στην παραμικρή αλλαγή καιρού κινδυνεύει να βουλιάξει, πόσο μάλλον όταν ξεσπάσει η παγκόσμια καταιγίδα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά. Η ημερομηνία της κηδείας του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλε

Κορωνοϊός: 10.783 νέα κρούσματα και 95 θάνατοι – Στους 680 οι διασωληνωμένοι

Σε 10.783 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 95 θάνατοι,...

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική – Από την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η ισχυρή δόνηση – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στις 13:48) σε θαλάσσιο χώρο στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού, ο σεισμός είχε επίκεντρο...

Γ. Παπανδρέου: «Υπάρχει ο άλλος δρόμος, της συνεννόησης και της ειρήνης με τη Τουρκία» – Βράβευση στην Άγκυρα

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την 'Αγκυρα όπου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου της Τσανκάγια (προαστείου της Άγκυρας), Αλπέρ Τασντελέν και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Το

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!