Αρχική Απόψεις Η σημερινή Αριστερά

Η σημερινή Αριστερά

Η Αριστερά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σε όλες τις εκφάνσεις της, εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού του ρόλου της. Μπορεί οι κοινωνικές αναφορές της να παραμένουν ίδιες –η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα–, αλλά ο συσχετισμός δυνάμεων μετά την πτώση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» δημιούργησε ένα ιστορικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι με ποια στρατηγική και τακτική, με ποιο άμεσο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, με ποιους τρόπους και από ποιους δρόμους, με ποιες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες θα εκφράσει τα κοινωνικά στρώματα στα οποία αναφέρεται η Αριστερά. Πώς θα πραγματοποιήσει αυτά που οραματίζεται;

Η σημερινή Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι σε κρίση και αναζήτηση. Μόνο σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες σημαντικές συνιστώσες της βρέθηκαν στο κέντρο της πολιτικής σκηνής και πρωταγωνίστησαν – στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Αριστερά που τόλμησε σε αυτές τις χώρες έχασε την ταυτότητά της. Απλοϊκή προσέγγιση, ασφαλώς.

Ωστόσο, η απουσία της Αριστεράς ως ηγεμονικής δύναμης, η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και η παγκόσμια οικονομική κρίση σφραγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα. Με σημαντικότερη πολιτική συνέπεια, δίπλα στην εκρηκτική εξάπλωση της φτώχειας, την άνοδο της Ακροδεξιάς και του φασιστικού κινδύνου. Ο,τι χειρότερο, δηλαδή, θα μπορούσε να συμβεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες μια αλήθεια, αλλά δεν την είπε ολοκληρωμένη. Ο νεοφιλελευθερισμός «είναι αυτός που τρέφει την Ακροδεξιά», τόνισε. Για να ολοκληρωθεί η φράση χρειάζεται να υπογραμμιστεί πως ο νεοφιλελευθερισμός τρέφει την Ακροδεξιά και τον φασισμό εκεί όπου απουσιάζει η Αριστερά.

Το ζητούμενο, επομένως, είναι η Αριστερά. Μια δύναμη που ψάχνεται, που ταλανίζεται από κρίση ταυτότητας, ύστερα από όσα συνέβησαν στον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αυτή η Αριστερά που αναζητεί τον νέο ρόλο της, χωρίς να κόψει τις σχέσεις της με το ένδοξο παρελθόν της.

Αυτή η Αριστερά, χωρίς να σβήσει τις ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές στο εσωτερικό της, οφείλει να συνασπιστεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στην Ακροδεξιά και στον φασισμό. Να αλλάξει τους συσχετισμούς, που θα της επιτρέψουν να οραματίζεται αλλά και να πετυχαίνει τους στόχους της.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony Orga­ni­za­tio­nal exper­tise and dili­gence are also appreciated selection for each boy. Ano­ther neces­sary bene­fit depends...

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside Just because your spouse is certainly not suitable...

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!