Αρχική Οικονομία Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στις ελληνικές ράγες

Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στις ελληνικές ράγες

Τη συμφωνία για μίσθωση τεσσάρων μηχανών (δύο ηλεκτράμαξες και δύο ντιζελάμαξες) για δύο συν τρία χρόνια από τη ΓΑΙΑΟΣΕ αναμένεται να υπογράψει το αμέσως προσεχές διάστημα η Rail Cargo Logistics Goldair.

Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία η Rail Cargo Logistics, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που με δικά της μέσα κάνει χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι η Rail Cargo – Goldair δημιουργήθηκε από την Goldair, η οποία είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών και logistics, και τους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους.

Πρόκειται για την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Αυστρίας, η οποία ιδρύθηκε το 1837 και σήμερα συγκαταλέγεται στους σιδηροδρομικούς κολοσσούς της Ευρώπης, εκτεινόμενη σε 16 χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης με 1.100 λοκομοτίβες, 26.000 βαγόνια, 39.000 εργαζομένους και 5,5 δισ. ευρώ τζίρο.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Rail Cargo – Goldair, η οποία ξεκινά τη λειτουργία της από τη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα επιλέχθηκε ως βάση της εταιρείας κυρίως για πέντε λόγους:

Μόνο στη Γερμανία, υπάρχουν 306 ιδιωτικές εταιρείες, ακολουθούν η Πολωνία με 63, η Σλοβακία με 43, η Αγγλία με 35 και οι Σουηδία και Αυστρία με 30
Μόνο στη Γερμανία, υπάρχουν 306 ιδιωτικές εταιρείες, ακολουθούν η Πολωνία με 63, η Σλοβακία με 43, η Αγγλία με 35 και οι Σουηδία και Αυστρία με 30

– Τη γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σιγά σιγά από τέρμα της Ευρώπης σε πύλη εισόδου και εξόδου εμπορευματικών ροών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

– Τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται ήδη ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

– Την ολοκλήρωση των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων υποδομής στον άξονα Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Βόρειων Συνόρων, ο οποίος θα διαθέτει πλέον διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή με τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση.

Η πλήρης λειτουργία του συγκεκριμένου άξονα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους των σιδηροδρομικών μεταφορών, την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου και τη δυνατότητα παροχής αξιόπιστων, ανταγωνιστικότερων και ασφαλέστερων μεταφορών.

– Την απόφαση της Ε.Ε. για τη συστηματική ανάπτυξη των σιδηροδρόμων στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξηθούν η ανταγωνιστικότητα και το μερίδιο αγοράς τους.

– Την ανάπτυξη του Εμπορευματικού και Σιδηροδρομικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον όγκο των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα, καταλαμβάνοντας σύντομα το 6%-10% του συνόλου των χερσαίων μεταφορών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το επιχειρηματικό πλάνο της Rail Cargo Logistics θα αναπτύσσεται παράλληλα με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Ειδικότερα, στην τελική του μορφή το σχέδιο της εταιρείας θα περιλαμβάνει:

–  καθημερινά δρομολόγια στον σιδηροδρομικό άξονα Ειδομένης – Θεσσαλονίκης
– καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εμπορευματική σιδηροδρομική διασύνδεση των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας μας και παράλληλα των δύο μεγαλύτερων λιμανιών
– τακτικά δρομολόγια στο δίκτυο Προμαχώνας – Θεσσαλονίκη – Ασπρόπυργος.

Επίσης, η εταιρεία προγραμματίζει τη δραστηριοποίησή της με πλήρεις συρμούς στη μεταφορά χημικών προϊόντων και πετρελαιοειδών.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνητης γραμμής Πατρών – Αθήνας, η εταιρεία θα ξεκινήσει τακτικό δρομολόγιο για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της δυτικής Ευρώπης με το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου.

Επίσης, στα σχέδια της εταιρείας είναι η εισαγωγή στην ελληνική αγορά της πατενταρισμένης από τη Rail Cargo λύσης innovative semi-trailer transfer (ISU system) για τη μεταφορά επικαθήμενων trailers πάνω σε βαγόνια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Αρωγός στο έργο αυτό είναι οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι, με εμπειρία σε αντίστοιχες διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που έχουν υλοποιήσει σε οκτώ χώρες εκτός της Αυστρίας, οι οποίες είναι οι: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία, Ιταλία και Γερμανία.

Άλλες τρεις ανεξάρτητες σιδηροδρομικές εταιρείες

Νέα άδεια σιδηροδρομικής επιχείρησης στην Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να χορηγήσει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηρόδρομων (ΡΑΣ) για την εκτέλεση εθνικών και διεθνών εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών με παροχή έλξης ή και πλήρων συρμών στο σύνολο του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η Piraeus Europe Asia Rail Logistics θα γίνει έτσι η τέταρτη εταιρεία που θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και η δεύτερη ιδιωτική εμπορευματικών μεταφορών μετά τη Rail Cargo Logistics Goldair, κοινοπραξία των Αυστριακών Σιδηρόδρομων (Rail Cargo Logistics GmbH) με την ελληνική εταιρεία διαμεταφορών Goldair (51%), η οποία αδειοδοτήθηκε νωρίτερα εφέτος.

Η Piraeus Europe Asia Rail Logistics θα γίνει η τέταρτη εταιρεία που θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται στην ΕλλάδαΟι άλλες δύο, κρατικές εταιρείες αυτές που συμμετέχουν στην ελληνική αγορά είναι η υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εκτελεί και επιβατικό έργο και οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) Α.Ε. που συστάθηκαν το 2011 με τη συνένωση των εταιρειών Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ) Α.Ε., Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) Α.Ε. και ΤΡΑΜ Α.Ε. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΣΕ ασκεί πλέον μόνον καθήκοντα διαχειριστή της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής.

Η Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD ιδρύθηκε πριν από ένα έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στοχεύει στην εξασφάλιση σημαντικότατου μεριδίου της αγοράς των ελληνικών εμπορευματικών μεταφορών.

Και κατά προτεραιότητα σε εκείνες που προέρχονται από τη συνεχή ανάπτυξη των λιμενικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά καθώς και στα εκ της Ασίας εισαγόμενα φορτία που έχουν τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Μόδα στην Ευρώπη τα ιδιωτικά τρένα

Εκατοντάδες είναι πλέον οι ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ανεξάρτητων Σιδηροδρομικών Ρυθμιστικών Αρχών Σιδηροδρόμων.

Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν 306 ιδιωτικές εταιρείες, ακολουθούν η Πολωνία με 63, η Σλοβακία με 43, η Αγγλία με 35 και οι Σουηδία και Αυστρία με 30.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΡΑΕ: Εκτίμηση για υποχώρηση των τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο

Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο) εξέφρασε ο πρόεδρος της...

Γ. Μπρατάκος(ΕΒΕΑ): Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες

"Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει". Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, σε πάνελ με θέμα τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την Qualc. Ερωτηθείς για τα άλματα στην κατ

Επιτροπή Ειδικών: Μόνο με PCR το πιστοποιητικό νόσησης για ανεμβολίαστους

Μόνο με θετικό μοριακό τεστ (PCR) θα είναι εφικτή η χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε κάποιον ανεμβολίαστο σύμφωνα με όσα, κατά πληροφορίες, εισηγείται η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας. Σήμερα το σχετικό πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί και με Rapid Test, γεγονός που ωστόσο έχει αφήσει πολλές «τρύπες» στο σύστημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμακοποιοιύ που είχε συλληφθεί στον Εβρο για ψευδείς δηλώσεις «νοσούντων» στο σύστημα του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο μέλλον και η δι

Κορωνοϊός: 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.196 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 75 θάνατοι. Παράλληλα, σε 690 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τόσο η Αττική, όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «δίνει» 1.845 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.030. Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική,

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!