Ο χρόνος στάθηκε παραπάνω από φίλος για εκείνη, αφού τους τελευταίους εννέα αιώνες τής στέρησε μόνο λίγη από τη γοητεία της.

Ο λόγος για τη μούμια μιας 35χρονης γυναίκας, με σχεδόν αναλλοίωτα χαρακτηριστικά, που ανακαλύφθηκε από ομάδα αρχαιολόγων κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Η «Πριγκίπισσα των Πάγων», όπως την ονόμασαν, παραμένει τόσο εντυπωσιακά διατηρημένη, που διακρίνονται ακόμα και οι μακριές βλεφαρίδες στα μάτια της, ενώ τόσο τα μαλλιά όσο και τα δόντια της έμειναν σχεδόν άθικτα στο βάθος των αιώνων. Σε αντίθεση ωστόσο με το καλοδιατηρημένο κρανίο της, από το υπόλοιπο σώμα της βρέθηκαν μόνο τα οστά της, γεγονός που μαρτυρά ενδεχομένως ότι μουμιοποιήθηκε κατά λάθος, εξαιτίας ενός χάλκινου σκεύους που είχε τοποθετηθεί στον τάφο της για να την προστατεύει στη μετά θάνατον ζωή.

Το σκεύος μαζί με μια γούνα που επίσης βρέθηκε εκεί σχημάτισαν ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω από το πρόσωπό της, στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας όπου ενταφιάστηκε. Η μούμια ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη Ζελένι Γιαρ κοντά στο Σάλεκχαρτν της Ρωσίας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν μέλος ενός μυστηριώδους πολιτισμού κυνηγών και ψαράδων που ζούσε στην περιοχή. Ηταν μάλιστα η μόνη γυναίκα θαμμένη ανάμεσα σε σχεδόν 40 άνδρες, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι ήταν μέλος ανώτερης κοινωνικής τάξης.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ