Αρχική Uncategorized Η ποιοτική προσέλκυση τουριστών συναντά δυσκολίες

Η ποιοτική προσέλκυση τουριστών συναντά δυσκολίες

Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με πέρυσι. Η ανησυχία του λαού για τις φορολογικές επιβαρύνσεις του φθινοπώρου δεν του επιτρέπουν να οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η ψήφιση των νέων μέτρων έχει φέρει αναστάτωση και έχει διαταράξει τη κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση και επιδιώκουν μέσω των κινητοποιήσεων τους να αντισταθούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία του τραπεζικού συστήματος, που κάποτε ήταν ο μοχλός ανάπτυξης του.

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσαρμοσμένο ως προς τον οικονομικό κύκλο δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 8,7% του δυνητικού ΑΕΠ το 2016, έναντι ελλείμματος 10,5% του δυνητικού ΑΕΠ το 2009. Το μέγεθος αυτό συνιστά καλύτερο μέτρο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς λαμβάνει υπόψη το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου αυτή έλαβε χώρα. Συνεπώς, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας συνολικά την ανωτέρω περίοδο έφθασε τις 19,2 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, και είναι κατά πολύ υψηλότερη έναντι των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ που επίσης εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την δεύτερη μεγαλύτερη προσαρμογή μετά τη χώρα μας, πέτυχε η Ιρλανδία (10,3% του ΑΕΠ).

Η επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των σχετικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο διαμορφώνει, ένα ευνοϊκό κλίμα για τη προσέλκυση κρίσιμων για την ανάπτυξη επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Στον εξωτερικό τομέα, η πατρίδα μας κατόρθωσε επίσης να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009- 2016. Η προσαρμογή αυτή στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά. Η χώρα μας έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της σε όρους κόστους εργασίας.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% το 2017 (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά στην εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου. Σημειώνεται ότι, χώρες όπως η Ελλάδα που είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και ταυτόχρονα παρουσιάζει υψηλό δείκτη ενεργειακής εξάρτησης, επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, καθώς ανακάμπτει η οικονομία σταδιακά, ενισχύει και την ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού κατόρθωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, την αύξηση του ποσοτικού τουρισμού, να τη κάνει μειονέκτημα με τη μείωση των εσόδων.

Το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας οφείλει να συνεργαστεί και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη «νέα εποχή» που διαμορφώνεται. Νέες ισορροπίες, νέα δεδομένα και πολλές προκλήσεις αναζητούν ηγέτες στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, που θα μπορούν να έχουν όραμα για να φτιάξουν μια ΕΕ ευέλικτη και ανταγωνιστική. Οι πολιτικές να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης από Αίγυπτο: Κοινοί στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο...

Μητσοτάκης από Αίγυπτο: Κοινοί στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο...

Αλ Σίσι: Αναγκαία η ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία...

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος έπεσε στην Ηλεία – Δυο νεκροί

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία εδώ και λίγη ώρα. Σύμφωνα με το ilialive.gr ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος έχει πέσει στο χωριό Χαριά. Το αεροσκάφος κατέπεσε και τυλίχθηκε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!