Αρχική Υγεία "Η πανδημία θα διαρκέσει άλλον ενάμιση χρόνο"

“Η πανδημία θα διαρκέσει άλλον ενάμιση χρόνο”

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα διαρκέσει ακόμα περίπου ενάμιση χρόνο» ανέφερε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) της Ιταλίας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο. Ο Ιταλός επιστήμονας και μέλος της ειδικής επιτροπής για την πανδημία, ως ομιλητής σε forum που αφορούσε στον Covid-19, επισήμανε πως «αυτό που δημιουργεί η πανδημία είναι μια πρόκληση, όχι όμως σαν αυτή του σεισμού η της πλημμύρας, αλλά μια πρόκληση διαρκής, η οποία προβλέπεται ότι θα μας συνοδεύει για περίπου ενάμιση χρόνο ακόμα. Γι΄ αυτό και εφαρμόζουμε στρατηγικές προσαρμογής οι οποίες πρόκειται να αφήσουν το σημάδι τους στο μέλλον, και φυσικά κάποιες από αυτές μόνιμα».

Σίλβιο Μπρουσαφέρο
Σίλβιο Μπρουσαφέρο

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι η πρόληψη είναι κρίσιμη και σημαντική για ένα σύστημα. Όταν η ιδέα της πρόληψης δεν υπήρχε, δεν πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες επενδύσεις. Σήμερα όμως είναι σαφές ότι η έννοια της πρόληψης είναι θεμελιώδης και, εάν δεν επενδύσουμε σ’ αυτή, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός. Η πρόληψη διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εμποδίσει a priori ορισμένα σενάρια, έχει όμως το μειονέκτημα ότι, όταν λειτουργεί πολύ καλά, δεν μπορεί να διακρίνει κάποια άλλα σενάρια, και αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που τη χαρακτήριζε πάντα. Σήμερα αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους, καθώς η επένδυση στην υγεία και την ευημερία είναι ένας τρόπος να εγγυηθούμε τον πλούτο των κοινοτήτων και των χωρών μας» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, είμαστε στη μέση του δεύτερου κύματος»

«Ο κορωνοϊός  μάς έχει διδάξει ότι, δυστυχώς, όλα στη ζωή μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Και, σε αυτή την περίπτωση, όλα μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο. Ναι, επειδή η επιδημία  μας έφερε μόνο θάνατο και μας εξόργισε. Νοσοκομεία γεμάτα, γιατροί και προσωπικό να εξαντλούνται, άτομα που έχασαν  τη ζωή τους απομονωμένα, μόνα τους, χωρίς φίλους ή συγγενείς που θα μπορούσαν να τους παρηγορήσουν, σε δωμάτιο νοσοκομείου. Και το χειρότερο δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε ακόμα στη μέση του δεύτερου κύματος», υποστηρίζει.

«Στόχος μια πιο ποιοτική ζωή»

«Η υγειονομική περίθαλψη του μέλλοντος θα συμβαδίζει με την τεχνολογία και τις κοινωνικές σχέσεις» συνέχισε ο Mπρουσαφέρο και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλά ακόμα και με διάφορες αναπηρίες ή όταν γερνάμε χάρη σε ένα σύνολο τεχνολογιών και σχέσεων που μας βοηθούν να ανακτήσουμε αυτόν τον βαθμό αυτάρκειας που χάνουμε. Η πρόκληση είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλη τη χώρα να απολαμβάνει αυτή την υγειονομική περίθαλψη. Να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα είναι μια μεγάλη εξέλιξη του εθνικού συστήματος υγείας που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ποιοτική ζωή, η οποία μάλιστα θα έχει περιθώρια βελτίωσης».

Από την επιδημία στην τεχνολογία – Τεστάρονται τα εθνικά συστήματα 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του ο γνωστός Ιταλός επιστήμονας είναι εκείνο της τεχνολογικής εξέλιξης με αφορμή την πανδημία.

Όπως είπε, «εξαιτίας της επιδημίας έρχεται μια μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ενσωματωθεί στο σύστημα. Αυτή η πανδημία είναι μια περίεργη δοκιμασία, ένα stress test που δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων μας και την ικανότητά μας να αντιδρούμε. Πιστεύω ότι το μήνυμα που κυρίως αξιολογούμε, τόσο όσον αφορά τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης όσο και τη διαχείριση των συστημάτων πληροφοριών, είναι η μεγάλη ικανότητα, η οποία εμφανίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, των απομακρυσμένων συστημάτων επικοινωνίας σε πολλούς τομείς. Προφανώς αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και αξίζει επίσης μια εις βάθος μελέτη των επιπτώσεων, από την τηλεργασία έως την εξ αποστάσεως μάθηση».

«Προβληματισμός για τον αντίκτυπο των νέων συνθηκών στη ζωή μας» 

«Παράλληλα υπάρχει μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιούνται και αφορούν την τηλεϊατρική ή την παροχή βοήθειας από απόσταση» λέει ο Μπουσαφέρο.

«Το θέμα είναι να φέρουμε όλες αυτές τις εμπειρίες σε ένα σύστημα. Αυτή είναι η πρόκληση που μας περιμένει. Το γεγονός ότι η επιδημία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για μήνες μάς δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε πολύ αυτή την εξέλιξη. Ο αντίκτυπος θα πρέπει βέβαια να μελετηθεί από κοινωνικοτεχνική άποψη. Το να εισαγάγουμε νέες τεχνολογίες στην πραγματική ζωή, δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό ζήτημα. Έτσι αλλάζουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο έχουμε επαφές και σκεφτόμαστε. Ένας σημαντικός προβληματισμός είναι να παρατηρήσουμε πώς η τεχνολογία μπορεί να συνδυάζεται με τις κοινωνικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Χάρη σε αυτά τα εργαλεία θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο αυτά τα δύο στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά και κυρίως το πώς αυτά μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο...

Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank "Attica Economic Review" το οποίο...

ΤτΕ: Μειωμένες κατά 80,8% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το Νοέμβριο – Διόγκωση ελλείμματος κατά €8,4 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Στα 1,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το Νοέμβριο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς μειώθηκε κατά 127 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2019....

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 3,2 δισ. ευρώ σε καταλύματα και εστίαση το γ’ τρίμηνο

Σημαντικό ήταν το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού στον τζίρο των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!