Αρχική Απόψεις Η Πάτρα στο Επίκεντρο της Καινοτομίας

Η Πάτρα στο Επίκεντρο της Καινοτομίας

Σε περιόδους Υφεσης έχει διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες για Καινοτομία είναι ένα από τα πρώτα θύματα των κρατικών προϋπολογισμών.
Παρ΄όλα αυτά στη χώρα μας, από την αρχή σχεδόν της Οικονομικής Κρίσης, εμφανίστηκε ένα παράδοξο κύμα καινοτόμας επιχειρηματικότητας, που αξιοποιεί οτιδήποτε φρέσκο κυκλοφορεί στην αγορά (νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες, νέους επιστήμονες), μετασχηματίζοντας την έρευνα σε επιχειρηματικό σχέδιο.
Προς τι ο πρόλογος;
Την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στην Πάτρα η 6η Εκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Πάτρας, το γνωστό Patras IQ, το οποίο αποτελεί μια πλατφόρμα διασύνδεσης έρευνας και παραγωγικών φορέων.
Δεκάδες εκθέτες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονείται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ εκπρόσωποι καινοτόμων φορέων και επενδυτικών οργανισμών θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πρωτότυπα προϊόντα & υπηρεσίες και να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους.
«Εχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό;» θα αναρωτηθεί κάποιος.
Εχει και παραέχει, καθώς σύμφωνα με τη γνωστή Ερευνα του 2016, «Αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.
Ειδικά στην περιοχή μας, τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: Οι δαπάνες Ερευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ανέρχονται σε 1.31% του ΑΕΠ, έναντι 1.01%, που είναι ο Εθνικός μέσος όρος, ενώ και όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κλπ) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: ότι η ΠΔΕ είναι για τα ελληνικά δεδομένα μια ιδιαίτερα καινοτόμα περιφέρεια.
Είναι όλα αυτά γεγονότα για πανηγυρισμούς ή εφησυχασμό;
Ασφαλώς όχι. Η πραγματική πρόκληση για την περιοχή μας δεν είναι η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Αυτή ήδη υπάρχει, καθώς η Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη Προγραμματική Περίοδο τέτοια έργα, με σημαντικά μάλιστα αποτελέσματα. Παράλληλα, από το 2017 έχει ιδρυθεί κι ένα συμβουλευτικό όργανο, το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), με σκοπό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στη Δυτική Ελλάδα.
Φαίνεται λοιπόν ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως συντονιστής καθόλη την διάρκεια υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και σκοπό να αναζητεί και να προωθεί συστηματικά δυνατότητες διασύνδεσης & δημιουργία συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιμέρους ερευνητών με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του χρόνου, που χωρίζει την έρευνα από την αγορά (σ.σ. ιδανικά ΚΑΙ από την κοινωνική χρησιμότητα), ώστε να εκτοξεύσει αναπτυξιακά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιορίζοντας ταυτόχρονα το φαινόμενο του «brain drain», της μαζικής δηλαδή μετανάστευσης νέων υψηλά εξειδικευμένων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Να, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον ζήτημα για προβληματισμό και γόνιμη αντιπαράθεση ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών!
Εχεις όραμα; Απόδειξη…..
ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μελισσοκόμοι – 13 μέτρα στήριξης των πληγένων από τις πυρκαγιές

To πακέτο μέτρων στήριξης των μελισσοκόμων, των οποίων η παραγωγική δραστηριότητα επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού ανακοίνωσε υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για...

Ιστορικής σημασίας η λειτουργία νέου προξενείου Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη

Θερμά λόγια από τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς για το νέο επίτιμο πρόξενο Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τη λειτουργία προξενείου για πρώτη...

Κορωνοϊός: 2.255 νέα κρούσματα και 39 θάνατοι – Στους 352 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.255 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 39 θάνατοι. Παράλληλα, σε 352 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι...

ΣτΕ: Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες

Η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της, έκρινε ότι ο πυρήνας του νέου αναθεωρημένου-συστήματος που καθορίζει τους δασικούς χάρτες όλης...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!