Ψήνοντας στη σχάρα περισσότερους από 10 τόνους κρέατος, η Ουρουγουάη κατέρριψε την Κυριακή, το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο μπάρμπεκιου παγκοσμίως, μια διάκριση που διεκδικεί δυναμικά η γειτονική της Αργεντινή εδώ και μια δεκαετία.

Για τη διοργάνωση στη μικρή νότια πόλη Μίνας, με πληθυσμό 40.000 κατοίκων, χρειάστηκαν 60 τόνοι ξυλείας και η τέχνη περισσότερων από 100 μαγείρων που άρχισαν το ψήσιμο τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το μπάρμπεκιου θεωρείται εθνικό σπορ στην Ουρουγουάη όπως και στην Αργεντινή, με τις δύο χώρες να κοντράρονται διεκδικώντας το ρεκόρ από το 2008, όταν η Ουρουγουάη πέτυχε το πρώτο εγχείρημα ενός γιγάντιου μπάρμπεκιου. Το 2011, η Αργεντινή κατέρριψε το ρεκόρ οξύνοντας την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο γειτόνων, με τον καθένα να πιστεύει ότι ετοιμάζει το καλύτερο κρέας.

Η Ουρουγουάη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος παγκοσμίως, εκτρέφοντας τριπλάσιο αριθμό αγελάδων σε σχέση με τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Η επιχείρηση άρχισε το βράδυ όταν σχεδόν 200 άνθρωποι βοήθησαν να κοπούν, ξεκοκαλιστούν, ζυγιστούν και τοποθετηθούν στη σχάρα οι διαφορετικές πλευρές από περισσότερες από 100 αγελάδες. Το ωμό κρέας που ζύγιζε 16,5 τόνους συνολικά, ψήθηκε με την πέτσα, σύμφωνα με μια τοπική συνήθεια για περισσότερη νοστιμιά.

Το μπάρμπεκιου άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυκτα και οι ψήστες στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον επί 14 ώρες για να αναποδογυρίζουν και επιβλέπουν το κρέας κατά μήκος της τεράστιας σχάρας.

ΠΗΓΗ