Αρχική Απόψεις Η οριοθέτηση διευκολύνει παιδιά και γονείς!

Η οριοθέτηση διευκολύνει παιδιά και γονείς!

Τα όρια συμβολίζουν τη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλει και τους κανόνες του. Παραδείγματος χάριν, τα όριά μας σχετίζονται με το πόσο δυσκολευόμαστε να αρνηθούμε χατίρια σε αγαπημένους. Τα όρια συνδέονται με την εκτίμηση των συναισθημάτων μας, το πώς θα επιλέξουμε να αντιδράσουμε, το πόσο ανθεκτικοί θα είμαστε στους αποχωρισμούς και πόσο ανεξάρτητοι στις σχέσεις.

Ειρήνη Πική

Συντάκτης: Ειρήνη Πική, Ψυχολόγος

Influence: 5696

«Θέτω όρια» σημαίνει φροντίζω και νοιάζομαι. Η καλοσύνη έχει συνδυαστεί παραπλανητικά με την υπερβολική υποχωρητικότητα και την υπέρμετρη προσφορά. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και είναι από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορούμε να τους δώσουμε. Αν μάθουμε να σεβόμαστε από μικροί – προσωπικά και γενικά – όρια θα δυσκολευτούμε πολύ λιγότερο αργότερα. Στην καθημερινότητα των παιδιών είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια και πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτά πριν πάνε σχολείο.

Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, όπου οι πρωταρχικές ανάγκες του αναμένεται να ικανοποιούνται, ως γονείς χρειάζεται να αρχίσουμε να θέτουμε όρια. Η οριοθέτηση γίνεται απλά όταν οι γονείς δείχνουν τα όριά τους και επίσης όταν κατανοούν και ονομάζουν τα όρια του παιδιού. Για παράδειγμα, μπορεί να του φορέσουμε τη ζώνη στο αυτοκίνητο εξηγώντας πως καταλαβαίνουμε πόσο δεν του αρέσει, αλλά και ότι χρειάζεται για την ασφάλειά του.

Στη δημιουργία συνείδησης στο παιδί σχετικά με τα «εσωτερικά» του όρια, σημαντικό ρόλο παίζει το πώς νιώθουν οι γονείς με τα προσωπικά όριά τους. Αν δεν καταφέρνουμε να αποσαφηνίσουμε την αληθινή άποψή μας, λέγοντας «όχι» χωρίς ενοχές και «ναι» χωρίς θυμό, το παιδί αντιλαμβάνεται τη δυσκολία μας και πιθανόν να την κληρονομήσει. Επιπροσθέτως, αν δεν αναγνωρίζουμε τα όρια που θέτουν – άμεσα ή έμμεσα – οι άλλοι, ίσως στερούμε από το παιδί μας τη δυνατότητα να μιμηθεί ένα κατάλληλο πρότυπο στο παρόν θέμα.

Στην πλαισίωση «εξωτερικών» ορίων στο παιδί, οι κανόνες κοινής λογικής μας βοηθούν να δημιουργήσουμε όρια. Σε ζητήματα ασφάλειας και σε όσα ενοχλούν χρειάζονται ξεκάθαρες οδηγίες και επιμονή. Σε ό,τι νιώθετε πως ίσως σας ενοχλεί αδικαιολόγητα, προτιμότερο θα ήταν να το διερευνήσετε πριν το επιβάλετε στο παιδί. Τα όρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δεσμά του. Η προσφορά εναλλακτικών και η συζήτηση παραμένουν απαραίτητα στοιχεία της επικοινωνίας γονιού και παιδιού. Μπείτε στη θέση του και λάβετε υπόψη τη στάση του, τουλάχιστον σε όσα το επηρεάζουν.

Όσον αφορά τη συνύπαρξη των διαφορετικών ορίων των ατόμων που ασχολούνται με την ανατροφή του παιδιού, ιδανικό θα ήταν η οριοθέτηση να πραγματοποιείται και να επιτηρείται κυρίως από τους δύο γονείς. Αν ένας γονιός δυσκολεύεται με τα όρια που βάζει ο άλλος σε κάποιο θέμα μπορεί να το εκφράσει και να το διαπραγματευτεί κατ’ ιδίαν. Η διαφορετικότητα ωφελεί, αρκεί να μην είναι συγκρουόμενες οι τακτικές και να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός.

Κάποια βασικά σημεία στην εφαρμογή της οριοθέτησης είναι:

1) Το παιδί πρέπει να μάθει να περιμένει και να προσπαθεί μόνο του όταν αυτό είναι εφικτό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί του, αρκεί ο χρόνος ενασχόλησης να είναι ποιοτικός.

2) Οι γονείς δεν πρέπει να θυσιάζουν διαρκώς την προσωπική τους ζωή και αφού αποκτήσουν παιδί/ιά. Αναλογιστείτε πόσο ευκολότερο θα ήταν για το 1ο παιδί να δεχτεί το 2ο αν προηγουμένως δεν ήταν μόνιμα στο επίκεντρο της προσοχής και της φροντίδας.

3) Προτρέπετε τα παιδιά να εκφράζουν συναισθήματα, αλλά παράλληλα να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους.

4) Οι γονείς ενδείκνυται να ξεδιαλύνουν ήρεμα στα παιδιά τους τα όρια και τις σχετικές συνέπειες, προληπτικά όπου αυτό είναι εφικτό.

5) Ενισχύονται αρετές όπως: πρωτοβουλία, υπευθυνότητα, σεβασμός προς τους κοινωνικούς κανόνες, εργατικότητα και συνέπεια – χωρίς όμως το παιδί να περιορίζεται αποπνικτικά.

Αν θελήσετε να διαφοροποιήσετε τον τρόπο οριοθέτησης, προτείνω να το κάνετε σταδιακά με σταθερότητα και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Το ουσιαστικότερο είναι να γίνονται όλα με μέτρο. Αποφεύγουμε τα άκρα του υπερπροστατευτικού και του συναισθηματικά αποστασιοποιημένου γονέα που έχουν ως αποτέλεσμα τις σχέσεις εξάρτησης.

Επιπλέον, μαθαίνουμε να κατανοούμε την πραγματική αιτία της συμπεριφοράς του. Αν νιώσετε ότι χάνονται τα όρια ή η ενσυναίσθηση, συνιστάται να συμβουλευτείτε ειδικό.

ΕιρήνηΠική, BSc, MA, PhD (Cand.)

Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχοθεραπεία

Διευθύνσεις: (1) Ειρήνης 68, Αγ.Παρασκευή, Αθήνα

(2) Ιπποκράτους 44, Αθήνα (κέντρο)

Professional Pagewww.facebook.com/eirini.piki

Τηλ. 6937132921, 2106084499

Email: eirini.piki@gmail.com

Skype Name: eirinipiki

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο της Επιθεώρησης Εργασίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, σε συνέχεια του διορισμού των μελών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!