Αρχική Πολιτική «Η ονομασία της ΠΓΔΜ να σέβεται την ιστορία, τα σύνορα και να...

«Η ονομασία της ΠΓΔΜ να σέβεται την ιστορία, τα σύνορα και να μην αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «η ονομασία πρέπει να σέβεται, όπως είναι αυτονόητο, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ονομασία που θα εξευρεθεί αναφορικά με την ΠΓΔΜ πρέπει να σέβεται, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά πρώτα απ’ όλα την Ιστορία και να μην αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα με στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα που αφορά την ονομασία του γειτονικού κράτους της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Γνωρίζετε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι προϋπόθεση και για την ένταξη της γειτονικής αυτής χώρας στο ΝΑΤΟ και βεβαίως για την όποια ευρωπαϊκή της προοπτική. Σας διαβεβαιώ, εμείς οι Έλληνες, που δεν έχουμε και καμία βλέψη στην γειτονική μας χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

» Αυτό όμως έχει μια προϋπόθεση: Το τι όνομα θα επιλεγεί. Γιατί είναι λάθος να πιστεύουμε ότι, ξέρετε, η σημασία του ονόματος ενός μικρού κράτους δεν δημιουργεί προβλήματα. Είναι λάθος. Από τέτοια μικρά προβλήματα πολλές φορές δημιουργούνται και παρανοήσεις και εστίες κακής γειτονίας. Και μάλιστα σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη ακόμα και σήμερα.

» Τι λέμε λοιπόν εμείς οι Έλληνες; Ότι η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται, όπως είναι αυτονόητο, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα πρέπει να είναι μια ονομασία που σέβεται πρώτα απ’ όλα την Ιστορία, δεν παραχαράζει την Ιστορία. Και, δεύτερον, αυτή η ονομασία δεν μπορεί να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις. Τι θα πει αλυτρωτικές τάσεις; Γιατί εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ονομασία αυτή που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων. Τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν. Κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων. Δεν μπορεί να το δεχτούμε αυτό εμείς οι Έλληνες όχι μόνο λόγω Ελλάδας, αλλά λόγω ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό είναι προϋπόθεση και από πλευρά Ευρωπαϊκού Δικαίου και από πλευράς του ιδίου του Δικαίου του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά το status quo.

» Όμως ο αλυτρωτισμός εκφράζεται πολλές φορές και διαφορετικά. Γι’ αυτό το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Και τέτοιες έννοιες είναι, παραδείγματος χάριν, μεταξύ άλλων αλλά κυρίως, το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας».

Παράλληλα, ο ΠτΔ πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και σας τονίζω: Δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού της Ιστορίας, αλλά είναι θέμα σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Αν δεν τις κάνει, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι η Ελλάδα».

Απευθυνόμενος στα στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας:

«Πρώτον, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διευκρινίζοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα της Ελλάδας και της Κύπρου μόνο. Είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό και Διεθνές ζήτημα. Το Κυπριακό, ναι, πρέπει να λυθεί. Αλλά προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επομένως, οποιαδήποτε λύση πρέπει να σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν αποδέχεται κράτος της ΕΕ να έχει στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Αυτό είναι αδιανόητο. Ναι, λοιπόν, να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή δε η έννοια της κυριαρχίας, όπως την στηρίζουμε οι Έλληνες και οι Κύπριοι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων του Ισραήλ μελλοντικά. Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να συμπλέουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε: «επιδιώκουμε – και το αποδείξαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ.Ερντογάν – την φιλία, την καλή γειτονία με την Τουρκία και βεβαίως στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και την στηρίζουμε ειλικρινά. Αλλά για να υπάρξει αυτή η προοπτική απαιτείται σεβασμός, όπως είπα πριν, και του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο σεβασμός της πεμπτουσίας του Διεθνούς Δικαίου σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, δεν υπάρχει αντικείμενο φιλίας και καλής γειτονίας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι πληρέστατη».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «δεν νοείται ούτε τροποποίηση, ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ούτε έχει ανάγκη η Συνθήκη της Λωζάνης από ιδιαίτερη ερμηνευτική προσαρμογή γιατί δεν αφήνει κενά στην ερμηνεία και την εφαρμογή της. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει κενά, δεν αφήνει γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκάθαρη. Τόσα χρόνια το γνωρίζουμε. Προκύπτει από την διεθνή πρακτική, από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης. Επομένως, η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί την Συνθήκη της Λωζάνης. Εφόσον την σεβασθεί, εδώ είμαστε. Και είμαστε ειλικρινά εδώ γιατί το πιστεύουμε εμείς οι Έλληνες: Το συμφέρον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού είναι να κοιτάζει προς την Δύση περισσότερο και όχι προς την Ανατολή. Στο κάτω κάτω της γραφής είμαστε σύμμαχοι μέσα στον ίδιο χώρο που λέγεται ΝΑΤΟ».

Τέλος, υπογράμμισε: «Επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της γειτονικής μας Αλβανίας. Αλλά η Αλβανία για να έχει ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να σέβεται και το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Και ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου είναι ο σεβασμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και ιδίως Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι πρωτίστως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εφόσον υπάρχει σεβασμός, από την πλευρά της Αλβανίας, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Αν, όμως, δεν υπάρχει σεβασμός, η Αλβανία επωμίζεται τις συνέπειες. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή Χώρα, είναι θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θεμάτων στην περιοχή. Να είμαστε σαφείς σ΄ αυτό: Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις εν ονόματι της όποιας καλής φιλίας, καλής γειτονίας. Γιατί το αντιλαμβάνεσθε, εσείς ιδίως στο Ισραήλ, το γνωρίζετε πολύ καλά, φιλίες με παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορούν να εδραιωθούν».

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε αναφερθεί στη σημαντική προσφορά των ομογενών μας στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδάς, Κύπρου και Ισραήλ πάνω στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Εμείς, οι Έλληνες, ξέρετε, θεωρούμε ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ κοντά στην ΕΕ. Όλα τα χαρακτηριστικά του Ισραήλ, άλλωστε, αποδεικνύουν ότι είναι μια Χώρα πολύ περισσότερο κοντά στη Δύση, παρά στην Ανατολή. Πολύ περισσότερο στην ΕΕ, παρά στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι βάση μας και για τα δικά μας προβλήματα, για την επίλυση των εθνικών προβλημάτων, των εθνικών θεμάτων που έχει κάθε χώρα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και εδώ ήθελα, ολοκληρώνοντας, να σας πω ποιες είναι οι θέσεις μας για τα δικά μας εθνικά θέματα. Γιατί πρέπει να το γνωρίζετε εσείς που δραστηριοποιείσθε σε μια τόσο μεγάλη Χώρα ποιες είναι οι θέσεις μας και πόσο δίκαιες είναι οι θέσεις αυτές, βασιζόμενες στο Διεθνές αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι Έλληνες πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνευση στον κόσμο, προώθηση των μεγάλων αρχών και αξιών που έχει ανάγκη ο κόσμος σε αυτή την ταραγμένη εποχή, χωρίς τη στενή συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. Να το πω απλά. Και οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από μια ισχυρή Ε.Ε. Γιατί μόνο μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορούμε να εμπνεύσουμε ΗΠΑ και ΕΕ τις αρχές και τις αξίες που έχει ανάγκη ο Πλανήτης, και που είναι, κατά βάση η Ειρήνη, η Αλληλεγγύη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και ιδίως η Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Αλ. Τσίπρας: Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την ωραιοποιημένη εικόνα της κυβέρνησης

Κριτική στην κυβέρνηση ότι «αναμασά οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν σε πτώχευση», αντί να συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση που αναπτύσσεται για αλλαγή παραδείγματος, για μια νέα οικονομική πολιτική που θα έχει στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους, ΜμΕ, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Ο

Μεταναστευτικό: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω

Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στη Λέρο και στην Κω. «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης ευρωπαϊκής α

Κορωνοϊός – 5.870 νέα κρούσματα και 82 θάνατοι – Στους 641 οι διασωληνωμένοι

Σε 5.870 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 82 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 641 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 387.243 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,52%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 920.683 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβ

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!