Αρχική Απόψεις Η Μετανάστευση των Επιχειρήσεων και η Φορολογική Διευθέτησή της.

Η Μετανάστευση των Επιχειρήσεων και η Φορολογική Διευθέτησή της.

Η φορολογική μετανάστευση των Ελληνικών επιχειρήσεων σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας του Φορολογικού μας συστήματος και της υπέρμετρης φορολόγησής τους, είναι ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση η φορολογική διοίκηση στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει έσοδα.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ελέγχους και «φορο-κυνηγητό» των εν λόγω επιχειρήσεων.

Ο Ελληνικός Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Ν.4172/2013, στις διατάξεις του, απαντάει στο ερώτημα για το εάν και πότε είναι  νόμιμη αυτή η «Έξοδος» των επιχειρήσεων από την Ελληνική Επικράτεια με προορισμό Φορολογικούς «Παραδείσους».

Συγκεκριμένα το άρθρο.4 περί Φορολογικής Κατοικίας,  αναφέρει ότι, ένα νομικό πρόσωπο ή μια νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:

  • Συστάθηκε ή ιδρύθηκε, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο
  • Εχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα ή
  • Ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους

Ως  «τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης» νοείται ο τόπος άσκησης καθημερινής διοίκησης,της λήψης στρατηγικών αποφάσεων,της γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,ο τόπος τήρησης βιβλίων και στοιχείων,ακόμη και η κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,

Εφόσον λοιπόν από τον έλεγχο εξαχθεί το συμπέρασμα ότι μια αλλοδαπή εταιρεία είναι στην πραγματικότητα φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, τότε φορολογείται σύμφωνα με τον Ελληνικό Συντελεστή και ο φόρος που κατεβλήθη στην αλλοδαπή πιστώνεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4172/2013 (πίστωση φόρου αλλοδαπής). Το άρθρο αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Φορολογική Διοίκηση δύναται να διεκδικήσει τη διαφορά μεταξύ του αλλοδαπού και ημεδαπού Φόρου Εισοδήματος.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι αναγκαίος είναι ο εντοπισμός τέτοιων επίπλαστων καταστάσεων που δημιουργούν κάποιοι φορολογούμενοι, εκμεταλλευόμενοι με καταχρηστικό τρόπο τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις του δικαίου της Ευρωπαικής Ενωσης.

Απαραίτητο είναι επομένως να υπάρξουν προσαρμογές στις δράσεις από μέρους της Φορολογικής Διοίκησης, προς αυτήν  την κατεύθυνση, για να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν το επιθυμητό αποτέλεσμα με πολλαπλά οφέλη για την επιτάχυνση του εξορθολογισμού του φορολογικού μας συστήματος.

Διότι όπως έλεγε ο  William Arthur Ward: «Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει ότι θα αλλάξει. Ο ρεαλιστής προσαρμόζει τα πανιά.»

 

Δημήτριος  Γαρνέλης

Οικονομολόγος

Λογιστής -Φοροτεχνικός Α’τάξεως

Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Εισηγητής Σεμιναρίων

Πηγή: http://www.thetaxfiles.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα ηγεσίας για Ν. Ανδρουλάκη – «Mάχη για τη 2η θέση» Παπανδρέου-Λοβέρδου

Ευρύ προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνει η ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο 74,88% της Επικράτειας. Στις κάλπες είχαμε αθρόα συμμετοχή-ρεκόρ 270.000 περίπου πολιτών. Mε ενσωματωμένο το 74,88% των ψήφων (το 80,38% των εκλογικών κέντρων) ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 37,33% (74.405 ψήφοι). Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,72% (55.241) και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,76% (51.352). Έπονται οι Παύλος Χρηστίδης με 3,23% (6.437), Χάρης Καστανίδης με 3,13% (6.229), και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,83% (5.649). 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επί του 15% των ψηφοδελτίων

Έσπασε κάθε ρεκόρ η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 15% των ψήφων, οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν:
  • Νίκος Ανδρουλάκης:     40,11%
  • Γιώργος Παπανδρέου:  26,78%
  • Ανδρέας Λοβέρδος:      24,13%
  • Χάρης Καστανίδης:         3,63%
  • Παύλος Χρηστίδης:         3,21%
  • Παύλος Γερουλάνος:       2,13%

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο Χρ. Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Αύριο το μεσημέρι, ο υπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μετα

Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ τη Δευτέρα στην Αθήνα λόγω της επετείου δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προγραμματίσει η Τροχαία για τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών, που έχουν εξαγγελθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, από την ΓΑΔΑ έχουν σχεδιαστεί μέτρα για το ενδεχόμενο επεισοδίων, τα οποία θα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα με τα μέτρα για το Πολυτεχνείο. Ειδικότερα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο, με την εντολή η παρουσία τους να είναι διακριτική και να μην απαντούν σε προκλήσεις, αλλά να επέμβου

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!