Αρχική Οικονομία Η μαφία των σκουπιδιών και ο πόλεμος στις μονάδες διαχείρισης

Η μαφία των σκουπιδιών και ο πόλεμος στις μονάδες διαχείρισης

Πως επωφελούνται κυκλώματα και μαφίες από την αδιαφανή διαχείριση των απορριμάτων όταν η χώρα μας πληρώνει καθημερινό πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα έργα ΣΔΙΤ ανά περιοχή.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση υποστηρίζει πως “εντός του Απριλίου” θα υπογραφεί το μεγαλύτερο από τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), της περιφέρειας Πελοποννήσου. Φαίνεται πως αρχίζουν να κατανοούν πως η αναβλητικότητα – το έργο της Πελοποννήσουν έχει προσωρινό ανάδοχο από τον Αύγουστο του 2014! – λειτουργεί προς όφελος των κυκλωμάτων στο χώρο των σκουπιδιών.

Την ίδια στιγμή που ολόκληρες περιοχές της χώρας πνίγονται στα σκουπίδια, πανέμορφες χαράδρες έχουν μετατραπεί σε παράνομες χωματερές, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες βάζουν πλάτη για να συνεχιστεί το φαγοπότι δεκαετιών, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στους πολίτες.

Φροντίζουν, μάλιστα, να λένε και διάφορους άσχετους αριθμούς ώστε να πείσουν τους πολίτες πως το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας τους κοστίζει φθηνότερα, όταν από την πίσω πόρτα οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με πρόστιμα που πληρώνει η χώρα, με χρεώσεις για τις οποίες ουδείς λογοδοτεί και υπάρχει τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το κόστος των περισσότερων μονάδων επεξεργασίας που προωθούνται ανά την Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 65 – 70 ευρώ τον τόνο. Το τελικό κόστος διαφέρει ανάλογα με τη μονάδα, αλλά οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως με αυτό το ποσό η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει μονάδες πλήρους επεξεργασίας των σκουπιδιών ώστε να απαλλαγεί από τη συγκεκριμένη πληγή που πλήττει και την εικόνα της ως τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς.

Ο “πόλεμος των σκουπιδιών”, δηλαδή η διαμάχη για τα έργα ΣΔΙΤ, που εμποδίζει την πρόοδο των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, έχει επίκεντρο το παιχνίδι με το κόστος της διαχείρισης. Πρόκειται για πόλεμο στον οποίο πρωταγωνιστούν υπογείως οι διάφορες τοπικές «μαφίες των σκουπιδιών», που προσπαθούν με κάθε μέσο να εμποδίσουν τα έργα ΣΔΙΤ, με το επιχείρημα πως οι ανεξέλεγκτες χωματερές και τα άλλα έργα «τοπικής διαχείρισης», δεν θα κοστίζουν στους δημότες.

Στην πραγματικότητα το κόστος της ανεξέλεγκτης διαχείρισης είναι τεράστιο και το πληρώνει η χώρα ολόκληρη και οι επί μέρους περιοχές με τεράστια πρόστιμα, υπονόμευση του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της (τουρισμός), υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή από τα σχετικά κυκλώματα.

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος (και τα οφέλη), μιας ορθολογικής διαχείρισης προκύπτει από την σύγκριση του κόστους των πέντε έργων ΣΔΙΤ, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των σχετικών διαγωνισμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως το κόστος επεξεργασίας απορριμμάτων ανά τόνο ξεκινά από τα 63 ευρώ (στην Περιφέρεια Πελοποννήσου) και φτάνει τα 116,7 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (υψηλό επειδή, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει επιδότηση του κατασκευαστικού κόστους).

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που έγιναν από διαφορετικούς φορείς, ολοκληρώθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους το καθένα και είχαν διαφορετικούς αναδόχους; Οτι αν ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες (κόστος μεταφοράς, κόστος κατασκευής χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ), κόστος τελικής διάθεσης του υπολείμματος, λειτουργία του έργου με βάση την αναμενόμενη ποσότητα απορριμμάτων, επιδότηση ή όχι του κατασκευαστικού κόστους, εγγυημένη απόδοση του έργου με τη μορφή ποσοστών ανάκτησης ανακυκλώσιμων κ.λπ.), τα κόστη είναι κατά κανόνα παρεμφερή. Είναι προφανές αυτό και από τον πίνακα που ακολουθεί που προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα των σχετικών φακέλων.

Κι όμως ανάλογα με την περιοχή και τα εκάστοτε τοπικά μικροσυμφέροντα, ακούγονται για το κόστος των ΣΔΙΤ κάθε είδους ιστορίες. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα οι αντίπαλοι του έργου, ισχυρίζονται ότι το κόστος του είναι τριπλάσιο από αυτό της Ηπείρου. Πως γίνεται αυτό όταν τα έργα είχαν τελικά τον ίδιο ανάδοχο, ο οποίος έδωσε σχεδόν πανομοιότυπη προσφορά (αν συμπεριληφθούν όλα τα σχετικά κόστη η διαφορά του κόστους ανά τόνο στα δύο έργα είναι μόλις 1 ευρώ, 63 ευρώ στην Πελοπόννησο και 64 στην Ήπειρο);

Ποιο είναι το κόλπο με το οποίο με τα ίδια ουσιαστικά νούμερα αλλάζει δραματικά το κόστος; Η απάντηση βρίσκεται όχι σ’ αυτά που λέγονται, αλλά σ’ αυτά που κρύβονται και γίνονται πίσω από την πλάτη των δημοτών και των φορολογουμένων. Δηλαδή τα τοπικά πολιτικά συμφέροντα ή και το μπόλικο χρήμα που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη διαχείριση.

Κάποιοι δημοτικοί άρχοντες δηλώνουν πως κάνουν “διαχείριση απορριμμάτων” αλλά στην πραγματικότητα θάβουν τα σκουπίδια λίγο παραπέρα ή τους βάζουν κάθε τόσο φωτιά με βυτία (γεμίζοντας τον τόπο διοξίνες) ή τα μεταφέρουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές διπλανών νομών.

Ετσι μπορούν να ισχυρίζονται πως το κόστος είναι «χαμηλό» ή ακόμα και να βγάζουν «κέρδη» δηλωμένα ή συνηθέστερα αδήλωτα από τη δήθεν διαχείριση. Το πραγματικό κόστος είναι όμως τεράστιο. Απλώς θα πρέπει, για να υπολογιστεί σωστά, να προστεθεί στο λογαριασμό η φοροδιαφυγή και οι ασφαλιστικές εισφορές που κλέβονται μέσω της μαύρης εργασίας, σπορ στα οποία πρωταγωνιστούν οι τοπικοί εργολάβοι, το κόστος της ρύπανσης στον τουρισμό, το περιβάλλον και στην υγεία και βέβαια τα πρόστιμα που έρχονται συνεχώς από την Ευρώπη, που αργά ή γρήγορα διαπιστώνει την κοροϊδία.

Ποιος είναι ο μηχανισμός της παραπλάνησης; Η «προσωρινή διαχείριση». Που συνήθως σημαίνει ένα μικρο-έργο πρόσοψη που δίνεται από τον τοπικό δήμαρχο με όλα τα «πλεονεκτήματα» των αναθέσεων υπό συνθήκες ανάγκης, πίσω από το οποίο ανθούν κατά κανόνα οι ανεξέλεγκτες χωματερές, η λαθραία διακίνηση απορριμμάτων (πριν λίγο καιρό συνελήφθησαν για πολλοστή φορά νταλίκες να κάνουν αυτή τη δουλειά στην Πελοπόννησο), οι φωτιές και η μαύρη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: http://www.euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

«Εδώ πια δεν είναι θέμα Δεξιάς ή Αριστεράς! Όταν το ψέμα γίνεται επιστήμη και χρησιμοποιείται κατ' επάγγελμα από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής...

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίσαμε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Προχωρά η διαδικασία προτεραιοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου για νόσηση από covid-19 που θα λάβουν την αναμνηστική δόση εμβολίου. Έχουν προηγηθεί οι ασθενείς υπό...

Οικονόμου: Ο Τσίπρας βάφτισε «εθνική ανάγκη» το τσάκισμα της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκυλωμένο στον παρελθόν» χαρακτηρίσε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου...

Κορωνοϊός – 1.305 νέα κρούσματα και 33 θάνατοι – Στους 348 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.305 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 33 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!