Μετά τις γελοιότητες με την Αλαμουντίν, για πρώτη φορά σε σοβαρές βάσεις η διεκδίκηση επανένωσης του Παρθενώνα. Ας θυμηθούμε πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία:

 

Σε διεθνή επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στην αρχαιολογία, η οποία οργανώνεται στην Φλωρεντία και σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τα γλυπτά του Παρθενώνα: επιστροφή στο μέλλον», συμμετέχει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Σε αναλυτική δήλωσή της προς το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Πολιτισμού θέλησε να τονίσει:

«Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση του συμβούλου του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθηγητή Λουί Γκοντάρ, να πάρω μέρος στη σημαντική αυτή συνάντηση, ανάμεσα σε τόσο σπουδαίους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και των αρχαιολόγων.Η διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που είναι ένα μοναδικό μνημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει. Είναι κάτι που η κάθε εποχή, η κάθε νέα γενιά και πολιτική ηγεσία πρέπει να συνεχίσει να προωθεί και να στηρίζει. Σήμερα, πια, αυτό το δίκαιο αίτημα δεν είναι μόνον ελληνικό. Βρίσκει σύμμαχες φωνές μέσα από είκοσι πέντε επιτροπές, οι οποίες δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, και συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Μια προσπάθεια η οποία συγκεντρώνει διεθνή έρευνα, παρουσιάσεις, δημοσκοπήσεις, κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι σημαίνει ότι το αίτημα δεν είναι μόνον ελληνικό, είναι παγκόσμιο, όλου του δυτικού πολιτισμού. Το μνημείο αυτό, άλλωστε, αποτελεί πλέον στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας και των πολιτών του πλανήτη μας, το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και το έμβλημα θεμελιωδών αξιών της Δημοκρατίας, του διαλόγου, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του πνεύματος, της ισότητας. Δημιουργήθηκε σε μια εποχή, στην οποία όλα αυτά, μέσα σε μια έκρηξη πνευματική, αποκρυσταλλώθηκαν μέσα από αυτό το μνημείο.Η διατήρηση, λοιπόν, στο προσκήνιο αυτού του αιτήματος για την ακεραιότητα του μνημείου- διότι αυτό είναι το κύριο θέμα μας- είναι υποχρέωση όλων των πολιτών».

Πηγή: https://olympia.gr