Αρχική Uncategorized Η κυβέρνηση «πέθανε» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για το τίποτα - Νέες...

Η κυβέρνηση «πέθανε» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για το τίποτα – Νέες «τρύπες» στον ΕΦΚΑ!

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Σε πλήρη καταστροφή της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών για το απόλυτο… τίποτα με χαράτσια έως και 36% από το 2018 στις εισφορές προχωράει η κυβέρνηση για να καλύψει τις «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων που απλά δεν κλείνουν με τίποτα.

Η νέα αύξηση στις εισφορές θα επιβληθεί με έκπτωση το 2018 αλλά το 2019 θα αγγίξει έως και το 36%. Επί της ουσίας μαζί με τους φόρους εισοδήματος ο ελεύθερος επαγγελματίας καθίσταται είλωτας

Όμως αντί να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ παρουσιάστηκε νέα κάμψη

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος όταν κλήθηκε να απαντήσει στον Ν. Μηταράκη είναι αποκαρδιωτικά.

Εναντι βεβαιωμένων εισφορών ύψους 250 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 227 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 90%), τον Φεβρουάριο 108 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 43%), τον Μάρτιο 177 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 70%), και στο τέλος Απριλίου μόνο 95 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εισπραξιμότητα από το 90% κατέρρευσε στο 38%!

Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει για δύο λόγους:

Πρώτον δεν έχει και αν έχει πρώτα τρώει για να συντηρήσει βασικές βιολογικές λειτουργίες.

Μπορούμε να προσθέσουμε και έναν τρίτο. Κανείς δεν θέλει να δίνει φόρους που δεν γνωρίζει που καταλήγουν και εν πάσει περιπτώση δεν προσφέρουν καμία παροχή και συν τοις άλλοις ο κόσμος είναι θυμωμένος που δεν έχει απλώς το κράτος συνέταιρο αλλά επίσημο τοκογλύφο-«στραμπουληχτή»

Όπως διευκρίνισε ο ΕΦΚΑ μετά την παράταση που δόθηκε έως τις 12 Μαΐου εισπράχθηκαν συνολικά για τον μήνα Απρίλιο 130 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή συνολικά εισπράχθηκαν 642 εκατ.ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών σχεδόν 1 δισεκατ. ευρώ.

Ωστόσο ο ΕΦΚΑ στις επίσημες ανακοινώσεις του υπολογίζοντας την εισπραξιμότητα με μέσους όρους δεν δείχνει να ανησυχεί σημειώνοντας ότι σε τετραμηνιαία βάση η εισπραξιμότητα κινήθηκε στο 60%.

Τα ίδια στοιχεία φανερώνουν όμως και κάτι άλλο: Οι εισφορές των μη μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων έκλεισαν με μία μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση που σημαίνει ότι πάλι το κράτος δηλαδή όλοι μας έβαλαν το χέρι στην τσέπη.

Οι δαπάνες του ΕΦΚΑ για παροχές ασθενείας, προνοιακές παροχές (πχ ΕΚΑΣ, εφάπαξ), κύριες συντάξεις αλλά και αποδόσεις των εισπράξεων υπέρ τρίτων ήταν πολύ χαμηλές και έτσι επετεύχθη το «πλεόνασμα» άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο εμφάνισε ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ.

Δηλαδή πληρώνουμε τα πάντα χωρίς να παίρνουμε καμία ανταπόδοση.

Για το α΄τετράμηνο του έτους ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα 112,33 εκατ. ευρώ, έναντι προβλεπόμενου ταμειακού ελλείμματος 234 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, πέραν των βεβαιωμένων εσόδων, προβλέπουν την είσπραξη 2,050 δισ. ευρώ καθ’ όλο το 2017 από τις εισφορές μη μισθωτών ή 170 εκατ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Εντάξει μιλάμε για ανέκδοτο

Η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 στους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πρώτες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με βάση το εισόδημα του 2016 θα πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Μειωμένα είναι και τα έσοδα του ΕΦΚΑ και από τις εισφορές που οφείλει να δώσει το Δημόσιο ως εργοδότης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ ο φορέας έπρεπε να εισπράξει 330 εκατ. ευρώ από εισφορές του Δημοσίου και εισέπραξε μόλις 254 εκατ. ευρώ (απόκλιση 76 εκατ. ευρώ).

Το Δημόσιο από την πλευρά του το 2017 καταβάλλει εισφορές ίσες με το 3,3% και σταδιακά αυξάνονται για να φτάσουν το 2020 στο 13,33%, στο ύψος της εισφοράς δηλαδή που καταβάλλει κάθε εργοδότης του ιδιωτικού τομέα όπως αναφέρει το οικονομικό ρεπορτάζ του protothema.gr

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Η βάση υπολογισμού θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018 ενώ δεν θα υπάρχει έκπτωση μετά το 2018.

Η υπουργική απόφαση διευκρινίζει ότι υπόχρεοι για την καταβολή εισφορών είναι: Εταίροι ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ, μέτοχοι ΑΕ με ποσοστό πάνω από 3% που συμμετέχουν στο ΔΣ, μέλη κοινοπραξιών και διαχειριστές ΙΚΕ οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα φορολογητέα κέρδη (πραγματικά ή λογιστικά) των επιχειρήσεων. Κι αν οι εταιρείες δεν εμφανίζουν κέρδη, θα πληρώνουν πάλι εισφορά με βάση τον κατώτατο μισθό.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, περίπου 1.000 ευρώ ετησίως ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα.

Στα εισοδήματα άνω των 30.000 όπου οι εισφορές διπλασιάζονται η και τριπλασιάζονται σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε έως 31/12/2016. Το χαράτσι το 2019 αγγίζει το 36% ενώ η συνολική παρακράτηση από το δημόσιο (φόρος, εισφορά, τέλος επιτηδεύματος) φθάνει το 53,8% (για εισόδημα ύψους 65.000 ευρώ και άνω).

Εν ολίγοις αν κάποιος βγάζει 500 ευρώ μηνιαίως απλά δεν τον συμφέρει να δουλέψει περισσότερο για να βγάλει χίλια καθώς όλα τα επιπλέον θα του τα πάρει το κράτος, τόσο απλό.

Για ποια επιχειρηματικότητα μιλάμε τότε; Όλοι προσπαθούν να εμφανίζουν εισοδήματα 6.000 ευρώ το πολύ. Εκεί μας οδήγησαν τα ΕΦΚΑ και οι μειώσεις αφορολογήτου. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Λαβράκι» ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή – μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια σε βίλες στη Μύκονο

Το «σκανάρισμα» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ οδήγησε στην αποκάλυψη υποθέσεων τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγής. Πρόκειται για γραφεία, που είναι κρυμμένα σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των...

e-ΕΦΚΑ: Επτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης...

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι – Στους 133 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των...

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου – Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη

Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνα Αδάμου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!