Αρχική Οικονομία Η Κρατική Δημιουργία Χρήματος στο Νησί του Γκέρνσεϊ

Η Κρατική Δημιουργία Χρήματος στο Νησί του Γκέρνσεϊ

Ενώ το νησί του Γκέρνσεϊ καλύπτει μια γεωγραφική έκταση 30 τετραγωνικών μιλίων (77 τετραγωνικών χιλιομέτρων) και  έχει πληθυσμό 65 χιλιάδων κατοίκων, έχει κάνει από το 1817 χρήση της κρατικής δυνατότητας δημιουργίας χρήματος, για την χρηματοδότηση δημόσιων έργων. Οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι είχαν καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομία του μικρού νησιού. Τα θαλάσσια τείχη είχαν καταστραφεί και οι δρόμοι του είχαν εξαφανιστεί. Πρακτικά δεν υπήρχε εμπόριο ή ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπροσθέτως το κρατικό χρέος ανερχόταν στις 19,137£, με ένα ετήσιο επιτόκιο ποσού 2,390 £ . Ωστόσο το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα για ολόκληρο το νησί δεν ήταν παρά 3,000 £, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών εσόδων χρησιμοποιούνταν στην πληρωμή των τόκων και έμενε ένα μικρό ποσό για να διοικηθεί το νησί.
Το 1815 μια επιτροπή διορίστηκε για να μελετήσει την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και πως θα μπορούσε αυτή να αναζωογονηθεί. Με την περαιτέρω φορολόγηση και το δανεισμό να μην είναι υπό συζήτηση, η επιτροπή πρότεινε το κράτος να πληρώσει με την έκδοση των δικών του χρεωγράφων άτοκα. Η αρχική πρόταση απορρίφθηκε αλλά αργότερα το ίδιο έτος η πρώτη έκδοση κρατικών χρεωγράφων εγκρίθηκε για τη χρηματοδότηση: μιας νέας εκκλησίας, για νέους δρόμους και άλλες κρατικές δαπάνες.
Για να αποφύγει το πληθωρισμό, το νεοεκδοθέν χρήμα είχε ημερομηνία λήξεως και αποσύρθηκε αποτελεσματικά μέσω της φορολογίας. Ωστόσο η αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα έκανε αναγκαία μια αντίστοιχη αύξηση στο απόθεμα χρημάτων, έτσι η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία περισσότερου χρήματος προκειμένου να δαπανηθεί στην οικονομία μέσω των δημόσιων έργων. Ως αποτέλεσμα το 1820 ακόμα 4,500 £ εκδόθηκαν, αυτή τη φορά προκειμένου να πληρωθεί η αγορά.
Το νομισματικό πείραμα του Γκέρνσεϊ ήταν τόσο επιτυχημένο που η κυβέρνηση εξέδωσε ακόμα 10,000  £ το 1821, 5,000  £ το 1824 και 20,000  £ το 1826. Σύμφωνα με τον καθηγητή Bob Blain του Πανεπιστημίου του Νότιου Ιλινόις:
Μέχρι το 1837, 50,000£ είχαν εκδοθεί άτοκα με πρωταρχική χρήση στα θαλάσσια τείχη, τους δρόμους, την αγορά, τις εκκλησίες και τα κολέγια. Αντιστοιχούσε το ποσό αυτό σε υπερδιπλασιασμό της προσφοράς χρήματος στο νησί μέσα σε περίοδο 13 ετών, αλλά δεν υπήρξε πληθωρισμός».
ΠΗΓΗ: http://positivemoney.org/2016/01/qe-for-people-where-you-least-expected-it-a-history-of-qe-for-people-part-4/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

FAZ: Η Ελλάδα δείχνει την καλύτερη πλευρά της υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Την καλύτερη πλευρά της δείχνει η Ελλάδα υπό τον νέο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο του ανταποκριτή της στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρώτη...

ΟΕΕ: Τα 13 βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για τα μνημόνια

Το κόστος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων, τα αποτελέσματα των τριών προγραμμάτων, και οι επιπτώσεις στις δημόσιες επενδύσεις είναι...

Την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υπερψήφισε το ευρωκοινοβούλιο

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!