Αρχική Uncategorized Η κομπίνα με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και… ο χορός εκατομμυρίων εκτός Ελλάδας!

Η κομπίνα με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και… ο χορός εκατομμυρίων εκτός Ελλάδας!

Κύκλωμα εκταμίευε παράνομα δάνεια σε «μαυρισμένους» στον «Τειρεσία» επιχειρηματίες

Είναι πράγματι γεγονός ότι από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε στον ελληνικό λαό, με φόντο το πανέμορφο Καστελόριζο, ότι η χώρα μας μπαίνει σε μνημονιακό καθεστώς, κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε. Κάποιοι είπαν πως επιτέλους θα μπούμε σε ευρωπαϊκούς δρόμους και ότι θα βάλουμε μυαλό ως λαός. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι θα μας επηρεάσουν θετικά όλοι αυτοί οι κουστουμαρισμένοι «ξένοι» που κάθε τρεις και λίγο έρχονταν να μας ελέγξουν.

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Τελικά ούτε σε ευρωπαϊκούς δρόμους μπήκαμε και βεβαίως όχι μόνο δεν μας επηρέασαν θετικά, αλλά μάλλον τους «χαλάσαμε» εμείς. Παρ’ όλο που η χώρα μας από το 2009 είχε μπει και επισήμως σε περίοδο κρίσης  και όλοι περίμεναν οι τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές στις κινήσεις τους και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι,  όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά τα τραπεζικά κυκλώματα που δρούσαν από το 2004 και έδιναν παράνομα τραπεζικά δάνεια έκαναν κυριολεκτικά πάρτι.

Σε ξε-μαύριζαν από τον «Τειρεσία»  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προέρχεται από υψηλά ιστάμενο της ανεξάρτητης Αρχής και επιβεβαιώνεται από επιχειρηματία που έχει κάνει τη διαδικασία, από το 2004 ως και τις μέρες μας λειτουργούσε κύκλωμα τραπεζικών υπαλλήλων που σε συνεργασία με ανθρώπους  σε θέσεις – κλειδιά στον «Τειρεσία» μπορούσαν να αλλοιώσουν τα στοιχεία στα δεδομένα  πληροφοριών της, κατά τα άλλα, αδιάβλητης υπηρεσίας.

Ο «μιλημένος» υπάλληλος της τράπεζας, έχοντας μπροστά του όλα τα δικαιολογητικά του επιχειρηματία που ζητούσε εκ νέου επιχειρηματικό δάνειο και γνωρίζοντας ότι είναι μαυρισμένος, καλούσε τον υπάλληλο στα τερματικά του «Τειρεσία» και ζητούσε την επίμαχη μέρα και για συγκεκριμένες  ώρες το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου να είναι καθαρό!

Το ζητούμενο ήταν ότι κατά τον τυπικό μεν αλλά ουσιαστικό  έλεγχο του τραπεζικού υπαλλήλου, ο πελάτης να φαίνεται με άριστη πιστοληπτική ικανότητα και αυτό να  αποτυπώνεται  στο επίσημο έγγραφο από τον «Τειρεσία». Ο υπάλληλος το τύπωνε, το σφράγιζε και το έβαζε μέσα στον φάκελο με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Αυτή, βεβαίως, την  τακτική την ακολουθούσαν όταν όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά κρίνονταν επαρκή για την έγκριση του δανείου.

 Καλοστημένο κύκλωμα…

Οι μαρτυρίες που προέκυψαν από την έρευνα μας  λένε ευθέως ότι επρόκειτο για ένα πολύ καλά στημένο κύκλωμα που έβγαζε τεράστιο κέρδος ανά δάνειο. Ο Κ.Τ., ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που είδε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταρρέει η επιχείρησή του, περιγράφει με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο τη διαδικασία: «Είχα συνολικά πάρει επαγγελματικά δάνεια που ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μου.

Μέχρι ένα σημείο δεν είχα πρόβλημα και ήμουν τυπικός στις υποχρεώσεις μου. Οι λάθος πολιτικές των κυβερνήσεών μας και η μείωση των αποδοχών του κόσμου είχε άμεσο αντίκτυπο στα έσοδά μου, με αποτέλεσμα να αρχίσω να κλείνω τα μαγαζιά μου.

Είχα πραγματικά μείνει στον άσο και ήμουν απελπισμένος διότι δεν μου είχαν μείνει χρήματα ούτε για τις σπουδές των παιδιών μου», μας λέει χαρακτηριστικά. «Φίλος και δικηγόρος μου σε πολλές υποθέσεις μού μίλησε για ένα συγκεκριμένο κατάστημα τράπεζας στην Αθήνα που θα μπορούσε να μου βγάλει δάνειο ξεπερνώντας το εμπόδιο του ‘‘Τειρεσία’’ που ήταν και το μοναδικό μου πρόβλημα.

Ζήτησα δάνειο 300.000 ευρώ με την προοπτική να τα βγάλω στο εξωτερικό και να έχω να ζήσω την οικογένειά μου. Ακολούθησα τη διαδικασία που μου υπέδειξαν με μοναδική μου υποχρέωση κατά την εκταμίευση να δώσω –σταδιακά και μέσα σε διάστημα έξι μηνών– το ποσό των 50.000 ευρώ στον τραπεζικό υπάλληλο που μου έβγαλε το δάνειο».

Τζίρος εκατομμυρίων εις βάρος του ελληνικού λαού  

Οι άνθρωποι που μίλησαν στην «axianews» περιγράφουν ένα πολύ σκληρό κύκλωμα που όταν κάποιος καθυστερούσε να δώσει το συμφωνηθέν ποσό, απειλούσε και δημιουργούσε διάφορα προβλήματα πάντα παρασκηνιακά. Τα χρήματα για ευνόητους λόγους έπρεπε να δίνονται μετρητά για να μην υπάρχουν ίχνη και αποδείξεις με τον κίνδυνο πάντα κάποιος από τους ευνοημένους πελάτες να μην αποδώσει όλο το ποσό.

Η «ταρίφα» δεν ήταν συγκεκριμένη και δεν είχε πάντα να κάνει με το ποσό που ζητούσε ο δανειολήπτης. Οι άνθρωποι του κυκλώματος είχαν επιλέξει να ζητούν από 20.000 ευρώ ως και 50.000 ευρώ για να μπορούν να τα εισπράττουν όλο το ποσό μέσα στο  εύλογο, για αυτούς,  χρονικό περιθώριο των έξι μηνών.

Ποσά μεγαλύτερα ήταν «προβληματικά» σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει εκ των έσω τη λειτουργία του κυκλώματος: «Δεν μπορούσαμε να ‘‘δέσουμε’’ τους πελάτες αυτούς ότι σίγουρα θα μας δώσουν τα χρήματα. Όταν δεν το έκαναν, τότε έπεφταν τηλέφωνα και απειλές. Αυτά τα φαινόμενα ήταν σπάνια όλα αυτά τα χρόνια διότι καταφέραμε να κρατήσουμε χαμηλά το ποσοστό κέρδους. Άλλωστε, κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι!

Από ένα σημείο και έπειτα ήταν τόσο πολύ η ‘‘πελατεία’’ που έπρεπε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί για να μη μας πιάσουν, οπότε ξεκινήσαμε να κάνουμε και επιλογές». Στην ερώτησή της εφημερίδας για τον αριθμό των καταστημάτων που έκαναν αυτή τη δουλειά, η απάντηση μας άφησε άφωνους: «Δεν θέλαμε πολλά καταστήματα, διότι όσο περισσότεροι εμπλεκόμενοι τόσο λιγότερα τα χρήματα που αναλογούν στον καθένα.

Υπήρχαν καταστήματα στην Αθήνα, στη Λαμία, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και γενικά όπου υπήρχαν ‘‘κοινοί υπάλληλοι’’. Δηλαδή άνθρωποι που είτε είχαν δουλέψει στον ‘‘Τειρεσία’’ και έφυγαν για να πιάσουν δουλειά σε τράπεζα, είτε άνθρωποι που έκαναν την αντίθετη διαδρομή και είχαν εμπιστοσύνη στον διευθυντή του καταστήματος στο οποίο εργάζονταν».

 Τα πρώτα καμπανάκια…   

Όταν η Black Rock έκανε αναλυτικό έλεγχο στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών διαπίστωσε ότι υπήρχαν «μαυρισμένοι» πελάτες από π.χ. το 2007 έως το 2015 και το 2010 είχαν πάρει δάνειο. Εκεί κάπου άρχισαν να πονηρεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ξεκίνησε μάλιστα έλεγχος τόσο σε συγκεκριμένα καταστήματα όσο και σε δικηγορικά γραφεία για να συνδυάσουν ονόματα και περιόδους. Για ένα χρονικό διάστημα το «παραμάγαζο» ανέστειλε τη λειτουργία του. Ωστόσο, από την έρευνα της «axianews» προκύπτει ότι μόλις χαλάρωσαν οι έλεγχοι, ξανά άνοιξε με λιγότερο, όμως, όγκο δανείων και με τη συμμετοχή πολύ λιγότερων καταστημάτων.

Πηγή: https://rpntv.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητ

Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι – Στους 630 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.602 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 86 θάνατοι. Παράλληλα, σε 630 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Στις 30 Νοεμβρίου το 3rd Family Business Conference – Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Από την Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρώτο συνέδριο της σειράς “3rd Family Business Conference - Towards a sustainable future”
Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 3rd Family Business Conference, σε υβριδική μορφή, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences για τρίτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με χρυσούς χορηγούς την Alpha Bank και την EY Ελλάδος

Ηλεία – Νεκρός 65χρονος εκπαιδευτικός που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Ένας 65χρονος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε η ξαφνική βροχόπτωση και ανασύρθηκε νεκρός στην περιοχή Βρανά Βαρθολομιού. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε μέσα στο όχημά του. Νωρίτερα, έγινε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!