Αρχική Διάφορα Η «καυτή» ατζέντα του Hilton: Τα μέτρα, οι παρεμβάσεις και τα αντίμετρα

Η «καυτή» ατζέντα του Hilton: Τα μέτρα, οι παρεμβάσεις και τα αντίμετρα

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δανειστές και την κυβέρνηση, που καλούνται να ενώσουν τους «κρίκους» της αλυσίδας.

Το ύψος των μέτρων που θα ληφθούν, η «δοσολογία» των παρεμβάσεων σε αφορολόγητο – Ασφαλιστικό και το μείγμα των θετικών αντίμετρων θα μπουν στο τραπέζι του κουαρτέτου και του οικονομικού επιτελείου.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως το πακέτο πρέπει να έχει μηδενική δημοσιονομική επίπτωση. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να συμφωνηθούν ταυτόχρονα τα μέτρα και τα αντίμετρα, ώστε το νομοσχέδιο που θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή να έχει τη μορφή «δύο σε ένα». Ο στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει αμετάβλητος. Να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και θα οδηγεί στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεδομένο είναι πως μια σειρά θεμάτων ?όπως η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων και το χρέος? δεν μπορούν να λυθούν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Hilton. Γι’ αυτό απαιτείται μια συνολική συμφωνία των «παικτών», που θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να υπάρξει προσυμφωνία (staff level agreement) τόσο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (που περιλαμβάνει τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το δημοσιονομικό κενό του 2018) όσο και για «τα μέτρα και τα αντίμετρα» από το 2019 και μετά. Αυτά ακριβώς τα θέματα θα απασχολήσουν από σήμερα κουαρτέτο και οικονομικό επιτελείο.Το πρώτο θέμα που πρέπει να κλείσει δεν είναι άλλο από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης.

Από τη μία πλευρά οι δανειστές πιέζουν στα ενεργειακά και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 (στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα).

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέμα που θεωρείται εμβληματικό για την Αριστερά.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η σταδιακή επαναφορά μιας σειράς ευνοϊκών διατάξεων μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (με την αρχή να γίνεται από την επεκτασιμότητα των συμβάσεων).

Η μεγάλη μάχη

Η… μητέρα των μαχών θα δοθεί για τον καθορισμό του ύψους των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά. Το ΔΝΤ αρχικά είχε βάλει τον πήχη στα 4,5 δισ. ευρώ, ωστόσο στην πορεία οι δανειστές ζήτησαν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (δηλαδή 2% του ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση θέλει να μειωθεί περαιτέρω αυτό το ποσό, με όπλο την υπεραπόδοση των εσόδων που έχει καταγραφεί το 2016. Εκτιμάται ότι μια συμβιβαστική φόρμουλα θα μπορούσε να βρεθεί στο 1,75% του ΑΕΠ (δηλαδή θα μειωθούν κατά 450 εκατ. ευρώ τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν).

Από τη στιγμή που θα καθοριστεί αυτός ο στόχος, στη συνέχεια θα συζητηθούν τρία «καυτά» θέματα:

1 Το μείγμα των μέτρων: Τα δύο… αγαπημένα θέματα των σκληροπυρηνικών των δανειστών είναι το αφορολόγητο και οι συντάξεις (και συγκεκριμένα η προσωπική διαφορά). Πρόκειται για δύο συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς μεγαλύτερη παρέμβαση στο αφορολόγητο δίνει περιθώρια ελιγμών στις συντάξεις. Σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί παρέμβαση στην προσωπική διαφορά, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην επηρεαστούν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις.

2 Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων: Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι δεν μπορεί όλα τα μέτρα να εφαρμοστούν την ίδια χρονιά. Δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξουν παρεμβάσεις στις συντάξεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεκινήσουν την ίδια χρονιά με το αφορολόγητο. Ειδικά για τις συντάξεις η ελληνική πλευρά θέλει οι όποιες αλλαγές να υλοποιηθούν σε δόσεις. Για παράδειγμα, η μεταβατική περίοδος που θα μπορούσε να συζητηθεί με τους δανειστές είναι η τριετία, ώστε να μην υπάρξουν απότομες μεταβολές.

3 Τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν: Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι για κάθε ένα ευρώ μέτρα θα πρέπει να επιστρέφεται ένα ευρώ μέσα από τα αντίμετρα. Σκοπεύει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις για το μείγμα των αντίμετρων, εστιάζοντας στον ΕΝΦΙΑ (με στόχο ελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ). Ωστόσο οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) προτιμούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και τα ληξιπρόθεσμα.

Στα θέματα αυτά δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει μια μεικτή λύση που θα γεφυρώνει τις διαφορές. Στο τραπέζι είναι και το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, με προτεραιότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

It was simple very first partnership—he was also my favorite fundamental kiss—so I was pretty indigenous

It was simple very first partnership—he was also my favorite fundamental kiss—so I was pretty indigenous Whether you used to be fastened for some time...

The mystery behind the reign of horror of killer cult team called badoo in Ikorodu portion of Lagos, try progressively unfolding adopting the new...

The mystery behind the reign of horror of killer cult team called badoo in Ikorodu portion of Lagos, try progressively unfolding adopting the new...

Modo la epidemia ha variato il nostro atteggiamento di trattenersi verso internet. Passiamo esagerazione periodo sui social e ci odiamo per corrente; siamo mediante...

Modo la epidemia ha variato il nostro atteggiamento di trattenersi verso internet. Passiamo esagerazione periodo sui social e ci odiamo per corrente; siamo mediante...

income money is really because they have got really top rates often between and , also the loan

income money is really because they have got really top rates often between and , also the loan Buying Intensive Dollars Residential...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!