Αρχική Κοινωνία Η Ηλεία χάνει πληθυσμό, «γερνάει» και γεννάει όλο και πιο αργά

Η Ηλεία χάνει πληθυσμό, «γερνάει» και γεννάει όλο και πιο αργά

Τα δημογραφικά στοιχεία προκαλούν προβληματισμό

Προβληματισμό δημιουργούν στην Ηλεία τα δημογραφικά στατιστικά, καθώς ο νομός μας μέσα σε 14 χρόνια έχασε παραπάνω δέκα χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), το 2016 καταγράφηκαν 156.587 πολίτες έναντι 167.285 το 2002, πτώση περίπου 6%. Τα χρόνια της κρίσης επέδρασαν καταλυτικά στη μείωση του πληθυσμού, αφού το 2012 η Ηλεία έπεσε κάτω από τις 160.000 και την τελευταία τετραετία η μείωση είναι περίπου 1.000 άτομα ανά χρόνο.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Το 2016 έκλεισε με 1.071 γεννήσεις και 1.865 θανάτους. Το 2015 η κατάσταση ήταν περίπου η ίδια, με 1058 γεννήσεις και 2046 θανάτους. Στον ανδρικό πληθυσμό, η μείωση φτάνει περίπου το 5%, αφού από τους 85.199 άνδρες το 2002, φτάσαμε στους 79.530 το 2016. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στον γυναικείο πληθυσμό, αφού το 2016 ζούσαν στην Ηλεία 77.057, ενώ το 2002 ζούσαν 82.086, δηλαδή 4.616 λιγότερες γυναίκες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από 1000 θάνατοι καταγράφονται στις αγροτικές περιοχές, φανερώνοντας με δραματικό τρόπο τη διαρκώς αυξανόμενη ερήμωση της υπαίθρου.

Οι γυναίκες παντρεύονται και γεννούν πάνω από τα 30

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι πάνω από το 55% των γυναικών της Ηλείας παντρεύονται μετά 30. Από τους 532 γάμους το 2016, οι 357 αφορούν γυναίκες άνω των 30 ετών. Η σημαντική διαφορά είναι η τεράστια μείωση στους γάμους γυναικών μεταξύ 20-29 ετών (μόλις 106 το 2016).

Η καθυστέρηση στους γάμους εμφανίζει επιπτώσεις και στον μέσο όρο ηλικίας των γυναικών που γεννούν. Από τις 1071 γεννήσεις, πάνω από το 50% είναι από μητέρες πάνω από 30 ετών (585), ενώ μόλις το 39% (426 γεννήσεις) από μητέρες μεταξύ 20 και 29 ετών. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, αρκεί να γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω και να δούμε ότι το 51% των μητέρων ήταν μέχρι 29 ετών (655 από τις 1295 γεννήσεις το 2007).

Όπως γίνεται αντιληπτό, η μητρότητα έχει αποσυνδεθεί από τη δεκαετία των 20 για τις γυναίκες και έχει μετατοπιστεί στην επόμενη δεκαετία, και με τάση για γέννες μετά τα 35.

Αναγκαιότητα η προστασία της μητρότητας

Η επικεφαλής του παραρτήματος Πύργου της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), Αθανασία Ξενοστάθη, ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» πως το δημογραφικό πρόβλημα θα αναχαιτιστεί, μόνο αν υπάρξει πραγματικό κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τις γυναίκες και τη μητρότητα.

«Με ανεργία και εκτεταμένη εργασιακή ανασφάλεια για τους γονείς, με την κατάργηση των επιδομάτων τοκετού, το να αποδίδουμε τη χαμηλή γεννητικότητα στο ότι η σύγχρονη γυναίκα δεν θέλει να δεσμεύεται, είναι αυταπάτη. Το πρόβλημα είναι έντονα υπαρκτό και σχετίζεται με την απουσία κρατικής μέριμνας, με συνέπεια η γυναίκα να επωμίζεται εξ ολοκλήρου το βάρος της γέννησης ενός παιδιού. Με 400 ευρώ πώς να έχουν την ευθύνη να μεγαλώσουν παιδί; Τα ζευγάρια δύσκολα παντρεύονται. Η μητρότητα δεν είναι κοινωνική αξία, όταν εργοδότες βάζουν εργαζόμενες να υπογράψουν ότι δεν θα μείνουν έγκυες», αναφέρει.

Η πρόεδρος του Κέντρου Αλληλεγγύης και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ηλείας «Καλλιρρόη Παρρέν», Πανωραία Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στην έλλειψη κρατικής πρόνοιας και στην εργασιακή αυθαιρεσία ως βασικές αιτίες της μη ανανέωσης του πληθυσμού.

«Η διαρκής μείωση του πληθυσμού οφείλεται στη χαμηλή γεννητικότητα εξαιτίας της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και της μετανάστευσης των νέων, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται ο πληθυσμός. Στις γυναίκες δεν δίνονται επιδόματα, φοροαπαλλαγές ή άλλες διευκολύνσεις για να τεκνοποιήσουν, ενώ την ίδια στιγμή η γυναικεία ανεργία είναι πολύ υψηλή. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τα υψηλά ποσοστά κακοποίησης γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και τον εργοδοτικό εκβιασμό -και από γυναίκες εργοδότριες- να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση αν θέλουν να κάνουν παιδί», υπογράμμισε.

Στόχος της Περιφέρειας η παραμονή των νέων

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της πρώην επαρχίας Ολυμπίας, την οποία καλύπτουν σήμερα οι δήμοι Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

«Τα δεδομένα που έχουμε είναι πολύ ανησυχητικά, αφού ειδικά στο βόρειο τμήμα της Ζαχάρως ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 40%. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 και την τεράστια καταστροφή, οι κάτοικοι -κυρίως οι νέοι- εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν την τύχη του σε αστικά κέντρα εκτός Ηλείας, όπως η Πάτρα και η Αθήνα. Με την έλευση της κρίσης μετά το 2010 η κατάσταση επιδεινώθηκε. Στόχος μας είναι να τονώσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, για να συγκρατήσουμε περαιτέρω πληθυσμιακές απώλειες και να διαμορφώσουμε στη συνέχεια πολιτική επιστροφή των παραγωγικών κοινωνικών ομάδων στον νομό μας», δήλωσε.

Ο καθηγητής Δημογραφικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, που παρουσίασε έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, επισήμανε ότι το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για δέκα εκατομμύρια Έλληνες το 2050 και το χειρότερο για οκτώ εκατομμύρια.

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,2% του ΑΕΠ το 2015 θα κινηθεί στο 14,3% το 2060, καθώς η δημογραφική επιδείνωση θα συμβάλει σημαντικά αυξητικά στο ασφαλιστικό έλλειμμα (+10,6% του ΑΕΠ).

«H συνεχής μείωση του πληθυσμού σημαίνει ένα πράγμα, ότι κάθε γενιά θα παίρνει χαμηλότερες συντάξεις ή θα βγαίνει αργότερα στη σύνταξη ή και τα δύο. Αλληλεγγύη γενεών με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα όχι με αυτό το σύστημα. Άρα εάν δεν λύσεις το ασφαλιστικό, δεν μπορείς να λύσεις την κρίση», είπε ο κ. Γιαννίτσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Νέα φορολοταρία: Πώς θα λειτουργήσει το 2022 – Τα χρηματικά έπαθλα και τα «μπόνους»

Με διπλάσιους, τριπλάσιους ή ακόμη και τετραπλάσιους λαχνούς θα συμμετέχουν κάθε μήνα στη φορολοταρία οι  φορολογούμενοι που καταναλώνουν και πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα ποσά που υπερβαίνουν το 30%, το 50% ή το 70% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Η νέα φορολοταρία, η οποία θα κάνει πρεμιέρα το Φεβρουάριο θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε  556  τυχερούς φορολογούμενους ενώ κάθε Χριστούγεννα θα διενεργείται μια σούπερ κλήρωση που θα μοιράζει σε 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους 100.000 ευρώ στον καθένα.  Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον CEO της TUI – Αναμένεται διπλασιασμός αφίξεων τουριστών το 2022

Τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022»

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια π

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Προτάσεις για «ριζοσπαστικές» αλλαγές, όπως χαρακτηρίζονται, κατέθεσε και η Επιτροπή Καταστατικού, που αποτελείται από στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Στόχος του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σ

Κορωνοϊός: 20.107 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 683 οι διασωληνωμένοι

Σε 20.107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς. Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!