Κερδοσκοπία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποκόμισε κέρδη τουλάχιστον 7,8 δισ. ευρώ στο διάστημα 2012-2016 από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος SMP. Αυτό παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρός της Μάριος Ντράγκι σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Νίκο Χουντή.

Τα συγκεκριμένα κέρδη της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας,δεν είναι τα μοναδικά  αφού η Τράπεζα εισπράττει και άλλα από ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο Ντράγκι,για να χρυσώσει το χάπι, ανέφερε ότι τα κέρδη  διανεμήθηκαν στις κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης. Δηλαδή με άλλα λόγια, η ΕΚΤ αντλεί κέρδη από την πτωχευμένη ελληνική οικονομία και τα μοιράζει γενναιόδωρα σε χώρες -μέλη της Ευρωζώνης και πρώτα από όλες στην Γερμανία, η οποία έχει αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το πρόγραμμα SMP υιοθετήθηκε στο ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη, το 2010, και ενισχύθηκε το 2011 για να συμπεριληφθεί το ιταλικό και ισπανικό κρατικό χρέος. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ελαφρύνει την πίεση στις αγορές για το κόστος δανεισμού των μελών της ευρωζώνης και προηγήθηκε του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο ξεκίνησε το 2015.

«Η είδηση για τα κέρδη δισ. ευρώ πιθανόν θα θυμώσουν τους σκληροπυρηνικούς της ελληνικής κυβέρνησης που για καιρό καλούν την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», σχολιάζουν οι Financial Times. «Τα κέρδη από το SMP τα έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα διάφορες στιγμές στα επτά χρόνια της οικονομικής διάσωσης. Σε συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους τον Μάιο του 2016, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν την επιστροφή κερδών από τα ομόλογα του 2014 στην ελληνική κυβέρνηση, για να μειωθεί η πίεση στη χώρα», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα και το πιο πιθανό είναι να μην συμβεί ποτέ.

Στην επιστολή του, ο Ντράγκι δεν δίνει λεπτομέρειες για τα κέρδη που προήλθαν από τα ελληνικά ομόλογα υπό τη συμφωνία με τις κεντρικές τράπεζες, γνωστή ως ANFA. «Αυτό είναι θέμα εθνικής αρμοδιότητας και είναι εκτός δικαιοδοσίας της ΕΚΤ», αναφέρει συγκεκριμένα, ενώ συμπληρώνει ότι οι αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα κέρδη θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι από την ΕΚΤ ή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Κατά τα άλλα, ζήτω μας η ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ