«Η επιστήμη παίζει –και πρέπει να παίζει- τεράστιο ρόλο σε αυτή την ενοποίηση των ανθρώπων. Ενώ είμαστε αυτά τα ανθρωπάκια, μπορούμε και συλλαμβάνουμε όλα αυτά και μπορούμε να εξηγούμε τι γίνεται στην άλλη μεριά του Σύμπαντος», λέει ο διάσημος Έλληνας ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Νανόπουλος!.. Τόσο μικροί, λοιπόν, αλλά και τόσο μεγάλοι!..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι αναζητώντας ορισμένα στοιχεία από το Ιστορικό και Δημοσιογραφικό μου Αρχείο, βρήκα μια παλιά αποκλειστική συνέντευξη του Ακαδημαϊκού κ. Δημήτρη Νανόπουλου, στο «Βήμα», όπου ο διάσημος Έλληνας φυσικός μίλησε σχετικά με τις έρευνες στο CERN, αλλά και για το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού».

Να σημειώσουμε, ότι ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος είναι ο ακαδημαϊκός που συνέβαλε με δύο εργασίες του στον πειραματικό εντοπισμό του μποζονίου, ενώ ο, ίδιος με υπερηφάνεια εξηγεί γιατί η ανακάλυψη μπορεί να «ανεβάσει» τους Έλληνες, που μας έχει πιάσει όλους μια μιζέρια και μια κατάθλιψη.

Ποιος είναι το περιλάλητο «σωματίδιο του Θεού», λοιπόν; Ο κ. Νανόπουλος εξηγεί:

«Δεν ξέρω κανένα “σωματίδιο του Θεού” ούτε του Διαβόλου. Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις. Αυτό που βρέθηκε λέγεται “σωματίδιο του Higgs” (*) και σήμερα, παρ’ ότι ήμουν σίγουρος εδώ και χρόνια, αυτό που άκουσα ήταν μουσική στα αφτιά μου. Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της δικής μου ζωής αλλά και πάρα πολλών ακόμη επιστημόνων σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο κ. Νανόπουλος σημειώνει ότι ο εντοπισμός του μποζονίου συγκρίνεται ίσως με την ανακάλυψη της αντι-ύλης από τον Άντερσον το 1932 και τονίζει:

«Σίγουρα η παρέα Θαλής, Ηράκλειτος, Αναξίμανδρος, Πυθαγόρα και Δημόκριτος θα ήταν εκστασιασμένοι σήμερα (…) Και από τους νεότερους ο Αϊνστάιν»!

Ανεξαρτήτως, όμως, του αν ο κ. Δ. Νανόπουλος πιστεύει ή όχι στο Θεό (είναι αλήθεια ότι ο διάσημος ακαδημαϊκός έχει άλλη φιλοσοφία σχετικά με το θέμα της υπάρξεως ή μη του Θεού) , λέει κάτι που πρέπει σαν Έλληνες να μας αναθαρρήσει:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που εμείς οι Έλληνες είμαστε στο κέντρο των πραγμάτων και στις προβλέψεις για τη μάζα του μποζονίου του Higgs αλλά και πειραματικά. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και να μας ανεβάσει κάπως ψυχολογικά», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «όλος ο κόσμος ζει σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και τουλάχιστον συμβαίνουν τέτοια γεγονότα για να αποδεικνύουν τη μεγαλοσύνη του ανθρώπου».

Η ανακάλυψη αυτή θα ενοποιήσει τον κόσμο, τονίζει ο κ. Νανόπουλος: «Η επιστήμη είναι ανεξάρτητη και τέτοιες ανακαλύψεις που αποδεικνύουν τη μεγαλοσύνη του ανθρωπίνου πνεύματος μας αγκαλιάζουν όλους. Η επιστήμη παίζει –και πρέπει να παίζει- τεράστιο ρόλο σε αυτή την ενοποίηση των ανθρώπων» και προσθέτει:

«Ενώ είμαστε αυτά τα ανθρωπάκια, μπορούμε και συλλαμβάνουμε όλα αυτά και μπορούμε να εξηγούμε τι γίνεται στην άλλη μεριά του Σύμπαντος».

Τόσο μικροί, λοιπόν, αλλά και τόσο μεγάλοι!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

(*) Ο Higgs εν ολίγοις ισχυρίζεται πως το κενό περιέχει ένα «πανταχού παρών» πεδίο το οποίο μπορεί να επιβραδύνει κάποια (ειδάλλως άμαζα) στοιχειώδη σωματίδια – όπως ένα δοχείο με μέλι επιβραδύνει μία σφαίρα μεγάλης ταχύτητας. Τέτοια σωματίδια θα συμπεριφέρονται σαν σωματίδια με μάζα, που ωστόσο ταξιδεύουν με ταχύτητες μικρότερες αυτής του φωτός. Άλλα σωματίδια – όπως τα φωτόνια – είναι απρόσβλητα στο πεδίο: δεν επιβραδύνονται και παραμένουν άμαζα.

ΠΗΓΗ