Αρχική Απόψεις Η επερχόµενη εκδίκηση της µεσαίας τάξης

Η επερχόµενη εκδίκηση της µεσαίας τάξης

ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν περιµέναµε από τον ΟΟΣΑ να µας πει ότι στην Ελλάδα τα πράγµατα για τη µεσαία τάξη είναι σκούρα. Το ξέρουµε, το βιώνουµε. ΟΜΩΣ, η πρόσφατη έκθεση του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εκτός από τους αριθµούς και τα στοιχεία που περιλαµβάνει, αναλύει και τη σηµαντική κοινωνική διάσταση που συνεπάγεται η ύπαρξη µιας ισχυρής µεσαίας τάξης, την οποία είτε αγνοούµε είτε έχουµε ξεχάσει.

«Η ΜΕΣΑΙΑ τάξη συντηρεί την κατανάλωση, οδηγεί µεγάλο µέρος των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και τον στεγαστικό τοµέα και παίζει έναν ρόλο – κλειδί στη στήριξη των συστηµάτων κοινωνικής προστασίας µέσω των εισφορών της στη φορολογία», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, επισηµαίνει ότι «οι κοινωνίες µε ισχυρή µεσαία τάξη έχουν χαµηλότερα ποσοστά εγκληµατικότητας, απολαµβάνουν υψηλότερα επίπεδα εµπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και µεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα».

ΕΙΝΑΙ δεδοµένο ότι µε τις διαπιστώσεις αυτές δεν συµφωνεί η Κυβέρνηση.

ΑΠΟ το 2008 έως σήµερα τα νοικοκυριά της µεσαίας τάξης είδαν να µειώνεται το εισόδηµα τους κατά 6% ετησίως.

ΩΣΤΟΣΟ, είναι  κοινός τόπος ότι την τελευταία τετραετία η θέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία ως το αποτέλεσµα µιας συνειδητής φοροµπηχτικής πολιτικής ενός κυβερνώντος κόµµατος που δεν συνάδει µε την αντίστοιχη αυτού που θέλει να του µοιάσει, να πάρει τη θέση του.

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι η µεσαία τάξη εδραιώθηκε τη δεκαετία του 1980 και γιγαντώθηκε την εποµένη. Ηταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην περιβόητη αναδιανοµή του εισοδήµατος µε µια σειρά από «φιλολαϊκά» µέτρα.

ΕΚΤΟΤΕ, οι µεσαίοι αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά µιας ολόκληρης χώρας. Πάνω τους βασίζονταν πολλά, αυτοί ήταν ο κινητήριος µοχλός της, ενώ είναι µια διαφορετική κουβέντα ότι επρόκειτο για µια ευηµερία που ήταν επίπλαστη, υπό την έννοια ότι δεν ήταν η επιβράβευση µιας παραγωγικής οικονοµίας αλλά το αποτέλεσµα µιας αλόγιστης πολιτικής παροχών που στηριζόταν σε δανεικά, που δεν ήταν και αγύριστα.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι ως µεσαία τάξη µάθαµε να προσδιορίζουµε κυρίως τις οικογένειες εκείνες που έχουν αποκτήσει µια σεβαστή ακίνητη περιουσία, έχοντας παράλληλα την οικονοµική δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές σηµαντικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και σε αξιοσηµείωτες δαπάνες για εστίαση, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Αυτά που λέει, δηλαδή, και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Εξυπακούεται και εννοείται ότι πια δεν υφίστανται στο βαθµό που υπήρχαν µέχρι και το  ξέσπασµα της κρίσης, η οποία αποτέλεσε και το έναυσµα για να µπουν οι λεγόµενοι νοικοκυραίοι στο στόχαστρο. Στη σηµερινή Ελλάδα, αρκούν πλέον 8.000 ευρώ ετησίως για να συγκαταλέγεται µια οικογένεια στην κατηγορία των µεσαίων.

ΚΑΤΟΠΙΝ αυτών, εκτιµούµε ότι µπορεί και να µείνει στην ιστορία η παραδοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη, από του βήµατος της Βουλής, για την υπερφορολόγηση της µεσαίας τάξης.

ΘΑ ΕΛΕΓΕ κανείς ότι επρόκειτο για το «µνηµόσυνο» της, αλλά είναι  βέβαιο ότι στις επικείµενες εθνικές εκλογές θα πάρει την εκδίκησή της απ’ αυτούς που έπαιξαν νταρτς πάνω της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

She Does Not Reply To Your articles or constantly offers reasons: She reacts but provides you a reason.

She Does Not Reply To Your articles or constantly offers reasons: She reacts but provides you a reason. 4. She continuously flakes on systems: So...

I’ve had the experience which hurts. There’s that one lady and you’re completely into the girl.

I’ve had the experience which hurts. There’s that one lady and you’re completely into the girl. Exactly what are the evidence she is enjoying your? You...

Another individual need not combine lots of particulars to complete the subscription steps

Another individual need not combine lots of particulars to complete the subscription steps Producing Interactions on SingleParentMeet. So that you can carry out a successful...

Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων το ιδιωτικό χρέος

Το ιδιωτικό χρέος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα σε πολύ καλό κλίμα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!