Αρχική ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Η «διάσωση» του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον (Τομ Χανκς)… Ιβάν Σαββίδη

Η «διάσωση» του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον (Τομ Χανκς)… Ιβάν Σαββίδη

Στην πολιτική και τη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όλα καλουπώνονται, αρκεί να υπάρχει ένας καλός καλουπατζής. Τέτοιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης που έχει πάρει εργολαβία την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, την εσωτερική πολιτική, τη «σωτηρία» του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη διάσωση του Παναθηναϊκού από υποβιβασμό, σαν άλλος Τομ Χανκς στη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»! Σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, βέβαια, έχει το authority ο επιχειρηματίας να διαχειριστεί μέχρι και τα εθνικά θέματα και να πιστώσει στην κυβέρνηση ότι αξίζει τον ρόλο που ήρθε να παίξει στην Ελλάδα.
Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή το είπε ο Ιβάν, κι αυτό πρέπει να του αναγνωρίσουμε, ότι στην Ελλάδα ήρθε γιατί δεν άντεχε άλλο οι αποφάσεις για τη χώρα να παίρνονται πέραν του Ατλαντικού. Δεν κρύφτηκε. Το είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε να παίξει ένα ρόλο και μετά από λίγο καιρό προέτρεψε τον ελληνικό λαό να έχει εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα, που του θυμίζει τον Πούτιν. Να τα δούμε τα θέματα αναλυτικά.

Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συναντήθηκε με τον υπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Πρώτον: Ο Ιβάν Σαββίδης είδε τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, την περασμένη Πέμπτη. Με χειραψίες και φωτογραφίες και γραβατωμένος, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο. Οι δε φωτογραφίες με τις αγκαλιές δεν βγήκαν στο γραφείο του Τούρκου, αλλά στον κήπο, δίπλα σε κουρεμένα κυπαρίσσια και ανθισμένη αμυγδαλιά. Συζήτησαν, λέει το ρεπορτάζ, θέματα πολιτισμού. Να λειτουργήσει η Παναγιά Σουμελά, να τελεστεί λειτουργία στην Αγιά Σοφιά στην Τραπεζούντα, σε μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι δυο λαοί, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δηλαδή, σε μια ημέρα που η Τουρκία είναι με το χέρι στη σκανδάλη, με τους Ρώσους και τους Αμερικάνους ν’ ανταλλάσουν tweet ότι «ερχόμαστε», με τα πυραυλάκια τους φυσικά, ο Τσαβούσογλου, που μιλάει μονάχα με υπουργούς Εξωτερικών της Αμερικής και της Ρωσίας και όλα κρέμονται σε μια κλωστή, είδε τον Σαββίδη για να μιλήσουν για πολιτισμό και να γίνει Θεία Λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας βρισκόταν κάπου σ’ έναν… χωματόδρομο μεταξύ Σκοπίων και Αλβανίας και ο Ιβάν είχε χειραψίες στον κήπο με τον Τσαβούσογλου. Για κανέναν πολιτισμό, βέβαια, δεν μιλήσανε. Εξωτερική πολιτική κάνει ο Ιβάν και όση ώρα μείνανε μαζί, για τους δυο Έλληνες αξιωματικούς που βούτηξαν οι Τούρκοι μιλήσανε. Και αν αύριο οι Τούρκοι θεωρήσουν ότι δεν τους χρειάζονται, θα τους αφήσουν ελεύθερους. Και ποιος θα πιστωθεί την ελευθερία τους; Ο Σαββίδης, φυσικά, αλλά και η κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, για να παρουσιάσει έργο. Κι αν οι Τούρκοι τούς απελευθερώσουν, θα γίνει πανηγύρι «α-λά παλιό ΠΑΣΟΚ» για την υποδοχή. Μόνο που στην πολιτική είναι κανόνας ότι όταν κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις, δεν παίζουνε τις κουμπαριές.

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Εφέσεων για τον διακοπέντα αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Δεύτερον: Ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει να χειριστεί και την εσωτερική πολιτική. Σήμερα Σάββατο οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν καλέσει όλους τους ΠΑΟΚτσήδες του κόσμου στο συλλαλητήριο στην Καμάρα. «Καμία ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη», έγραφαν τα φέιγ βολάν που πετάχτηκαν σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο, βέβαια, γίνεται εν όψει της απόφασης της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, του Σκουτέρη, για την πρωτόδικη ποινή του αγώνα με την ΑΕΚ. Η επιτροπή, αφού άκουσε επτά ώρες και βάλε τις δυο πλευρές, ζήτησε και υπομνήματα για την προσεχή Δευτέρα. Όταν στη FIFA και την UEFA τα δικαιοδοτικά όργανα αποφασίζουν σ’ ένα τέταρτο της ώρας, η επιτροπή, λόγω της σοβαρότητος του θέματος προφανώς, ζήτησε και υπομνήματα. Και δεν την έβγαλε την απόφαση πριν από το συλλαλητήριο, αλλά θα τη βγάλει μετά. Δεν είναι εύκολη απόφαση.

Όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ –μερικοί ντεμέκ «προχώ»– μιλάνε για απόσχιση από το «κράτος της Αθήνας» και στήνονται στο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» με τα πανό για να τα παίρνει η τηλεόραση, είναι ένα θέμα που πρέπει να προσμετρηθεί. Όπως κι ότι αν γίνει επιστράτευση, τα φύλλα πορείας τους θα είναι κουρελόχαρτα. Αυτό ανακοίνωσαν οι «προχώ». Λες και Ελλάδα δεν είναι ο Αριστοτέλης και ο Διογένης με τον Πλάτωνα, αλλά ο Λουτσέσκου με τον Μακ και τον Βαρέλα και τον Κομίνη με τον Ποντίκη.

Ο δε Σαββίδης δεν καταδίκασε ποτέ αυτούς τους «προχώ» («προχωρημένους», ντεμέκ) που μιλάνε γι’ απόσχιση. Γιατί δεν αποδοκίμασε ποτέ τους «προχώ» ο Σαββίδης; Διότι θεωρεί «ευκολάκια» τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και μπορεί να τους κουμαντάρει εύκολα. Αλίμονο, δηλαδή. Όταν είναι έτοιμος να ξεσπάσει πόλεμος στη Συρία και τον δέχεται ολόκληρος Τσαβούσογλου, θα του είναι πρόβλημα να βάλει σε μια τάξη τους οπαδούς του ΠΑΟΚ; Η κυβέρνηση, πάντως, του έδωσε τα κλειδιά και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν κι από τις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής του Σκουτέρη, αν ο Ιβάν θα χριστεί και άτυπος «Υπουργός Εσωτερικών», εκτός από «Εξωτερικών».

Τρίτον: Όσον αφορά στη «σωτηρία» του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη «διάσωση» του Παναθηναϊκού, ο Ιβάν Σαββίδης κλήθηκε να παίξει τον εξής ρόλο. Θα υποχρεώσει το γκρουπ των πέντε, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του κανονισμού, ώστε να μην υποβιβάζονται οι ομάδες που δεν θ’ αδειοδοτηθούν. Ο ΠΑΟΚ έχει στο δικό του γκρουπ τούς Αστέρα Τρίπολης, Κέρκυρα, Πλατανιά και ΠΑΣ Γιάννινα. Όλοι αυτοί είχαν ταχθεί κατά της αλλαγής του κανονισμού στην ψηφοφορία της Super League, που έγινε ειδικά για τον Παναθηναϊκό. Το όλο project ανέβαλε ο υφυπουργός Βασιλειάδης. Αυτός, λένε τα φιλοκυβερνητικά Μέσα, έχει πάρει πρωτοβουλίες να πείσει τους τέσσερις να αλλάξουν ρότα και να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Παναθηναϊκού στην κατηγορία, αν δεν αδειοδοτηθεί, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο. Κι εδώ, τίθεται το ερώτημα: Γιατί το κάνει αυτό ο υφυπουργός Βασιλειάδης; Μεσιτικό γραφείο είναι η ΓΓΑ; Διότι έτσι λειτουργούν τα μεσιτικά γραφεία.

Δεν είναι δουλειά του υπουργού να βρίσκει λύσεις, ούτε για τον Παναθηναϊκό, ούτε για κανένα άλλο επαγγελματικό σωματείο. Αν ο Παναθηναϊκός πρέπει να υποβιβαστεί, να υποβιβαστεί, όπως έγινε πέρυσι με τον Ηρακλή. Ο Βασιλειάδης, ωστόσο, είναι ένας σοβαρός πολιτικός και ξέρει ότι όσο και να φωνάξουν οι Ηρακλειδείς, λίγοι είναι. Δεν έχουν τη μάζα των οπαδών του Παναθηναϊκού ούτε τον ΣΚΑΪ του Αλαφούζου. Κι αν περάσει από τη Super League η αλλαγή του κανονισμού, τότε ποιος θα βγάλει στον φιλικό Τύπο ότι είναι ο… Τομ Χανκς του στρατιώτη Ράιαν Παναθηναϊκού. Ο υφυπουργός, φυσικά, ο οποίος με λεπτούς χειρισμούς και πολιτική ευελιξία, κατάφερε ώστε ο ιστορικός σύλλογος να μην υποβιβαστεί. Θα έχει, έτσι, καταφέρει και ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στον Αλαφούζο, όπως είναι και το πρωτεύον ζήτημα, μόλις αλλάξει ο κανονισμός.

Ο Βασιλειάδης, ωστόσο, δεν μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Μποροβήλο ή τον Χριστοβασίλη και τον Πλατανιά και την Κέρκυρα, δεν το επιτρέπει το κύρος του ως θεσμού. Και ποιος θα το κάνει; Ο Ιβάν, φυσικά. Θα βάλει τον Μάκη να τηλεφωνήσει και όλα καλά. Η «ομάδα» θ’ αντιδράσει κανονικά και με τον νόμο, κι όσοι προσέλθουν και ψηφίσουν υπέρ του Παναθηναϊκού, θα δηλώσουν ότι έκαναν το καθήκον τους έναντι της μεγαλειώδους ιστορίας του συλλόγου. Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, θα εμμείνει στην άρνηση, έτσι για ξεκάρφωμα. Το είπαμε στην αρχή: στην πολιτική και τη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο Βασιλειάδης και η κυβέρνηση έχουν πάντοτε τον φόβο μη «σκάσει» ο Παναθηναϊκός στα χέρια τους και χάσουν σε ψηφαλάκια τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του. Αφού, λοιπόν, δεν έχουν να προσφέρουν στον Παναθηναϊκό σωτηρία «άλλου τύπου», τουλάχιστον θα υπερηφανεύονται ότι δεν τον έριξαν κατηγορία.

Θα μπορούσε, βέβαια, η κυβέρνηση να επικαλεστεί ότι τοποθέτησε ένα εφαλτήριο «σωτηρίας» του Παναθηναϊκού, με την αποδέσμευση του ΟΑΚΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μπορεί ο δράσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ως επικεφαλής του κονσόρτσιουμ με την επωνυμία «Athens Alive». Η κυβέρνηση, ωστόσο, γνωρίζει ότι ο έργο δεν πρόκειται να γίνει.

Υπάρχει, ωστόσο κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που ο Βασιλειάδης θα κληθεί να δώσει λύση. Είναι οι τηλεοπτικά «άστεγες» ΠΑΕ, οι οποίες κινδυνεύουν να μην αδειοδοτηθούν, επειδή δεν θα παρουσιάσουν εγγυημένα έσοδα. Είναι οκτώ τον αριθμό και η Nova το ξέκοψε ότι δεν προτίθεται να κάνει προσφορά σε καμία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πρωτάθλημα θα τιναχτεί στον «αέρα», αφού δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μονάχα αυτές των εγγυημένων εσόδων του τηλεοπτικού συμβολαίου. Ο υφυπουργός Βασιλειάδης, ενεργώντας επίσης ως επικεφαλής μεσιτικού γραφείου, έριξε την ιδέα να πληρώσει η… ΕΡΤ!

Κι αν βρει… τοίχο, να προσπαθήσει να πείσει την COSMOTE TV. Το έτερο συνδρομητικό κανάλι το είχε ξεκόψει ευθύς εξ αρχής, ότι δεν προτίθεται ν’ ασχοληθεί. Αν, ωστόσο… ασχοληθεί, έχει καλώς, δικά του είναι να χρήματα, ας τα κάνει ό,τι θέλει. Η ΕΡΤ, ωστόσο, είναι κρατικό κανάλι και το πληρώνουμε όλοι. Πώς θα δώσει χρήματα σ’ ένα αναξιόπιστο πρωτάθλημα; Η απάντηση είναι πως θα τα δώσει όπως τα έδωσε και στις ομάδες της Football League, επίσης ένα πρωτάθλημα όπου οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν, όπως αυτές του προπονητή της Καλαμαριάς, Καλαϊτζίδη, και του εφόρου της Καλλιθέας Γιαννόπουλου για το ματς με τον Απόλλωνα Λάρισας. Κι εκτός αυτού, κάθε λίγο φτάνουν από την UEFA λίστες αγώνων «ύποπτων για χειραγώγηση».

Η εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη

Η κυβέρνηση έδωσε κανονικά… χαρτοφυλάκιο στον Ιβάν Σαββίδη, αγνοώντας την παγκόσμια κατακραυγή για την περίφημη είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, στο ματς με την ΑΕΚ, κουβαλώντας μαζί του το «σιδερικό». Για την κυβέρνηση, όμως, αυτή η ενέργεια του Σαββίδη δεν συνιστά ηθικό πρόβλημα. Είναι η «Αριστερή κυβέρνηση» με το… ηθικό πλεονέκτημα, αλλά τα περί ηθικής στην «μπούκα» του Σαββίδη πάνε περίπατο. Κι αυτό φάνηκε από τις χλιαρές αντιδράσεις που είχαν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας, που κινήθηκαν στη λογική τού «ναι μεν, αλλά».
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν δε ότι η τριετής απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους που επιβλήθηκε στον Πόντιο ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ και δεν είναι η πιο αυστηρή, αλλά μπορεί και να πέσει στη δευτεροβάθμια επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, γιατί υπάρχουν κι άλλα «παραθύρια». Οψόμεθα. Πάντως, μια ματιά στα φιλοσαββιδικά Μέσα, αλλά και στα social media, δείχνει ότι υπάρχει μια σιγουριά ότι η ποινή τριετούς αποκλεισμού του Ιβάν Σαββίδη θα μειωθεί από την επιτροπή του Σκουτέρη. Διαισθητικά, φυσικά, μιλούσαν όλοι, όχι ότι είχαν κάποια πληροφόρηση…

Παρατηρητής των εξελίξεων ο πρόεδρος της ΕΠΟ

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό του ελληνικού ποδοσφαίρου, να μη λησμονούμε ότι υπάρχει και ένας «οργανισμός» των λεγόμενων «επενδυτών» της Super League, αλλά και η προϊσταμένη αρχή του ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ. Είναι κι οι δυο απλοί παρατηρητές. Κανένας δεν κατάλαβε γιατί υπάρχει ακόμα η Super League, από τη στιγμή που καταργήθηκε από τη Nova η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ποιες, ακριβώς, αρμοδιότητες έχει, πλέον, η Super League; Διαπραγματεύτηκε με τη Nova για τη συνέχιση της κεντρικής διαχείρισης – και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Γιατί να συνεχίσει να υπάρχει;
Βέβαια, αν διαλυθεί η Super League, το πρωτάθλημα είναι υποχρεωμένη να το διοργανώσει η ΕΠΟ. Εκεί… «ζήτω που καήκαμε». Η ΕΠΟ δεν μπόρεσε να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και θα διοργανώσει ολόκληρο πρωτάθλημα; Ύστερα, ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος έχει στενοχώριες αυτόν τον καιρό, γιατί περιμένει να δει τι θα γίνει με το GRExit. Που δεν θα γίνει ποτέ, βέβαια, όπως μόνο η «Α» έγραψε και το… αντέγραψαν και οι υπόλοιποι. Απλά, ο Γραμμένος λύνει το… υπαρξιακό του πρόβλημα με το GRExit.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Know your Customer»: Τέλος στη γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες

Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού υπηρεσιών που θα προσφέρει η εφαρμογή Know your Customer παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία...

Πράσινη για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο δείκτη θετικότητας του ECDC

Πράσινη είναι για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο χάρτη του ECDC σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας και στο βαθύ πράσινο καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000...

Κορωνοϊός: 3.421 νέα κρούσματα και 83 θάνατοι – Στους 754 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.421 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 83 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να...

Ανοίγουν από 17 Μαΐου κολέγια και δομές επαγγελματικής κατάρτισης

Με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου 2021 συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!