Αρχική Οικονομία Η ΔΕΗ κρατάει τους πελάτες αλλά πυροβολεί τα πόδια της

Η ΔΕΗ κρατάει τους πελάτες αλλά πυροβολεί τα πόδια της

Η κυρίαρχη επιχείρηση του χώρου κάνει προσπάθεια να κρατήσει το πελατολόγιό της, αλλά αυτό διευκολύνει τις επιδιώξεις της τρόικας που πιέζει για πώληση του 40% των μονάδων

Η αίσθηση που έχουν όσοι παρακολουθούν στενά την αγορά ρεύματος, ότι δηλαδή βρισκόμαστε σε φάση αναμονής χωρίς σημαντικές ανακατατάξεις, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει στα επίπεδα του 90%, εκεί δηλαδή που βρέθηκε και ένα μήνα πριν, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016.

Το γεγονός θα είχε μικρότερη σημασία αν δεν βρισκόμασταν σε φάση σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πίεση για δομικά μέτρα (πώληση μονάδων της ΔΕΗ), επειδή ακριβώς δεν πιάνουμε τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευθεί όσον αφορά τη μετακίνηση πελατών από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες παρόχους.

Στο τέλος του 2016 η ΔΕΗ υπερέβη το μνημονιακό στόχο για μείωση του μεριδίου της στο 87,24%.  Θυμίζουμε ότι ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από 50% ως το 2020, με ενδιάμεσους στόχους μερίδια 75,24% το Δεκέμβριο 2017, 62,24% το Δεκέμβριο 2018 και 49,24% το Δεκέμβριο 2019.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πιεστικά, καθώς ο Ιούνιος, οπότε θα γίνει η αξιολόγηση σχετικά με την προσέγγιση του στόχου, είναι πλέον πολύ κοντά.

Έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θεωρείται εντελώς απίθανο να έχει προλάβει η αγορά να αποκτήσει έως τον Ιούνιο μια δυναμική τέτοια που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου περί το 15% για τη ΔΕΗ μέσα σε ένα χρόνο (να φτάσει δηλαδή στο 75,24% το Δεκέμβριο 2017).

Ακόμα και η εναλλακτική λύση της πώλησης πελατολογίου μέσω θυγατρικών που έχει επιλέξει η ΔΕΗ ως στρατηγική κίνηση για «ελεγχόμενη» απώλεια μεριδίου, είναι αδύνατον να έχει αποδώσει μέχρι τον Ιούνιο όταν και θα αξιολογηθεί η πρόοδος.

Όλα αυτά εξηγούν πιθανόν την πίεση των δανειστών για να διατυπωθεί ρητά πλέον ότι θα πουληθούν άμεσα λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται μέσω NOME οι στόχοι. Εξηγούν επίσης γιατί η κυβέρνηση ανθίσταται με απόλυτο τρόπο, προς το παρόν τουλάχιστον, στην πίεση αυτή.

Γεγονός είναι πάντως ότι, όπως λέει χαρακτηριστικά παράγοντας του χώρου, «η ΔΕΗ κρατάει τους πελάτες της αλλά ταυτόχρονα “πυροβολεί τα πόδια της” σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο»

Τα μερίδια τον προηγούμενο μήνα

Τα προηγούμενα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια στο τέλος Δεκεμβρίου έδιναν στη ΔΕΗ μερίδιο αγοράς 89,83% (59,67% στην Χαμηλή Τάση, 18,82% στη Μέση και 11,34% στην Υψηλή), καταγράφοντας έτσι αύξηση κατά 1,17% σε σχέση με το Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων διαμορφώνονταν στο τέλος Δεκεμβρίου ως εξής:

PROTERGIA: 2,69% (1,11% στη Χαμηλή Τάση και 1,58% στη Μέση), από 2,99% το Νοέμβριο

ELPEDISON: 2,42% (1,19% στη Χαμηλή Τάση, 1,07% στη Μέση και 0,16% στην Υψηλή), από 2,40% το Νοέμβριο

ΗΡΩΝ: 2,35% (0,74% στη Χαμηλή Τάση και 1,61% στη Μέση), από 2,93% το Νοέμβριο

WATT + VOLT: 0,76%  (0,65% στη Χαμηλή Τάση και 0,12% στη Μέση), από 0,77% το Νοέμβριο

NRG Trading: 0,66%  (0,23% στη Χαμηλή Τάση και 0,43% στη Μέση), από 0,79% το Νοέμβριο

VOLTERRA: 0,52%  (ολόκληρο στη Μέση Τάση), από 0,62% το Νοέμβριο

GREEN: 0,35%  (0,22% στη Χαμηλή Τάση και 0,14% στη Μέση), από 0,42% το Νοέμβριο.

 

Πηγή:http://news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex – Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε, προκαλώντας νέες εστίες έντασης και προκλητικότητας...

Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, ενώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πηγές από το...

Γ. Στουρνάρας στα Νέα – Ερχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του προς...

David Mesfin, Inventive Director + Manufacturer Expert.Jasmine Plouffe, Brand Name Strategist.

David Mesfin, Inventive Director + Manufacturer Expert.Jasmine Plouffe, Brand Name Strategist. David happens to be a multi-disciplinary custom and creative movie director with award-winning built-in...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!