Αρχική Κόσμος Η γυναίκα που «δίδαξε» σε εκατομμύρια νέους το σεξ και λατρεύτηκε σαν...

Η γυναίκα που «δίδαξε» σε εκατομμύρια νέους το σεξ και λατρεύτηκε σαν θεά

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ανάρτησε μια φωτογραφία με το δαχτυλίδι των αρραβώνων της στα social media και ανακοίνωσε τα νέα στους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησε φρενίτιδα, με την ανάρτηση να δέχεται μέσα σε 48 ώρες περισσότερα από 170.000 σχόλια και 830.000 likes.

«Μεγάλωσα με τις ταινίες σου και σε στηρίζω όπως πάντα», έγραφε ένας θαυμαστής. «Θα είσαι πάντα η θεά μου. Σου εύχομαι ευτυχία», τόνιζε ένας άλλος.

Ο λόγος για την ηθοποιό και πρώην πορνoστάρ από την Ιαπωνία, Sora Aoi, που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια ανθρώπους και θεωρείται ότι έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς νεαρών κινέζων χρηστών του διαδικτύου. Η ανακοίνωση του γάμου της μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω του Weibo, που αποτελεί μια κινεζική έκδοση του Twitter, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει… τρέλα.

Sora Aoi, η «δασκάλα» της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

kliyni1

Η καριέρα της Aoi στην πορνογραφία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εκτιμάται πως έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 90 ταινίες. Μεταξύ των ετών 2003 και 2005, μια νέα της δουλειάς κυκλοφορούσε κάθε μήνα!

Η πορνογραφία είναι παράνομη στην Κίνα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους κινέζους άντρες να τρελαίνονται στην κυριολεξία για την Aoi. «Για πολλούς κινέζους άντρες που δεν μπορούσαν να έχουν μια σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εφηβεία, η Sora Aoi έγινε η δασκάλα μας», δηλώνει ο 27χρονος «Liu Qiang» (δεν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα) στο BBC.

Η δημοφιλία της στην Κίνα εκτινάχθηκε σε μια εποχή που το ίντερνετ στη χώρα αναπτυσσόταν ταχύτατα. Νέες ιστοσελίδες, διαδικτυακές επικοινωνίες και πλατφόρμες streaming έκαναν διαρκώς την εμφάνισή τους, διευκολύνοντας την κυκλοφορία κάθε είδους πληροφορίας, ακόμη και παράνομου πορνογραφικού υλικού.

Ο κ. Liu συνήθιζε να παρακολουθεί πορνό με Aoi όταν ήταν ακόμη στο Λύκειο. «Η Sora Aoi πέτυχε τη σωστή στιγμή να ξεχωρίσει στην Κίνα», δηλώνει ο καθηγητής Wai-ming Ng του τμήματος Ιαπωνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. «Όταν έγινε δημοφιλής στη χώρα, η Κίνα ανοιγόταν στον έξω κόσμο με διάφορους τρόπους με όρους σεξουαλικότητας».

Το πορνό αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το σεξ για τους νέους ανθρώπους στην Κίνα, καθώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι περισσότεροι κινέζοι γονείς δεν νιώθουν την άνεση να μιλήσουν με τα παιδιά τους για το σεξ. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009, περισσότερα από 22.000 ερωτηματολόγια μοιράστηκαν σε νέους ανθρώπους ηλικίας από 15 έως 24 ετών. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις για την αναπαραγωγή και μόλις το 4,4% των συμμετεχόντων κατάφερε να απαντήσει σωστά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλοί νέοι άνθρωποι μαθαίνουν για το σεξ «από μόνοι τους».

Πάντως, η Li Yinhe, η πρώτη γυναίκα σεξολόγος στην Κίνα, προειδοποιεί για τους κινδύνους όταν το πορνό αποτελεί το μοναδικό εργαλείο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Το πορνό παρουσιάζει το σεξ με έναν υπερβολικό τρόπο και ορισμένοι άντρες μπορεί να παραπλανηθούν καθώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους ηθοποιούς που βλέπουν στην οθόνη, δήλωσε η κ. Li στο BBC. Ειδικοί έχουν επισημάνει ακόμη ότι το πορνό μπορεί να διαστρεβλώσει τη στάση των νέων ανθρώπων απέναντι στο σεξ ή να συμβάλλει στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων.

«Η νύχτα της Sora Aoi»

kliyni2

Με τόσο πορνό να κυκλοφορεί και να είναι διαθέσιμο σε χρόνο μηδέν, τι ήταν αυτό που έκανε την Sora Aoi να ξεχωρίσει; Το σεξ παραμένει ένα θέμα ταμπού για τις ασιατικές κοινωνίες, αλλά η Anoi λέει ότι «ποτέ δεν είδε υποτιμητικά τον εαυτό της» εξαιτίας της καριέρας της στη βιομηχανία του πορνό. Πάντα δήλωνε ότι «απολάμβανε τη δουλειά της» διότι μπορούσε να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να μιλάει με θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και όταν είχε να αντιμετωπίσει άσχημα σχόλια online, η Anoi απαντούσε ευγενικά και γλυκά και αυτή της η ειλικρίνεια και το γεγονός ότι ήταν προσιτή τη βοήθησε να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση των θαυμαστών της.

Η Aoi άνοιξε τον λογαριασμό της στο Twitter στις 11 Απριλίου του 2010. Η είδηση γρήγορα εξαπλώθηκε στην Κίνα, όπου το Twitter είναι απαγορευμένο, και πολλοί προσπάθησαν να προσπεράσουν τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς προκειμένου να την ακολουθήσουν στον λογαριασμό της. Η νύχτα αυτή αποκλήθηκε αργότερα ως «η νύχτα της Sora Aoi» από τους κινέζους φαν της. Επτά μήνες αργότερα, η Aoi άνοιξε έναν λογαριασμό και στο Weibo, το αντίστοιχο Twitter της Κίνας. Έχει περισσότερους από 18 εκατομμύρια followers μέχρι στιγμής, περισσότερους και από την Τέιλορ Σουίφτ και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ

Επισήμως, η Aoi «παραιτήθηκε» από τον χώρο της πορνογραφίας το 2011, επανασυστηνόμενη στο κοινό ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Κυκλοφόρησε τραγούδια και εξασφάλισε ρόλους σε ταινίες, με την Κίνα να αποτελεί μια τεράστια αγορά για εκείνη. Φαίνεται, ακόμη, πως έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στο να εξοικειωθεί με την κινεζική κουλτούρα. Παράλληλα, κάθε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Weibo γράφεται στα κινέζικα από την ίδια, όπως δήλωσε ο ατζέντης της στο BBC.

Μοιάζει κάπως παράδοξο το γεγονός ότι η Aoi λατρεύεται ευρέως από τους κινέζους, δεδομένων των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Στην Κίνα επικρατεί ακόμη μια πικρία για την ιαπωνική σκληρότητα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και οι χώρες συνεχίζουν να διατηρούν τη διαμάχη για μια ομάδα αμφισβητούμενων νησιών.

Για τον Wenwei Huang, πάντως, έναν κινέζο συγγραφέα που ζει στην Ιαπωνία, η Aoi έχει παίξει στην πραγματικότητα έναν «καταπραϋντικό» ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. «Υπήρχε κάποτε ένα δημοφιλές ρητό στο κινεζικό ίντερνετ που έλεγε: “Τα νησιά Diaoyu ανήκουν στην Κίνα, η Sora Aoi ανήκει στον κόσμο”».

Ο καθηγητής Ng, πάλι, σημειώνει πως το φαινόμενο Sora Aoi στην Κίνα είναι ένα σύμβολο του πώς, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο τρόπος που οι άνθρωποι προσδιορίζουν τον εαυτό τους δεν διαμορφώνεται μόνο από την εθνικότητα αλλά και από την κατανάλωση πληροφοριών. «Για τους ανθρώπους που θαυμάζουν τη Sora Aoi, ανεξαρτήτως από τη χώρα από την οποία είναι, υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι ανήκουν στην ίδια ομάδα». Και ίσως για τους νέους ανθρώπους στην Ασία, παρά τις διαφορετικές εθνικότητες και πολιτικές απόψεις, η Sora Aoi να λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα συνειδητοποιούν και νομίζουν.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γιάννης Μπρατάκος: Γεφυρώνουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – Όλα όσα έγιναν στο 1ο ΕΒΕΑ Talks

Ωφελούμενους της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ και τον προϊστάμενο του προγράμματος, Αλέξανδρο Ψαριανό, υποδέχθηκε χθες στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του...

Σπύρος Ρεντετάκος στο 3rd Family Business Conference : Η Alpha Bank εταίρος των παραδοσιακών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέδιο για την επόμενη...

Στο 3rd Family Business Conference, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “THE MET”, στην ενότητα με θέμα Το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο υλοποίησης των επιταγών ESG στις οικογενειακές επιχειρήσεις, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Σαμολαδά, Γενική Διευθύντρια του Grtimes.gr, ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Δ/ντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, της ALPHA BANK αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον καθοριστικό ρόλο των τραπεζών στην αξιολόγηση και καθορισμός του ύψους χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από το Ταμε

ΤτΕ: Αύξηση 1,1% στο ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών το τρίτο τρίμηνο

Κατά 1,1% αυξήθηκε η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του 2021, στα 20.586 εκατ. ευρώ έναντι 20.366 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Oι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 147 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 15.035 εκατ. ευρώ έναντι 14.888 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 220 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 20.586 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης στοχοποιεί τους άνω των 60

«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!