Αρχική Πολιτική Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11

Την έναρξη της πιο σημαντικής περιόδου ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου σηματοδοτεί η έλευση από την περασμένη Τετάρτη του γεωτρύπανου «West CapelΙa», που έχει μισθώσει η «λατινική» κοινοπραξία των Total και ΕΝΙ και είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ερευνητική γεώτρηση «Ονησίφορος West 1» στο οικόπεδο 11. Οι αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν εμπόδισαν την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει κανονικά στους σχεδιασμούς της για την υλοποίηση του ερευνητικού της προγράμματος και την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 11, εκδίδοντας ΝΑVΤΕΧ με την οποία απαγορεύει για οποιονδήποτε λόγο την είσοδο σε μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την πλατφόρμα «West Capella» για διάστημα δύο μηνών.

Το γεωτρύπανο της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας θα χτυπήσει σε βάθος 1.698 μέτρων. Εάν δεν βρεθεί κοίτασμα, τότε οι εργασίες θα σταματήσουν σε διάστημα 40-45 ημερών. Εάν βρεθεί κοίτασμα, οι εργασίες θα συνεχιστούν για άλλες 20-25 ημέρες και αμέσως μετά θα ακολουθήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση. Η εν λόγω γεώτρηση θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως για το 2017 και αυτό γιατί είναι η πρώτη που θα τεστάρει τις γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη πολλών μικρών Zor στην ΑΟΖ της Κύπρου. Oι ενδείξεις αυτές μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο, κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των πολυεθνικών για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μετά την ανακάλυψη του Zor στην Αίγυπτο, στην ΑΟΖ της Κύπρου κατέφθασαν εκτός από τη γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ, που από κοινού ανέλαβαν τα οικόπεδα 11 και 6 και η ΕΝΙ αυτόνομα το οικόπεδο 8, η παγκοσμίως πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil σε συνεργασία με την Catar Petroleum για την εξερεύνηση του οικοπέδου 10.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο αναμένεται η πρώτη γεώτρηση της ΕΝΙ στο οικόπεδο 6. Διπλωματικές πηγές αναμένουν τον Οκτώβριο ένταση των τουρκικών προκλήσεων και αυτό γιατί για την Τουρκία το οικόπεδο 6 συγκαταλέγεται στα αμφισβητούμενα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η ΕΝΙ έχει προγραμματίσει για το οικόπεδο 6 δύο ή τρεις γεωτρήσεις ανάλογα με τα ευρήματα, ενώ έχει ήδη διασφαλίσει το γεωτρύπανο Saipem 12000 της συνδεδεμένης με την ίδια εταιρείας Saipem, από τον Οκτώβριο.

Η ExxonMobil προγραμματίζει την πρώτη διερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 10 εντός του 2018, ενώ η εταιρεία θα ξεκινήσει άμεσα τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για να προσδιοριστούν οι στόχοι που θα μπουν τα γεωτρύπανα.

Από την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γεωτρήσεις. Δύο από την αμερικανική Noble Energy στο οικόπεδο 12 που ανέδειξε το γνωστό κοίτασμα «Αφροδίτη» και δύο από την ιταλική ΕΝΙ στο οικόπεδο 9. Η ανακάλυψη ενός ακόμη κοιτάσματος του μεγέθους της «Αφροδίτης» θα καταστήσει ρεαλιστικό τον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG και τη μεταφορά του με πλοία στις εξωτερικές αγορές.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, μέχρι το τέλος του 2017, θα έχει φανεί εάν πράγματι ο βυθός της κυπριακής ΑΟΖ κρύβει ασβεστολιθικά κοιτάσματα τύπου Zor και θα δώσει τα ανάλογα σήματα για την ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται και νοτιοδυτικά της Κρήτης και διεκδικούν οι πολυεθνικές Total και ExxonMobil σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ομιλία του γ.γ. του ΕΒΕΑ Χαράλαμπου Μωραΐτη στη χθεσινή διαδικτυακή ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΕΒΕΑ Χαράλαμπου Μωραϊτη στη χθενική διαδικτυακή ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Η εβδομάδα ξεκίνησε σε θετικό κλίμα για το...

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!