Η ιστορική νίκη των εθνικοδεξιών αντιδιεθνιστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία δείχνει πως στην Ευρώπη η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, αναφορικά με την προώθηση των σχεδίων για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με ακόμα περισσότερη μείωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, μέχρι την οριστική κατάργησή της.
Ωστόσο η στροφή των Ιταλών στην Εθνική Δεξιά, η οποία ονομάζεται από τα μέσα ενημέρωσης «ακροδεξιά», παρότι διαχωρίζει τον εαυτό της από τον αριστερόστροφο εθνικοσοσιαλισμό (το λέει και η λέξη), και στο έθνος-κράτος, βάζει ακόμα μία «βόμβα» στα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης.
«Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι αντισυστημικές δυνάμεις επικρατούν», γράφει στο κύριο άρθρο της η ιταλική «La Stampa».
Ο συνασπισμός που σχηματίζουν η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το μικρό Fratelli d’ Italia εξασφαλίζουν περί το 37% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του μεγαλύτερου ποσοστού των ψήφων.
Ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος μετέτρεψε την παλαιά αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά σε νέα δεξιόστροφη εθνική Λέγκα, επένδυσε σε μία αντιμεταναστευτική και αρνητική απέναντι στις Βρυξέλλες ρητορική, σε μία χώρα που επλήγη από την μεταναστευτική» κρίση έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 700.000 μουσουλμάνους από το 2013 και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.
Δήλωσε πριν από λίγο:
«Το ευρώ είναι ένα λάθος, και προορίζεται να αποτύχει. Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσει την Ιταλία. Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη για τους πολίτες, και όχι για τις γραφειοκρατίες».
Συμπερασματικά λοιπόν, στην Ιταλία υπερίσχυσε σαφώς η ψήφος δεξιάς διαμαρτυρίας, η οποία ζητά περισσότερο έθνος-κράτος, λιγότερη Ευρώπη, τέλος του «ευρώ» και ελεύθερη οικονομία με μειωμένους φόρους.
Πλέον απομένει να δούμε πως θα πράξει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να διαπιστώσει τώρα αν υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ή αν επιβάλλεται επιστροφή στις κάλπες.
Η πρώτη «γενική πρόβα» θα γίνει στις 23 Μαρτίου με τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας.
Ελλάδα
Στην γειτονική Ελλάδα, η εθνικοδεξιά ρητορική ψάχνει το «πολιτικό εκείνο όχημα», το οποίο θα την οδηγήσει στην εξουσία.
Πάντως σύμφωνα με έρευνα της DiaNEOsis, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν επισήμως στα τέλη Μαρτίου, ισχυροποιείται το τρίπτυχο «θρησκεία-πατρίς-οικογένεια- στην ελληνική κοινωνία τον τελευταίο χρόνο.
Σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRD, διαπιστώνεται, όπως ανακοινώθηκε «ενίσχυση των εθνικιστικών (σ.σ. πατριωτικών και όχι με την έννοια του σοβινιστή, με την οποία έχει ταυτιστεί λανθασμένα η λέξη) τάσεων και «προσκόλληση» στους παραδοσιακούς θεσμούς-ιδίως μάλιστα από τις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών.
Συγκεκριμένα: Το 98% των Ελλήνων δηλώνουν εμπιστοσύνη στον θεσμό της οικογένειας και ακολουθούν οι θεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό και το 60% ότι βρίσκεται «κοντά στη θρησκεία», πηγαίνοντας τακτικά στην εκκλησία.
Επιπλέον, 4 στους 10 Έλληνες, το 2017, θεωρούν την φοροδιαφυγή «θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας», με τον οικονομικό φιλελευθερισμό να γνωρίζει άνοδο σε αντιδιαστολή με την πολιτική υπερφορολόγησης που επιβάλλεται στους Έλληνες.
Μένει να βρεθεί και στην Ελλάδα μία πολιτική κίνηση, η οποία θα αξιοποιήσει την εν λόγω ελληνική πραγματικότητα, που σίγουρα αποτέλεσε έκπληξη για τους συμμετέχοντες στο φόρουμ!