Αρχική Παιδεία Η αυθάδεια της Αντιγόνης

Η αυθάδεια της Αντιγόνης

Τραγούδησε, μικρή Αντιγόνη, τραγούδησε. Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη.

Γιώργος Σεφέρης

 

Οχι. Δεν μιλώ για την Αντιγόνη της πρόσφατης διαμάχης.

Οχι διότι είμαι βέβαιη ότι δεν έχει σημασία, αλλά γιατί δεν έχω άλλα στοιχεία πέρα από αντικρουόμενες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μένει η γενική μου αίσθηση, βασισμένη σε εμπειρία ετών, ότι οι εξαγγελίες για μια νιοστή μεταρρύθμιση αποκαλύπτουν κρύβοντας εδώ και καιρό τα σχέδια των αρμοδίων που μεταρρυθμίζουν απορρυθμίζοντας την παιδεία και ευρύτερα την κοινωνία μας.

Πάντα με τα ίδια ή με όμοια λόγια. Και τους ίδιους ή όμοιους ανθρώπους.

Για να μη διαταράσσεται προφανώς η συνέχεια του κράτους.

Πάντα επίσης με τις ίδιες ιδέες και πάντα κυλιόμενοι στις ράγες ενός εκσυγχρονισμού που λόγω αδράνειας κινείται σε έναν δρόμο που καταντά μονόδρομος, χωρίς τα ύψη και τα βάραθρα μιας έστω ριζικής τομής στα χνάρια ενός νέου φουτουρισμού.

Μένει η Αντιγόνη. Η επιμονή της μέσα στην εξορία της. Ο επαναλαμβανόμενος ενταφιασμός της από διαδοχικούς Κρέοντες που δηλώνουν Αίμονες ή Τειρεσίες.

Και η εξεγερσιακή της αυθάδεια. Εξόριστη είναι η Αντιγόνη, διότι ζούμε εναντίον του ήθους, της παραδειγματικής της πράξης, της ομορφιάς της.

Ερήμην του μοναδικού κειμένου του Σοφοκλή που αιχμαλώτισε τη γοητεία της.

Αυτού του κειμένου που δεκαετίες πολλές εκπαιδευτικής αφασίας μάς καθιστούν ανίκανους να διαβάσουμε.

Και επίμονη είναι η Αντιγόνη διότι διασχίζει τη διαχρονία, τη φιλοσοφία, τη ρητορική, αλλά πάνω από όλα το θέατρο και το θέαμα σε κάθε μήκος και πλάτος της υδρογείου, από τους Εσκιμώους και τους Ινδούς μέχρι τη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Ο ενταφιασμός της στο υπόγειο σπήλαιο της παραχάραξης και της παρερμηνείας δεν γίνεται μόνον από ξεκάθαρους εχθρούς της πράξης της.

Γίνεται και από όσους είναι -για να θυμηθούμε τον ποιητή του «Αξιον Εστί»- αν και εχθροί, ντυμένοι φίλοι.

Οι πρώτοι την απαγορεύουν. Οι δεύτεροι την κοινωνιολογίζουν, την εκσυγχρονίζουν.

Τη βαφτίζουν εχθρά της γένεσης, αιμομίκτρια, νεκρόφιλη, αλλά πάντα με έναν κοινό παρονομαστή.

Την αδιαφορία για την κυριολεξία του κειμένου που της δίνει φωνή.

Μένει, δυστυχώς γι’ αυτούς, η εξεγερσιακή της αυθάδεια. Η ικανότητά της να σκάβει λαγούμια κάτω από τα πόδια της εξουσίας και ξαφνικά να προβάλλει τρομοκρατώντας αυτούς που επιμένουν να μας τρομοκρατούν.

Ερχεται να συναντήσει αυτούς που την περιμένουν. Ολους εκείνους τους «ανώριμους», τους «ακαλλιέργητους» που σε κάθε δίσεχτη ώρα βαφτίζουν τις κόρες τους με το όνομα Αντιγόνη.

Ανατέλλει σαν ηλιαχτίδα πάνω από το μαύρο φρύδι του Κιθαιρώνα καθώς ο χορός των Θηβαίων γερόντων τη χαιρετά ξανά και ξανά τραγουδώντας: «Ακτίς αελίου, το κάλλιστον επταπύλω φανέν Θήβα των πρότερον φάος».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Airg connection enroll how exactly to get access about airG App

Airg connection enroll how exactly to get access about airG App By Kim Strachovsky Post-date Airg connection get how exactly to Login from the airG...

Always Indebted FHA Borrowers at Certain Hazard as COVID-19 Forbearance Ends

Always Indebted FHA Borrowers at Certain Hazard as COVID-19 Forbearance Ends Remarkably, significantly more than 25 percent of recent borrowers with government homes management (FHA)...

My personal sweetheart try five years old than me, and in addition we’ve started collectively for over per year and a half

My personal sweetheart try five years old than me, and in addition we've started collectively for over per year and a half Through the opportunity...

As I was actually searching through the consumer contract and online privacy policy for the webpages i stumbled upon various other scary admissions as...

As I was actually searching through the consumer contract and online privacy policy for the webpages i stumbled upon various other scary admissions as...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!