Αρχική Κοινωνία Η Αττική αλλάζει όψη

Η Αττική αλλάζει όψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αττική σειρά έργων που μόνο σκοπό έχουν να αλλάξει όψη η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Άλλα έργα είναι εμβληματικά, με τουριστική και πολιτισμική αξία, και άλλα δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στόχος δεν είναι τα έργα να αποτελέσουν βιτρίνα, αλλά να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της ανάπτυξης, βελτιώνοντας τις υποδομές, και να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Φαληρικός όρμος…

Εμβληματικό έργο υποδομής είναι η εν εξελίξει ανάπλαση του φαληρικού όρμου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα έργο υποδομής, υπερτοπικής σημασίας, που σκοπό έχει να αλλάξει την όψη του παράκτιου φαληρικού μετώπου, αίροντας τον αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα. Επίσης, θα παρέχεται αντιπλημμυρική θωράκιση στην ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η ανάπλαση του φαληρικού όρμου θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Το έργο υλοποιείται σε χρόνους ρεκόρ με την εφαρμογή του νέου, περί δημοσίων συμβάσεων νόμου (Ν. 4412/2016), υπερβαίνοντας σειρά γραφειοκρατικών προσκομμάτων και εμποδίων.

Προσφυγικά Αλεξάνδρας

Έργο πνοής για το κέντρο της Αθήνας συνιστά η αποκατάσταση των προσφυγικών κτηρίων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα κτήρια, πρόκειται να γίνει ανάπλαση και του περιβάλλοντος χώρου. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιεί έναν σχεδιασμό ετών της αείμνηστης αρχιτέκτονα Άννης Βρυχέα. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ιστορικής μνήμης και κοινωνικού περιεχομένου, που συνοδεύεται με τη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, καθώς και την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών και ξενώνων για την εξυπηρέτηση των ασθενών του Αγίου Σάββα.

Για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, έχοντας υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των κτηρίων του συγκροτήματος του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Το έργο, με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ, αφορά την αποκατάσταση διατηρητέων κτισμάτων στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης της πόλης.

Έργα υποδομής

Στα έργα υποδομής εντάσσεται η πρόσφατη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον υποθαλάσσιο αγωγό σύνδεσης της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και πρόκειται να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές και έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος με πολύ σημαντική έκπτωση για τέτοιου είδους έργο. Για την περιοχή του Γαλατά, βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εργασίες για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Δρυόπης με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ.

Όμβρια ύδατα

Εντός Λεκανοπεδίου και στις περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου προχωρούν έργα για την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων προϋπολογισμού 12,6 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Το έργο εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα Συμφώνου Ακεραιότητας (integrity pacts), ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή έξι πεζογεφυρών στους βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής, που σκοπό έχουν την ασφάλεια των πολιτών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά τις μικρής κλίμακας παρεμβάσεις της σε Κύθηρα και Αντικύθηρα. Με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποκατασταθεί η ανεξέλεγκτη χωματερή, να δημιουργηθεί νέος χώρος υγειονομικής ταφής και να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, η οικιακή κομποστοποίηση. Τα έργα εντάσσονται, μαζί με σειρά άλλων, στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πλέον είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επανάχρηση μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Αποβλήτων των δήμων της Αττικής.

Κοινωνική πολιτική

Στις παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, η Περιφέρεια Αττικής εντάσσει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κεντρικού κτηρίου του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ι. και Μ. Χατζηκυριάκου (Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας) στον Πειραιά, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Έργο κρίσιμης κοινωνικής σημασίας, που έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται.

Στο περιθώριο που δίνουν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τα 31 νοσοκομεία της Αττικής, προϋπολογισμού 40,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ενίσχυσε με 25 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια τα 23 Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία. Ενώ, αξιοποιώντας 2 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί τους φορείς παιδικής προστασίας. Ενισχύοντας τους άπορους, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχουν επιδοτήσει πάνω από 20.000 νοικοκυριά προκειμένου να μην τους κοπεί το ρεύμα. Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει οικογένειες με ανάγκες με 1 εκατ. ευρώ μέσα από τα κουπόνια των λαϊκών αγορών. Ενώ για τις σχολικές μεταφορές -αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε συστηματικά η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου πριν ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της-, η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά στα σχολεία τους 19.000 μαθητών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές δομές για την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει τη λειτουργία 61 δομών παροχής βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία) σχεδόν σε όλους τους δήμους της Αττικής, με προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει προχωρήσει στην ίδρυση και τη λειτουργία 55 Κέντρων Κοινότητας σε δήμους της Αττικής με 13 εκατ. ευρώ.

Για την ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρείν, ενός νέου, σύγχρονου πόλου επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας, μέσα από πολύμορφες και ποικίλες συνέργειες με τους φορείς δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Έτσι, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, η Περιφέρεια Αττικής συνέστησε τα Start Up Awards και υποστήριξε τη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη “γαλάζια οικονομία” με επίκεντρο τον Πειραιά και για τον σκοπό αυτό συστήνεται πιλοτικός κόμβος Γαλάζιας Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει συνεργατικό σχήμα προκειμένου να καταστεί η Αττική πόλος έλξης τουρισμού και πολιτισμού. Ακόμα, μετέχει στη στήριξη των προσπαθειών νέων επιχειρηματιών startuppers και σε διεθνή fora για νέες και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αυτά της Λισσαβώνας, της Βαρκελώνης, του Τελ Αβίβ κ.α. Τέλος, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με πρωτοβουλίες και ημερίδες, όπως ο «Αττικός Αμπελώνας» για την ανάδειξη του οίνου που παράγεται στην αττική γη.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Χατζηδάκης: Νόμος είναι το δίκιο της κοινωνίας – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είστε με τους εργατοπατέρες

«Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που σταθερά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν...

AstraZeneca: Η Επιτροπή Εμβολιασμού βάζει φρένοστους εμβολιασμούς για τους κάτω των 60

Ανατροπή με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς η επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικίες κάτω...

Μητσοτάκης – Τζόνσον: Στο επίκεντρο ο Τουρισμός – Τι είπαν για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Mε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Άρση περιορισμών Κατά τη...

Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες δηλώσεις έως τον Δεκέμβριο του 2022

Δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα πρόστιμο, έως τον Δεκέμβριο του 2022, δίνεται...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!