Αρχική Πολιτική Η Αρμενία και η Ελλάδα

Η Αρμενία και η Ελλάδα

Η πρόσφατη στρατιωτική ήττα της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνέπεια της οποίας είναι να χάσει το 70% του εδάφους του, πρέπει να διδάξει τους Έλληνες. Είναι ένα σήμα κινδύνου, το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη και να υπάρξουν άμεσα μέτρα, ώστε να μην υποστούν οι Έλληνες στην Κύπρο και στην Ελλάδα όσα υφίστανται οι Αρμένιοι.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια περιοχή εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, με 150.000 περίπου κατοίκους, από τους οποίους το 92% είναι Αρμένιοι. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ οι χριστιανοί κάτοικοί του ανακήρυξαν  ντε φάκτο την ανεξαρτησία τους, για να μην τεθούν υπό την εξουσία της ισλαμικής εξουσίας των Αζέρων και υποστούν νέα γενοκτονία. Το Αζερμπαϊτζάν δεν δέχθηκε το γεγονός και  μεταξύ του 1990 και του 1992  απέκλεισε κάθε επικοινωνία του με την Αρμενία και οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνέπεια ήταν πολλές ανθρώπινες απώλειες  από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων και εφοδίων.

Οι Αρμένιοι τότε αντέδρασαν στρατιωτικά και πέτυχαν να απωθήσουν τους Αζέρους και να ανοίξουν δίοδο μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το 1994 υπήρξε παύση του πυρός και άρχισαν συνομιλίες για τη λύση του προβλήματος, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις. Το Αζερμπαϊτζάν από τότε ετοιμαζόταν στρατιωτικά και διπλωματικά να εκδιώξει τους Αρμενίους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στρατιωτικά εξοπλιζόταν συστηματικά με σύγχρονα όπλα και διπλωματικά η αυταρχική κυβέρνησή του προωθούσε καλές σχέσεις με τη Δύση και τη Ρωσία. Παράλληλα είχε αναπτύξει αδελφικές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν, που για λόγους γεωπολιτικούς και θρησκευτικούς το βοηθάει  με κάθε τρόπο. Το Αζερμπαϊτζάν όλα αυτά τα χρόνια περίμενε την ευκαιρία να επιτεθεί. Την βρήκε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Γνώριζε ότι είχε τη στρατιωτική υπεροχή και επετέθη με επιτυχία.

Αντίθετα, η Αρμενία είχε μόνο τη θεωρητική και λεκτική συμπαράσταση της Δύσης και της Ρωσίας και δεν φρόντισε να διατηρήσει ισορροπία στρατιωτικής ισχύος με το Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στις 12 Νοεμβρίου 2020 υπέγραψε τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός και απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα στο λαό, ο οποίος, για την ταπεινωτική ήττα, διαδηλώνει και ζητεί την παραίτησή του. Σε αυτό εξήγησε ότι υπέγραψε την ταπεινωτική συμφωνία «γιατί αλλιώς θα χανόταν όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα κινδύνευαν με αιχμαλωσία  και εξόντωση 20.000 Αρμένιοι αξιωματικοί και στρατιώτες». Και πρόσθεσε: «Συλλέγουμε σήμερα τους πικρούς καρπούς της διαφθοράς, που υπήρχε από πολλές δεκαετίες, όταν ο πλούτος και οι πόροι της χώρας πήγαιναν στις τσέπες ανθρώπων πολύ γνωστών και όχι στην ανάπτυξη του Στρατού».

Το δίδαγμα από την ήττα της Αρμενίας είναι πως με σωστές διπλωματικές κινήσεις, γνώση των κινήσεων και της στρατηγικής του εχθρού, εξοπλισμό του στρατεύματος με τα πιο σύγχρονα μέσα, κατάλληλη εκπαίδευση, υψηλό ηθικό προσωπικού και λαού και προτεραιότητα στη διατήρηση της στρατιωτικής ισορροπίας αποτρέπουν τον κίνδυνο της ήττας.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!