Αρχική Πολιτική Η ανταγωνιστικότητα προκαλεί... νευρικότητα

Η ανταγωνιστικότητα προκαλεί… νευρικότητα

Η επιλογή του υπουργείου Οικονομίας να αμφισβητήσει τη μεθοδολογία διάφορων φορέων και κέντρων ερευνών γύρω από την ανταγωνιστικότητα έχει προκαλέσει εμφανή αμηχανία εντός και εκτός Ελλάδας. Για πρώτη φορά κλονίζεται με τεκμηριωμένα και επιστημονικά επιχειρήματα η αξιοπιστία των συμπερασμάτων τους, ενώ αφαιρούνται σημαντικά «βέλη» από τη φαρέτρα της αντιπολίτευσης. Οι δε ρωγμές που δημιουργούνται στην κοινότητα των επιχειρηματιών και βιομηχάνων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή σκυτάλης στον ΣΕΒ, που μπορεί να σηματοδοτήσει και την πολιτική στροφή του.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) δημοσιοποίησε την ετήσια έρευνά του για την ανταγωνιστικότητα, στην οποία η Ελλάδα εμφανιζόταν να χάνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ν.Δ., διά της Ντόρας Μπακογιάννη, αξιοποίησε τα στοιχεία και επιτέθηκε στο υπουργείο Οικονομίας μιλώντας για «κατρακύλα» της Ελλάδας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας απάντησαν, όμως, ότι η μεθοδολογία του οργανισμού είναι από αντιεπιστημονική έως καταφανώς λαθεμένη. Αδιάψευστος κριτής τα στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών, που δείχνουν σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Στις 2 Οκτωβρίου η «Εφ.Συν.» ανέδειξε μια ακόμα σοβαρή πολιτική πτυχή της υπόθεσης. Το WEF, όπως ανέφερε στην ίδια την έκθεσή του, αντλεί στοιχεία από ερωτηματολόγια που απαντούν μέλη του ΣΕΒ και πως δεν αξιοποιεί πιστοποιημένα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολή στην «Εφ.Συν.» επιθυμώντας να διευκρινίσουμε πως δεν είναι ο ΣΕΒ που καταρτίζει την έκθεση.

Από την πλευρά μας απαντήσαμε πως εγείρονται σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας ακόμα και των στοιχείων που απέστειλε ο ΣΕΒ, καθώς είναι αμφίβολο εάν έχουν τηρηθεί οι βασικοί κανόνες που θέτει το WEF. Στο αίτημά μας να δημοσιοποιηθεί η λίστα των επιχειρηματιών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του WEF, ο ΣΕΒ δεν απάντησε.

Ψευδή εικόνα

Το ρεπορτάζ μας προκάλεσε, όπως μαθαίνουμε, αναστάτωση τόσο στους επιχειρηματικούς κύκλους όσο και στο αρμόδιο επιτελείο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη, του οποίου προΐσταται η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς κλονίστηκε η αξιοπιστία των στοιχείων με τα οποία Ν.Δ. και ΣΕΒ διαμόρφωναν μια ψευδή εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Πριν μια εβδομάδα το υπουργείο Οικονομίας δημοσίευσε το δεύτερο «Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων». Αναφερόμενο στην έκθεση του WEF, το υπουργείο επισήμανε πως «πρόκειται για µία ακόμη εσφαλμένη εκτίμηση διεθνούς οργανισμού η οποία ελέγχεται για τη μεθοδολογία της», ενώ εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα αναδείκνυε το γεγονός πως «όλες οι μετρήσεις καταγράφουν αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας που για την περίοδο 2014-2017 κυμαίνονται μεταξύ 3,4% και 7,7%, ενώ για την περίοδο 2014-2016 κυμαίνονται μεταξύ 3,4% και 5,3%». Ο δε «δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 99 τον Αύγουστο του 2017».

Η στοιχειοθετημένη αμφισβήτηση της έρευνας του WEF, αλλά και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, προκάλεσαν ανησυχία και στην ηγεσία του Φόρουμ. Το αποτέλεσμα ήταν στις 8 Νοεμβρίου, μόλις δυο ημέρες μετά τη δημοσίευση του Δελτίου, το WEF απέστειλε email στον υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, κοινοποιημένο και σε στελέχη του ΣΕΒ. Στέλεχος του Φόρουμ, υπεύθυνο για τις έρευνες, σημείωνε αρχικά πως ο ΣΕΒ ενημέρωσε το WEF για το Δελτίο, ενώ προχωρούσε σε μια πολύ σημαντική «αναδίπλωση».

Το στέλεχος του WEF υπογράμμισε ότι ο Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, που καταρτίζει το WEF, σε αντίθεση με ορισμένες μελέτες για την ανταγωνιστικότητα, δεν εξετάζει την ανταγωνιστικότητα του κόστους (cost competitiveness), αλλά αποτελεί μάλλον μια εκτίμηση των παραγόντων της παραγωγικότητας (drivers of productivity). Παραδεχόταν, μάλιστα, ότι σημαντικοί παράγοντες, που αφορούν την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα και εμφανιζόταν πρόθυμο για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Αυτή η σοβαρή «στροφή» στις θέσεις του WEF δικαιώνει πλήρως το επιτελείο του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ωστόσο, λιγότερο από δέκα λεπτά μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού μηνύματος, ο αποστολέας προχώρησε χωρίς προφανή λόγο σε «ανάκληση» του email, κίνηση πραγματικά πρωτόγνωρη. Την επόμενη μέρα ο ΣΕΒ δημοσιοποίησε το δικό του εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, ενώ τα όσα ανέφερε κάνουν ακόμα πιο εμφανή την αμηχανία των στελεχών του. Αξιοπρόσεκτο είναι το ότι ο ΣΕΒ φαίνεται να ακολουθεί άλλη «γραμμή άμυνας» σε σχέση με το WEF, καθώς δεν ανέφερε τίποτα για την παραγωγικότητα.

Επιπρόσθετα σε αδυναμία να αμφισβητήσει τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ παραδέχτηκε με τη σειρά του πως «οι σχετικές έρευνες καταγράφουν με τρόπο αξιόπιστο τις απόψεις της επιχειρηματικής κοινότητας και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο η επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται την πορεία της χώρας». Εμμέσως, αλλά ουσιαστικά ο ΣΕΒ παραδέχτηκε ότι η έρευνα του WEF απλώς κατέγραψε τις απόψεις Ελλήνων επιχειρηματιών, που επέλεξε ο ίδιος ο Σύνδεσμος να ρωτήσει.

Η δεύτερη αναδίπλωση

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΣΕΒ προχώρησε σε μια ακόμα σοβαρή αναδίπλωση. «Η πρόωρη (χωρίς ανάπτυξη δηλαδή) μείωση των φορολογικών συντελεστών, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, δρώντας αποσταθεροποιητικά για την ελληνική οικονομία» ανέφεραν οι συντάκτες του δελτίου. Ουσιαστικά ανέτρεψαν το μέχρι πρότινος κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ να μειωθεί η φορολογία, αίτημα το οποίο έχει ως προμετωπίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ.

Πρόκειται για έναν πρόσκαιρο ελιγμό ή για μια ξεκάθαρη «στροφή» του ΣΕΒ; Οι εσωτερικές εξελίξεις στον Σύνδεσμο και η επικείμενη αλλαγή σκυτάλης πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στους ακροβατισμούς των στελεχών και αναλυτών του.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας: Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, τότε η δημοκρατία τραυματίζεται

Την «βαθύτατη ανησυχία του για τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών», εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την δολοφονία του δημοσιογράφου...

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ – Η ΕΛ.ΑΣ θα βρει τους ενόχους

Τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με...

Φ. Γεννηματά: Σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού η υπόθεση της AMK στην Πειραιώς

Τη διαφωνία της στον τρόπο που αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο...

Χρ. Σταϊκούρας: Η μετά-κορονοϊό εποχή θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις

  Η άρση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει όταν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν, αλλά και λυθούν τα ζητήματα με τις...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!