Αρχική Οικονομία Η ανάπτυξη αναβάλλεται μέχρι…. νεωτέρας

Η ανάπτυξη αναβάλλεται μέχρι…. νεωτέρας

Το άρθρο του Βασίλη Κωστούλα από τη Ναυτεμπορική που παραθέτουμε εδώ, αποκαλύπτει με περίτεχνο και πλάγιο τρόπο ότι, οι Θεσμοί παραδέχονται στην ουσία ότι, η ανάκαμψη για την ταλαίπωρη ελληνική οικονομία θα αργήσει πολύ ακόμα να έρθει, αν έρθει ποτέ.
Επί σειρά ετών ανακοινώνεται από θεσμούς και κυβερνητικούς ότι η ανάπτυξη έρχεται αλλά αυτή πάντοτε αναβάλλεται μέχρι …νεωτέρας.Και έτσι η ευρωκατοχή και η ευρωκαταστροφή παίρνουν παραμένουν και τελειώνουν τη χώρα

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Του Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr

«Η επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα είναι ορατή, αλλά η βιώσιμη ανάκαμψη δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη». Πρόκειται για την παραδοχή εκπροσώπου των θεσμών η οποία διαχωρίζει με τον πλέον σαφή τρόπο το τέλος του προγράμματος από το τέλος του ελληνικού ζητήματος.

Οι πιστωτές φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά έχουν εξαντλήσει τον χρόνο και τα χρήματα που αρχικά διασφάλισαν για το ελληνικό πρόγραμμα, από την άλλη πλευρά γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί στον πυρήνα του.

Αδυναμίες που αρχικά εντοπίζονταν στη δημοσιονομική ισορροπία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πλέον έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί. Ωστόσο, μεγάλες ανισορροπίες παραμένουν, σε τομείς όπως το δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιπλέον, «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί, αλλά έχουν μόνο μερικώς εφαρμοστεί, διότι υπάρχουν εξάλλου ζητήματα που θα απαιτήσουν χρόνια, όπως η αποτελεσματικότητα της αρχής εσόδων, η αδειοδότηση επενδύσεων, το κτηματολόγιο και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα», σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών.

Η ίδια πηγή έθετε δύο προϋποθέσεις για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, τις οποίες προσέγγιζε ως αλληλένδετες, υπό την έννοια ότι η πρώτη είναι σε θέση να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη δεύτερη, και αντίστροφα.

  • Το Eurogroup να εφαρμόσει αξιόπιστα τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

  • Η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε υπό το πρόγραμμα του ESM σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, ιδίως τα αμέσως επόμενα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η ανησυχία των θεσμών για την περίοδο μετά τον Αύγουστο 2018 αφορά κατά βάση το ρίσκο αντιστροφής δρομολογημένων πολιτικών, ιδιαίτερα εν όψει ενός «θερμού» εκλογικού κύκλου στην Ελλάδα. Επίσης, την αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στο πεδίο της υλοποίησης και τον αντίκτυπο της απώλειας των δομών του προγράμματος που είχαν καθιερωθεί από το 2010.

Τα επόμενα βήματα

Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρουσιάσουν στο Eurogroup μια δική τους στρατηγική ανάπτυξης, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Απρίλιο.Η αποστολή των θεσμών στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο -Staff Level Agreement- για την 4η αξιολόγηση νωρίς τον Μάιο, οπότε και θα γίνουν γνωστά τόσο τα αποτελέσματα των ενισχυμένων stress tests στις τράπεζες, όσο και τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Κρίσιμες θεωρούνται έπειτα οι πολιτικές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στο Eurogroup, στις 24 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, για το σύνολο του ελληνικού πακέτου, που θα αφορά την 4η αξιολόγηση, το χρέος και το πλαίσιο της μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας.Στις 20 Αυγούστου 2018 λήγει το πρόγραμμα του ESM.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία, λειτούργησε εις βάρος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ! Αλλά και τα όσα δεινά έχει...

Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

Η ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και...

Intrakat: Τα νέα έργα και οι στόχοι για αύξηση της κερδοφορίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν σημαντικές και για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των νέων έργων, λόγω της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας...

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες

Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες του εγκλήματος που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!