Αρχική Κοινωνία Η Αθήνα αποκτά το δικό της... Σέντραλ Παρκ

Η Αθήνα αποκτά το δικό της… Σέντραλ Παρκ

Σε δηµόσια διαβούλευση το σχέδιο νόµου για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων

Σε τροχιά υλοποίησης µπαίνει η δηµιουργία των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων, καθώς έως το τέλος της εβδοµάδας αναµένεται να έχει αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση το σχέδιο νόµου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των πάρκων.

διατηρηθούν και θα αναδειχθούν τα ιστορικά κτίρια της «στρατιωτικής πόλης Γουδή» και τα νοσοκοµεία, ενώ ορισµένα κτίρια θα χρησιµοποιηθούν ξανά για δραστηριότητες πολιτισµού και ψυχαγωγίας. Θα διαµορφωθούν διαδροµές περιπάτου και χώροι στάσης µε διατήρηση των χωµάτινων επιφανειών, ενώ θα δηµιουργηθεί δίκτυο διαδροµών για πεζούς και ποδηλάτες.

Σύµφωνα µε το προσχέδιο του νοµοσχεδίου, το οποίο έχει δοθεί προς σχολιασµό στους όµορους δήµους και παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος», στόχος είναι η σύνδεση του Υµηττού µε τον αστικό ιστό, η ενοποίηση των πάρκων µε το δίκτυο κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων πρασίνου µε την άρση περιφράξεων και εµποδίων, η οικολογική αναβάθµιση των περιοχών καθώς επίσης και η προστασία του πυρήνα των πάρκων.

Ο φορέας θα έχει κοινωφελή και µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εκπόνηση εντός διαστήµατος 18 µηνών του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), για τον ακριβή καθορισµό των επιτρεπόµενων χρήσεων και την πολεοδοµική οργάνωση των πάρκων, δηλαδή για την έκταση που ορίζεται από τις λεωφόρους Μεσογείων, εκατέρωθεν της Κανελλοπούλου, και περιλαµβάνει την Πανεπιστηµιούπολη, την Πολυτεχνειούπολη, φτάνοντας έως το άλσος Ιλισίων.

Στον Φορέα περνά η διαχείριση και εκµετάλλευση του Ολυµπιακού Κέντρου Γουδή, έκτασης 117.297 τ.µ.

Η πολεοδοµική οργάνωση των πάρκων θα γίνει µε τέτοιο τρόπο ώστε να προωθείται η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να αποθαρρύνεται η χρήση του ΙΧ, η οποία και θα απαγορεύεται σε ορισµένα τµήµατα του πυρήνα των πάρκων, ενώ θα επιχειρηθεί η άρση της διχοτόµησης των πάρκων από τις λεωφόρους Κατεχάκη, Κανελλοπούλου και Ούλωφ Πάλµε, πιθανότατα µέσω δράσεων µείωσης της ταχύτητας κυκλοφορίας των οχηµάτων, κάτι όµως το οποίο θα αποσαφηνιστεί µε το ΕΧΣ.

Επιπλέον θα προωθηθούν δράσεις που σχετίζονται µε τη διοργάνωση εκθέσεων, τη δηµιουργία κατάλληλων χώρων παιχνιδιού και αθλοπαιδιών, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ προβλέπεται και η εκµετάλλευση ή/και εκµίσθωση εστιατορίων, αναψυκτηρίων που συνάδουν µε τον σκοπό του και συντείνουν στην οικονοµική αυτοτέλεια του φορέα.

untitled.png

Οι εκτάσεις του πυρήνα

Στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων οι εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρηµένες σε κοινή χρήση (Αλσος Στρατού) ή έχουν παραχωρηθεί στους δήµους Αθηναίων και Ζωγράφου, οι εκτάσεις που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆) µε εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες για στρατιωτικούς λόγους εγκαταστάσεις, δηλαδή το στρατόπεδο Ζορµπά και το πέραν του ρέµατος Ιλισού δοµηµένο τµήµα του στρατοπέδου Φακίνου, αλλά και δασικές και κοινόχρηστες εκτάσεις, όπως και η ζώνη ιδιοκτησίας του ΕΜΠ κατά µήκος της Κατεχάκη και το αλσύλλιο (υπουργείο Μεταφορών) και η παραρεµάτια ζώνη που συνδέει τον πυρήνα µε την Α ζώνη προστασίας του Υµηττού στον ∆ήµο Παπάγου-Χολαργού.

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων, ο πυρήνας περιλαµβάνει τα συνεχόµενα πάρκα Συγγρού και Ιλισίων των δήµων Αθηναίων και Ζωγράφου, τα τµήµατα ιδιοκτησίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών που µπορούν να δοθούν σε κοινή χρήση και τις παραρεµάτιες εκτάσεις του Ηριδανού. Επίσης στον φορέα περνά η διαχείριση και εκµετάλλευση του Ολυµπιακού Κέντρου Γουδή, έκτασης 117.297 τ.µ. Βάσει των προβλέψεων του νοµοσχεδίου, το ∆Σ του φορέα θα είναι 11µελές και θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των συναρµόδιων υπουργείων, της περιφέρειας, των δήµων Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου-Χολαργού και Καισαριανής, των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Για τη λειτουργία του θα καθοριστεί µηνιαία πρόσοδος από τους πόρους που προορίζονται για τους δήµους της Περιφέρειας Αττικής αλλά και την εκµετάλλευση στοιχείων που του έχουν παραχωρηθεί

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony Orga­ni­za­tio­nal exper­tise and dili­gence are also appreciated selection for each boy. Ano­ther neces­sary bene­fit depends...

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside Just because your spouse is certainly not suitable...

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!