Αρχική Υγεία Η αδιάρρηκτη σχέση υπογονιμότητας και ηλικίας στη γυναίκα

Η αδιάρρηκτη σχέση υπογονιμότητας και ηλικίας στη γυναίκα

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα η υπογονιμότητα που συσχετίζεται με την ηλικία γίνεται πιο συχνή, διότι πολλές γυναίκες περιμένουν την ηλικία των 30-35 ετών για να ξεκινήσουν την προσπάθεια τεκνοποίησης.

Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί, ότι σήμερα η επιστήμη εξασφαλίζει την διατήρηση της καλής υγείας αλλά και της εμφάνισης της γυναίκας στις μεγαλύτερες ηλικίες, όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την μείωση της γονιμότητας λόγω της ηλικίας. Γενικά η γονιμότητα τελειώνει 5-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας λόγω μείωσης του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων, αυξάνει ο αριθμός των ωαρίων με λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων και έτσι μειώνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης και αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής. Η μείωση της γονιμότητας, ίσως συμβεί νωρίτερα από την αναμενόμενη ηλικία. Η ακριβής ηλικία πέραν της οποίας δεν μπορεί να κυοφορήσει διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα.

Το 30% των ζευγαριών, όπου η γυναίκα είναι άνω των 30, αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας ενώ στα 40 ανεβαίνει στα 2/3.

Υπάρχουν εξετάσεις για την εκτίμηση της ωοθηκικής επάρκειας όπως FSH, E2, AMH, AFC, test C/C, ανταπόκριση στις γοναδοτροπίνες. Δεν προβλέπουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης αλλά συγκρίνουν τις πιθανότητες γυναικών της ίδιας ηλικίας. Γενικά η υψηλή FSH ή η χαμηλή ΑΜΗ δείχνουν ανεπαρκή ωοθηκική λειτουργία. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό ιατρό Παρόλα αυτά φυσιολογικές εξετάσεις δεν αποκλείουν δυσκολία ή κακή ωοθηκική επάρκεια.

Μετά ένα χρόνο ή έξι μήνες ανεπιτυχούς προσπάθειας, θα πρέπει να γίνεται πλήρης έλεγχος των ζευγαριών:

Έλεγχος των ορμονών της μήτρας και των σαλπίγγων, σπέρματος, έλεγχος χρωμοσωμάτων και τυχόν άλλων προβλημάτων υγείας π.χ. υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, αυτοάνοσα, μαστός, αιματολογικά κλπ. Συχνά γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, υδροσάλπιγγες, ορμονικές διαταραχές θυρεοειδούς, χρωμοσωμιακές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, αλλά και θέματα βάρους, καπνίσματος, τρόπου ζωής, θα πρέπει να συνεκτιμώνται αλλά και να αντιμετωπίζονται.

Η έγκαιρη αξιολόγηση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι καθοριστική.

Η χρήση πιο προχωρημένων θεραπειών υπογονιμότητας (πρόκληση πολλαπλής ωοθηλακιωορρηξίας, εξωσωματικής γονιμοποίησης) δεν θα πρέπει να καθυστερούν γιατί η ηλικία επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμά τους. Οι γυναίκες που θέλουν να καθυστερήσουν την κύηση μετά τα 30-35 η κατάψυξη ωαρίων, ή εμβρύων, ή ιστού σήμερα δίνει την εναλλακτική λύση.

Η χρήση φαρμάκων και η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες κυήσεως, μετά από λεπτομερή εκτίμηση των δεδομένων κάθε ζευγαριού. Κυριότερος εκπρόσωπος είναι οι γοναδοτροπίνες, ορμόνες του ανθρωπίνου σώματος που φυσιολογικά προκαλούν ωρίμανση των ωοθυλακίων. Περιέχουν FSH ή LH ή συνδυασμό.

Προέρχονται από ούρα γυναικών ή τα νεότερα φάρμακα είναι αντίγραφα (φτιαγμένα στο εργαστήριο) των ανθρωπίνων ορμονών. Σκοπός είναι η παραγωγή αρκετών ωρίμων ωοθυλακίων και κατόπιν αρκετών καλών εμβρύων για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Η χρήση των φαρμάκων γενικά είναι ασφαλής και οι συνήθεις παρενέργειες ήπιες. Η χρήση τους αυξάνει τις πολύδυμες κυήσεις και την προωρότητα και γι αυτό, θα πει να μεταφέρονται ένα το πολύ δύο επιλεγμένα έμβρυα. Μία στις δέκα έως μία στις τέσσερις γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει ήπια

«υπερδιέγερση» (συμπτώματα όμοια της φυσιολογικής ωορρηξίας), που συνήθως αυτοπεριορίζονται. Σοβαρά συμπτώματα θα παρουσιάσει το λιγότερο από το 1%. Η χρήση της κρυοσυντήρησης των εμβρύων και η καλή συνεργασία, μειώνουν την πιθανότητα της σοβαρής υπερδιέγερσης. Τέλος, μπορεί να παρατηρηθούν ήπιες παροδικές αλλαγές στη διάθεση.

Μετά τόσες δεκαετίες χρήσης, τα φάρμακα δεν φαίνεται να συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών των παιδιών. Πρόσφατες μελέτες και επανεξέταση παλαιοτέρων δεν συσχετίζουν τα φάρμακα με καρκινογένεση της γυναίκας.

Σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 4.000.000 παιδιά χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δίνοντας την ελπίδα στους γονείς για ένα δικό τους παιδί.

(Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, Μαιετήρας Γυναικολόγος, ιατρός Αναπαραγωγής, μέλος της ιδρυτικής ομάδας και διαχείρισης του IoLIFE-Iaso – iatropedia)

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα θεωρούνται οι ΑΠΕ που είναι μικρότερες από 500 KW

Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ορίζονται πλέον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μικρότερης των 500 KW για τους σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση την...

Οκτώ στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα – Οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες

Το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναφέρουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων λόγω της έλλειψης ταλέντων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της...

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον πόρους, άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τον τομέα υγείας

Στις δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των...

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας, με δράσεις που θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και θα αξιολογούνται τακτικά για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!