Αρχική Πολιτική ΗΠΑ: Δύο γερουσιαστές προειδοποιούν τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για τις...

ΗΠΑ: Δύο γερουσιαστές προειδοποιούν τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για τις συνέπειες από το “πάγωμα” των προσλήψεων διπλωματικού και λοιπού προσωπικού στο αμερικανικό ΥΠΕΞ

Οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Τζιάν Σαχίν προειδοποίησαν τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με το “πάγωμα” των προσλήψεων του υπουργείου απειλούν “να υποβαθμίσουν την μακροπρόθεσμη αποδοτική λειτουργία, αλλά και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής διπλωματίας,” μεταδίδει το CNN. Με την επιστολή τους προς τον Τίλερσον, τόσο ο Ρεπουμπλικάνος Μακέιν, όσο και η Δημοκρατική Σαχίν εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόσφατη αναστολή των προσλήψεων προσωπικού στην διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου, η οποία, κατά την άποψή τους θα οδηγήσει σε έλλειψη έμπειρου προσωπικού στο μέλλον.

Οι δύο γερουσιαστές προτείνουν στον Τίλερσον την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων: Διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο, πριν από την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων τα οποία θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις προσλήψεις, την στελέχωση, αλλά και την διατήρηση της διπλωματικής αποδοτικότητας του υπουργείου. Μη εφαρμογή του αυθαίρετου “παγώματος” των προσλήψεων τόσο για τις μεταθέσεις διπλωματών, όσο και για την εισαγωγή νέων στελεχών στην διπλωματική υπηρεσία, αλλά και τις λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή ροή ταλαντούχων στελεχών.
Ενεργοποίηση του πλαισίου προαγωγών για τα καλύτερα και πιο αποδοτικά στελέχη, προκειμένου να αποκλειστεί η αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών. Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρεσβευτής Μπάρμπαρα Στέφενσον, που είναι πρόεδρος της ένωσης που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς διπλωμάτες (AFSA), με επιστολή της κατήγγειλε την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο αριθμός των υψηλόβαθμων στελεχών “μειώνεται ταχύτατα” με συνέπεια “την καρατόμηση των στελεχών στα υψηλότερα επίπεδα της ηγεσίας,” μεταδίδει το CNN.
Η επιστολή αυτή, θα δημοσιευτεί στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού που εκδίδει η AFSA. “Παρά το γεγονός ότι κάνω το καλύτερο ως μία ουσιαστική υποστηρικτής του αμερικανικού ΥΠΕΞ κι ως μία έμπειρη διπλωμάτης για μία πρότυπη και υπεύθυνη δημόσια συζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα απειλητικά σημάδια που απειλούν το υπουργείο μας, αλλά και την άσκηση παγκόσμιας ηγεσίας που εξαρτάται από εμάς,” αναφέρει η ίδια στην επιστολή. Το CNN έχει στην διάθεσή του ένα αντίγραφο της επιστολής, που διανεμήθηκε στα μέλη της AFSA.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στελέχωση στα επίπεδα της ηγεσίας μας, μειώνεται ταχύτατα, μερικώς εξαιτίας της απόφασης για την μείωση του αριθμού όσων προάγονται για ποσοστό μεγαλύτερο του 50%,” σημειώνει η Στέφενσον υπογραμμίζοντας ότι ποσοστό 60% των διπλωματών καριέρας στο επίπεδο του πρεσβευτή, έχουν εγκαταλείψει το υπουργείο από τον Ιανουάριο.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στα αμέσως επόμενα υψηλόβαθμα επίπεδα των στελεχών. Οι πρεσβευτές καριέρας, αποτελούν τους πιο υψηλόβαθμους διπλωμάτες στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο επίπεδο αυτό, έχουν εξελιχθεί λιγότεροι από 60 διπλωμάτες από την θέσπιση του βαθμού, το 1955. Τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν τον αναφερόμενο βαθμό πέντε διπλωμάτες, εκ των οποίων, οι τρεις έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Παράλληλα, η Στέφενσον άσκησε κριτική στο μερικό “πάγωμα” των προσλήψεων που εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου, επηρεάζοντας δυσμενώς την είσοδο νέων διπλωματικών στελεχών στο υπουργείο.
“Καθώς η μορφή και η έκταση της μείωσης των στελεχών στην διπλωματική υπηρεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ γίνεται ξεκάθαρη, πιστεύω ότι πρέπει να προειδοποιήσουμε για τις ανησυχητικές τάσεις που διαμορφώνονται, αλλά και να ρωτήσουμε γιατί αυτά συμβαίνουν, αλλά και με ποιο σκοπό;” διερωτάται χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, δεν προσωποποίησε την άσκηση της κριτικής της κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επιστολή, υπογραμμίζοντας “την ανάγκη άμεσης ανάδειξης του ζητήματος που υπάρχει με την διπλωματική υπηρεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τόσο στον αμερικανικό λαό, όσο και στους εκλεγμένους εκπροσώπους.”
Από την πλευρά του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποδίδει την μείωση των υψηλόβαθμων διπλωματικών στελεχών στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των δομών και υπηρεσιών του υπουργείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Ο στόχος της επανασχεδίασης είναι πάντοτε η εξεύρεση τρόπων για την καλύτερη αξιοποίηση των καλύτερων στελεχών, αλλά και της δέσμευσης τους στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ,” σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών που παρουσίασε το CNN.
“Τόσο η AFSA, όσο και άλλες ενώσεις εργαζομένων, είναι σημαντικοί συνεργάτες στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγούμενα, το “πάγωμα” στις προσλήψεις και τις προαγωγές είναι προσωρινό, καθώς εξετάζουμε πως θ’ αναδιοργανώσουμε αποτελεσματικά, τον οργανισμό του υπουργείου,” τόνισε η ίδια ανακοίνωση. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε: “οι ισχυρισμοί για δραστικές μειώσεις στα επίπεδα ηγεσίας της διπλωματικής υπηρεσίας, απλά, δεν είναι ακριβείς.”
Ο συνολικός αριθμός των διπλωματών που υπηρετούν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων κι όσων ανέμεναν την έγκριση του διορισμού τους από το Κογκρέσο, ενώ υπάρχει μία μείωση του αριθμού των νέων στελεχών που συμμετέχουν στο τεστ εισαγωγής στο υπουργείο, επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.
“Ο υπουργός των Εξωτερικών, Τίλερσον έχει δεσμευτεί για την επιτυχία του προσωπικού, την επαγγελματική εξέλιξη των διπλωματών, αλλά και την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ. Η τήρηση των παραπάνω δεσμεύσεων θα ενισχυθεί, όταν τερματιστεί το ¨πάγωμα” μετακίνησης των διπλωματικών και οι προσλήψεις, σε δεδομένο χρόνο,” επεσήμανε ο διπλωμάτης.

Πηγή: CNN Ν.Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ανχελ Γκουρία: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021

Παρά το έντονο κλίμα της αβεβαιότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, έκανε λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021, μιλώντας στο...

Χαρδαλιάς: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά – Τι ισχύει για τους τουρίστες από το εξωτερικό

Στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αλλά και στην άρση των περιορισμών εισόδου στη χώρα εστίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της...

Ρέγκλινγκ – Σταϊκούρας: Κοινή έκκληση για στήριξη των μεταρρυθμίσεων

Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των εργασιών...

ΟΑΕΔ-Cisco: Τετραπλασιάζουν τις θέσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια

Την αύξηση των θέσεων ωφελουμένων έως 3.000 και επιλαχόντων έως 1.000 αποφάσισαν ΟΑΕΔ και Cisco, μετά την υπερκάλυψη των 1.000 προσφερόμενων θέσεων του προγράμματος κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια, για τις οποίες...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!