Αρχική Κοινωνία Ημέρα παιδικού βιβλίου - Πολλά τα οφέλη του διαβάσματος για τον εγκέφαλο!

Ημέρα παιδικού βιβλίου – Πολλά τα οφέλη του διαβάσματος για τον εγκέφαλο!

Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Πολλά είνα τα οφέλη του διαβάσματος. Ας μάθουμε τα τα παιδιά μας να το αγαπούν.

1.Σύμφωνα με μια κλασική μελέτη, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, οι σύνδεσεις (συνάψεις) στον αριστερό κροταφικό φλοιό του εγκεφάλου – στην περιοχή που σχετίζεται με τη γλώσσα – ενισχύονται δυναμικά. Επιπλέον, αυτή η αυξημένη δραστηριότητα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες μετά την ανάγνωση!

2.Η ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Emory, έδειξε ότι η ανάγνωση όχι μόνο αυξάνει τη συνδεσιμότητα στον κροταφικό φλοιό, αλλά επίσης αυξάνει τη δραστηριότητα  στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για την πρωτογενή αισθητηριακή κινητική δραστηριότητα. Όταν διαβάζουμε, οι νευρώνες σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να δημιουργήσουν μια αίσθηση όχι μόνο της ανάγνωσης για τη δράση του βιβλίου, αλλά επιπλέον βιώνουν τις αισθήσεις που περιγράφει.

3.Όπως αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Neuron, η απεικόνιση εγκεφάλου παιδιών ηλικίας 8 έως 10 ετών, έδειξε ότι η ποιότητα της λευκής ουσίας – ο εγκεφαλικός ιστός που μεταφέρει σήματα μεταξύ περιοχών της γκρίζας ύλης, όπου γίνεται επεξεργασία πληροφοριών – βελτιώθηκε σημαντικά μετά από  εκπαίδευση (διάβασμα βιβλίων 100 ωρών). Μετά την εκπαίδευση, η απεικόνιση έδειξε ότι η ικανότητα της λευκής ουσίας να μεταδίδει σήματα αποτελεσματικά είχε αυξηθεί σημαντικά. Το έντονο διάβασμα και η απόλαυση που προσφέρει επανασυνδέει διαφορες περιοχές του εγκεφάλου και δημιουργεί νέα λευκή ουσία!

4. Η ανάγνωση περιλαμβάνει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως οπτικές και ακουστικές διεργασίες, φωνητική συνειδητοποίηση, ευχέρεια, κατανόηση και πολλά άλλα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Haskins Laboratories for the Science of the Spoken and Written Word, η ανάγνωση, σε αντίθεση με την παρακολούθηση ή την ακρόαση μέσων, δίνει στον εγκέφαλο περισσότερο χρόνο να σταματήσει, να σκεφτεί, να επεξεργαστεί και να φανταστεί την αφήγηση από εμάς. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της μνήμης,  με τον ίδιο τρόπο που η άρση βαρών διατηρεί τους μυς μας. Η ανάγνωση και επεξεργασία όσων είναι γραμμένα, από τα γράμματα έως τις λέξεις, έως τις προτάσεις, έως τις ίδιες τις ιστορίες, ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

5.Η ανάγνωση όχι μόνο βελτιώνει τη μνήμη, αλλά αυξάνει και την προσοχή. Λόγω του διαδοχικού αφηγηματικού στυλ των περισσότερων βιβλίων – αρχή, μέση και τελος – η ανάγνωση ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να σκέφτεται παρόμοια σε σειρά, και έτσι ξοδεύει περισσότερο χρόνο στην οικοδόμηση μιας ιστορίας παρά στη βιασύνη κάθε λεπτομέρειας. Το διαδίκτυο έχει βελτιώσει την ικανότητα των χρηστών για βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα επίτευξης πολλαπλών εργασιών, αλλά μπορεί πραγματικά να αποσπάσει την προσοχή μας, σε αντίθεση με την ανάγνωση. Όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα, διαβάζουμε γραμμικά,  και αργά σκεφτόμαστε τις πληροφορίες που έχουμε μπροστά μας. Αυτή η άσκηση στο χρόνου που απαιτείται για την επεξεργασία της αφήγησης, για να σκεφτούμε τα σύνθετα στρώματα της ιστορίας και τον τρόπο με τον οποίο ταιριάζουν, αυξάνει πραγματικά την εγκεφαλική ικανότητα, ειδικά στα παιδιά!

Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά μας βιβλία, ας αναπτύξουμε τον εγκέφαλό τους. Κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης απαιτεί μέτρο, σεβασμό και ήθος. Για να απολαμβάνουμε τα αγαθά που αυτή η εξέλιξη μας χαρίζει, ας αποφεύγουμε την κατάχρηση και ας παλεύουμε για μια δημιουργική χρήση.

Πηγη: healthyvoice.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Πώς θα καταβληθεί

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως εξήγησε, ένα μέρος  του επιδόματος θα...

Συντάξεις Νοεμβρίου – Oι ημερομηνίες καταβολής τους για όλα τα ταμεία

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της...

Χατζηδάκης: Μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022 θα αντιμετωπιστεί το θέμα εκκρεμών συντάξεων

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας ότι από τον...

Μέριμνα για τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, ζητά ο ΑΔΜΗΕ

Μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ζητά ο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!