Αρχική Uncategorized Ηλεκτρονική Αθηνών: Η οικογένεια Λυμπερόπουλου και το μεγάλο κανόνι

Ηλεκτρονική Αθηνών: Η οικογένεια Λυμπερόπουλου και το μεγάλο κανόνι

Σε πέντε ημέρες πτώχευσαν την εταιρεία της συζύγου του αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ρεπορτάζ: Κώστας Βαξεβάνης

Η Ηλεκτρονική Αθηνών, η γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών, κήρυξε πτώχευση τον Απρίλιο του 2016 αφήνοντας χρέη περίπου 50 εκατομμυρίων σε προμηθευτές αλλά και σε τράπεζες, δηλαδή στην κοινωνία που τις ανακεφαλαιοποίησε. Η εταιρεία της οικογένειας Στρούτση άφησε επίσης πάνω από 500 άνεργους, οι οποίοι λίγο αφού πληρώθηκαν το δώρο του Πάσχα είδαν αιφνίδια την επιχείρηση να κλείνει χωρίς φυσικά να τους πληρώσει αποζημιώσεις και υπερωρίες. Για λόγους που δεν είναι διακριτοί η Ηλεκτρονική διεκπεραίωσε όλες τις διαδικασίες πτώχευσης με πρωτόγνωρη… ηλεκτρονική ταχύτητα, που ενδεχομένως συναντά κάποιος μόνο σε απονομή ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, όχι όμως στη Δικαιοσύνη που ξέρουμε στην Ελλάδα. Εργαζόμενοι και πιστωτές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, αφού η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε και εκδικάστηκε μετά από πέντε μέρες! Υπάρχουν φυσικά και πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την Ηλεκτρονική και είναι άξιες λόγου αλλά και ερωτημάτων. Αντιπρόεδρος της εταιρείας υπήρξε ο πρώην αρεοπαγίτης Λουκάς Λυμπερόπουλος. Μέτοχος της εταιρείας είναι η Παρασκευή Στρούτση, σύζυγος του εφέτη Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος του Χαράλαμπου Αθανασίου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και έχει καταφερθεί κατά της κυβέρνησης (διά του Σκάι) για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Παρότι σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα για την υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων κατονομάζεται ως αυτός που θα ήταν συναποδέκτης ποσού 800.000 προκειμένου να αποφυλακιστεί ο μάρτυρας, χαίρει της πλήρους κάλυψης της ένωσής του. Οι κακοί είναι προφανώς οι αγγελιοφόροι, το Documento δηλαδή που αποκάλυψε την κατάθεση. Έχει σχέση η ηλεκτρονική ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στην υπόθεση της Ηλεκτρονικής με το ότι ο Λυμπερόπουλος και ο πατέρας του είναι δικαστές; Αυτό οφείλει να το βρει η Δικαιοσύνη. Ή έστω να ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Ηλεκτρονική, μήπως σωθεί αυτή η χώρα.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών ήταν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση η οποία στη δεκαετία του 2000 αναπτύχθηκε σε κολοσσό. Οπως λέει χαρακτηριστικά παλιό στέλεχός της, «ανατράφηκε, όπως και πολλές επιχειρήσεις στη χώρα, με το γάλα των παχιών αγελάδων την εποχή των χρηματιστηρίων και της τραπεζικής γαλαντομίας». Ο ιδρυτής της εταιρείας Παναγιώτης Στρούτσης παρέδωσε την εταιρεία στο γιο του Γιάννη, γιατί τα προβλήματα που είχε με τη Δικαιοσύνη δεν του επέτρεπαν να ηγείται μιας εταιρείας που ήταν στο χρηματιστήριο. Μέλος του ΔΣ της εταιρείας υπήρξε ο αρεοπαγίτης Λουκάς Λυμπερόπουλος, ο οποίος το 2013 αποχώρησε για να τον αντικαταστήσει η νύφη του Παρασκευή Στρούτση.

Δικαιοσύνη-εξπρές

Το 2015 άρχισαν να διαφαίνονται διάφορα προβλήματα στην Ηλεκτρονική. Παρότι η οικογένεια Στρούτση φαινόταν να αυξάνει τα περιουσιακά στοιχεία της στον Παρνασσό, στις Κεχριές και στα βόρεια προάστια, η εταιρεία είχε προβλήματα. Το Πάσχα του 2016 η εταιρεία πλήρωσε κανονικά τους εργαζομένους στα καταστήματά της, έδωσε και το δώρο, αλλά ξαφνικά κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Στη διαδικασία αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρεις ημερομηνίες: 11 Μαρτίου 2016 κατατίθεται η αίτηση πτώχευσης, στις 16 Μαρτίου 2016 συζητείται στο ακροατήριο και στις 6 Απριλίου 2016 δημοσιεύεται η απόφαση. Χρόνοι απίθανοι για την ελληνική πραγματικότητα και ρεκόρ για τη Δικαιοσύνη, αφού συνήθως οι διαδικασίες πτώχευσης απαιτούν πάνω από έξι μήνες. Αυτό προκύπτει από τη δειγματοληπτική έρευνα που κάναμε για υποθέσεις πτώχευσης όπως των εταιρειών Τεγόπουλος ΑΕ, Neoset, ΣΕΛΜΑΝ κ.λπ. Στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών όμως τα πάντα έγιναν σε απειροελάχιστο χρόνο. Ετσι, στις 16 Μαρτίου, δηλαδή σε έξι μέρες, παρότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, το δικαστήριο συνεδριάζει για να βγάλει απόφαση υπέρ του αιτήματος της Ηλεκτρονικής. Με την ίδια ηλεκτρονική ταχύτητα καθαρογράφεται και η απόφαση, στις 13 Απριλίου του 2016, δηλαδή σε έναν μήνα. Ολα αυτά μάλιστα την περίοδο που ο δικηγορικός σύλλογος έχει απεργία και εκδικάζονται μόνο συγκεκριμένες υποθέσεις.

Έχει σημασία όμως και ποιος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου των ταχειών διαδικασιών και αποφάσεων. Πρόκειται για τον δικαστή Βασίλη Πορτοκάλλη, ο οποίος ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε τη μήνυση Βγενόπουλου εναντίον του Hot Doc και εμού προσωπικά και με καταδίκασε σε 26 μήνες φυλάκιση. Η απόφαση ανατράπηκε ομόφωνα από το εφετείο και ο Πορτοκάλλης οδηγήθηκε σε πειθαρχικό έλεγχο, γιατί πέραν όλων των άλλων που αφορούσαν την εκδίκαση της υπόθεσης καθαρόγραψε την απόφαση του δικαστηρίου έπειτα από δέκα μήνες. Η καθαρογραφή της απόφασης έγινε ύστερα από διαμαρτυρία των συνηγόρων του περιοδικού επειδή υπήρχε κίνδυνος παραγραφής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν μια απόφαση εναντίον μας χωρίς νομική ισχύ, αλλά με όλες τις παράγωγες εντυπώσεις περί του «συκοφάντη Βαξεβάνη»

Στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής ο Βασίλης Πορτοκάλλης αντέστρεψε τις ταχύτητες. Η πρωτοφανής εκδίκαση υπόθεσης πτώχευσης σε τέσσερις εργάσιμες ημέρες αιφνιδίασε τους πιστωτές αλλά και τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν είχαν το χρόνο να προσβάλουν την απόφαση εφόσον εκδόθηκε αστραπιαία. Οι συνάδελφοι του συζύγου της ιδιοκτήτριας της Ηλεκτρονικής που χειρίστηκαν την υπόθεση, από τον ορισμό της δικασίμου έως και την εκδίκαση με αυτοματισμό, μάλλον αποφάσισαν να αλλάξουν τη αρνητική φήμη περί καθυστερημένης απόδοσης δικαιοσύνης.

Διά χειρός Στουρνάρα

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2012 οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές ανακοινώνουν ότι στην Ηλεκτρονική Αθηνών εντοπίστηκαν συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια την περίοδο 2006-2009, οι οποίες ανέρχονται σε 40.000.000 ευρώ. Η φορολογική αρχή επιβάλλει πρόστιμο 80.000.000 ευρώ . Την εποχή εκείνη μέλος της διοίκησης της Ηλεκτρονικής είναι ο αρεοπαγίτης Λουκάς Λυμπερόπουλος. Η εταιρεία προσφεύγει εναντίον του προστίμου. Στις 18 Ιουλίου 2012 αποφασίζεται να αναπεμφθεί η υπόθεση στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων για τυπικούς λόγους (εσφαλμένη αναγραφή των ελεγχθεισών περιόδων!). Το Διοικητικό Δικαστήριο απελευθερώνει το 50% των λογαριασμών της εταιρείας που είχαν δεσμευτεί. Η ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης ορίζεται για τις 15 Μαΐου του 2012 και παίρνει αναβολές.

Τον Μάιο του 2013 ο υπουργός Οικονομικών έρχεται σαν από μηχανής (ηλεκτρονική και αυτή) θεός. Με τον νόμο 4152/9/5/2013 και συγκεκριμένα με το άρθρο 70 Β ορίζει ότι όποιες εταιρείες έχουν αμφισβητούμενες φορολογικές διαφορές με το δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ προτού προσφύγουν στα δικαστήρια υποχρεούνται να προσφύγουν στην αρμόδια επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η Ηλεκτρονική κάνει χρήση του νόμου και προσφεύγει στην επιτροπή της Γενικής Γραμματείας, με γενικό γραμματέα Εσόδων τον Χάρη Θεοχάρη. Το πρόστιμο, από 80.000.000 ευρώ, γίνεται μόλις 1,5 εκατομμύριο. Ο Χάρης Θεοχάρης στον οποίο απευθυνθήκαμε μας είπε πως δεν θυμάται για ποιο λόγο μειώθηκε τόσο πολύ το πρόστιμο.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών συνεχίζει να λειτουργεί για τρία ακόμη χρόνια και πτωχεύει με μαγικό τρόπο. Στην περίπτωση της επιβολής προστίμων οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης είναι ως συνήθως αργές, ενώ στην περίπτωση της εκδίκασης της υπόθεσης της πτώχευσης είχαν ταχύτητα φωτός. Ή μήπως σκότους δικαστικού; Περιμένουμε να μας πει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού νοιάζεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ECDC: 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην ΕΕ

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατέγραψε συνολικά 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ, μέχρι στιγμής όλα είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα έχουν αναφερθεί από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ): Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4). Τέσσ

Κορωνοϊός: 6.260 νέα κρούσματα και 89 θάνατοι – Στους 704 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.260 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 89 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών...

Κόκκινα δάνεια, χαμηλή κερδοφορία και αναβαλλόμενος φόρος οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών – Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ

Τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος απαριθμεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία μεταξύ άλλων εστιάζει στην περαιτέρω αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)...

Autodia – Θα κάνει τη μεγαλύτερη διανομή δικαιωμάτων, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο

«Ζεστό χρήμα» θα δουν στις τσέπες τους χιλιάδες Ελληνες συνθέτες, στιχουργοί και εκδότες μουσικής. Ο πρόωρος «μποναμάς» που ανακοινώνει ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!