Αρχική Οικονομία Εurobank: Η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού...

Εurobank: Η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού συγκρατούν την ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας, ήτοι ο λόγος του αριθμού των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό, είναι μια αντικυκλική μεταβλητή.
Κατά τη διάρκεια περιόδων συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνεται, ενώ κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής επέκτασης συρρικνώνεται.
Ως γνωστόν, το 1ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 συνοδεύτηκε από ισχυρή μείωση του πραγματικού ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών (EE-27).
Ο μέσος όρος, του καταγεγραμμένου, μέχρι τον Αύγουστο 2020, ποσοστού ανεργίας στις οικονομίες της ΕΕ-27, παρουσίασε άνοδο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες (βλέπε Σχήμα 1) σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (Μάρτιος 2020).


Η εν λόγω αύξηση θα ήταν μεγαλύτερη, πρώτον και κύριο αν δεν υπήρχε το μέτρο αναστολής συμβάσεων εργασίας, μέτρο το οποίο συγκράτησε τη μείωση της απασχόλησης, και δεύτερον αν ένα μέρος των ανέργων δεν μεταπηδούσε από το εργατικό δυναμικό στον μη ενεργό πληθυσμό (λόγω των φυσικών και των οικονομικών περιορισμών που προκάλεσε η πανδημία, ένα ποσοστό των ανέργων έπαψε να αναζητά εργασία με συνέπεια να ταξινομείται πλέον στον μη ενεργό πληθυσμό, βλέπε Σχήμα 2).

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 16,8% του εργατικού δυναμικού τον Αύγουστο 2020, αυξημένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 (προ πανδημίας επίπεδα) και οριακά χαμηλότερο (-0,1 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο μέσος όρος στο 8-μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 ανήλθε στο 16,5%. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το σύνολο του έτους 2020 (μέσος όρος 12 μηνών ή 4 τριμήνων) εκτιμάται στο 18,0% από 17,3% πέρυσι. Βάσει της επίδοσης της ελληνικής αγοράς εργασίας στο 8-μηνο, για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σημαντικά μέσα στους επόμενες 4 μήνες.

Εν μέσω βαθιάς ύφεσης, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας συγκράτησε σε έναν βαθμό τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων ατόμων. Αναλυτικά, η απασχόληση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 3.821,2 χιλιάδες άτομα τον Αύγουστο 2020, σημειώνοντας ετήσια πτώση -2,5% ή -99,4 χιλιάδες άτομα. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφηκε μείωση -2,1% ή -81,6 χιλιάδες άτομα.
Εξαιτίας του 2ου κύματος της πανδημίας, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόλησης θεωρείται πιθανή.
Επιπρόσθετα, για το επόμενο έτος (2021), η ανάκαμψη της απασχόλησης αναμένεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς, πρώτον διότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές, δηλαδή τομείς που στήριξαν την απασχόληση τα προηγούμενα χρόνια, θα εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε πιθανές, έστω και ήπιες, εξάρσεις της πανδημίας και δεύτερον λόγω της σταδιακής άρσης του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας (η άρση του εν λόγω μέτρου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις, τουλάχιστον βραχυχρόνια, στην απασχόληση).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Το ΕΣΥ αντέχει -Η Ελλάδα θα σωθεί με γενναίες αποφάσεις

To Eθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αντέχει παρά την μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο...

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της...

Alpha Bank: Κέρδη 130,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Alpha Bank για το 9μηνο του 2020. Κέρδη μετά...

Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για κάθε ασθενή ίσχυσαν και στον Αρχιεπίσκοπο

«Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο χορηγήθηκε και χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία που ακολουθείται για τους προσβληθέντες από κορωνοϊό ασθενείς αυτής της ηλικίας με το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!