Αρχική Περιβάλλον Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο σε 33 χώρες: “Σεβαστείτε το περιβάλλον”

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο σε 33 χώρες: “Σεβαστείτε το περιβάλλον”

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καλεί κυβερνήσεις 33 χωρών να συμμορφωθούν όσον αφορά στο περιβάλλον.

Και να κάνουν αυστηρότερες περικοπές στις εκπομπές αερίων. Κάτι που ζητούσαν με την αγωγή τους οι δικαιωμένοι πλέον, νέοι Πορτογάλοι ακτιβιστές.

Το δικαστήριο κοινοποίησε την απόφαση στις 33 κατηγορούμενες χώρες. Υποχρεώνοντας κάθε μία από αυτές να απαντήσει στις καταγγελίες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση από το Στρασβούργο ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Και θέτει πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα δικαστήρια.

Οι νέοι, υποστηριζόμενοι από το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης (GLAN) καταγγέλλουν τα 33 κράτη.
Αυτά είναι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία. Αναφέρουν τις αξιολογήσεις ανά χώρα για το Climate Action Tracker. 

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

 

Να συμμορφωθούν στη συμφωνία του Παρισιού

Στην αγωγή τους, επιβεβαιώνουν με στοιχεία πως τα 33 έθνη δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού.

Δηλαδή για την επίτευξη ενός διεθνώς συμφωνημένου στόχου μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 ° C.
Τα κράτη, σύμφωνα με την αγωγή, “εναλλάσσουν” ταυτόχρονα τις εκπομπές. Τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων τους. Πώς;

Με τις εθνικές εταιρείες τους σε όλο τον κόσμο μέσω του εμπορίου, της χρήσης ορυκτά καύσιμα και άλλα.

Πλαστικό, Ρύπανση

 

Οι νέοι ζητούν να διασφαλιστεί μελλοντική σωματική και ψυχική τους ευημερία

Οι νέοι ακτιβιστές από την Πορτογαλία κατέθεσαν την πρώτη υπόθεση για την αλλαγή του κλίματος στο διεθνές δικαστήριο στο Στρασβούργο.
Απαιτώντας από τις 33 χώρες να κάνουν πιο φιλόδοξες περικοπές εκπομπών. Για να διασφαλίσουν τη μελλοντική σωματική και ψυχική τους ευημερία.

Οι αιτούντες ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να “εκδοθούν δεσμευτικές εντολές για την αποτροπή διακρίσεων εις βάρος των νέων και την προστασία των δικαιωμάτων τους να ζουν χωρίς άγχος”.

Όπως αναφέρουν η κλιματική αλλαγή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη ζωή και τη σωματική και ψυχική τους ευημερία. Επικαλείται επιχειρήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του σπιτιού και της οικογένειας, καθώς και την αξίωση διάκρισης.

Οι ενάγοντες – αποτελούμενοι από τέσσερα παιδιά και δύο νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 8 και 21 ετών – κατέθεσαν την αγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Πορτογαλία έσπασε ρεκόρ για τον πιο ζεστό Ιούλιο τα τελευταία 90 χρόνια.
Ωστόσο η υπόθεση ξεκίνησε το 2017 όταν πυρκαγιές στα δάση σκότωσαν πάνω από 120 άτομα στην Πορτογαλία.

Τέσσερις από τους ενάγοντες προέρχονται από τη Λεϊρία. Μια περιοχή που καταστράφηκε από αυτές τις πυρκαγιές. Οι δύο άλλοι προέρχονται από τη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η οποία “έζησε” ένα θερμό κύμα 44 ° C πριν από δύο χρόνια.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

“Πράσινη” ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19

Η Σοφία Ολιβέρα, ηλικίας 15 ετών, δήλωσε ότι η γενιά της γνώριζε έντονα τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά.

“Έχουμε δει αφόρητα κύματα θερμότητας. Που προκαλούν έλλειψη νερού, βίαιες πυρκαγιές και βλάπτουν την παραγωγή τροφίμων. Αυτό μας δημιουργεί άγχος και φοβόμαστε να ταξιδέψουμε στα δάση της χώρας μας δάση. Αν όλα αυτά συμβαίνουν το 2020, πώς θα είναι το μέλλον;”.

Όπως είπε η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί για ένα στόχο μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον κατά 65% έως το 2030. Και να εξασφαλίσει μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19. Επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή τεχνολογία και όχι ορυκτά καύσιμα.

Ο νεότερος ενάγων, τώρα 8 ετών. Και θα είναι 28 το 2040, το έτος κατά το οποίο η ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ αναμένει να ξεδιπλωθούν πολλές από τις πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση του Στρασβούργου είναι ένα από τα αυξανόμενα κύματα δικαστικών διαφορών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, η πλειοψηφία αφορά στις ΗΠΑ.
Κατά το τελευταίο έτος υποβλήθηκαν υποθέσεις για το κλίμα σε έξι ηπείρους, το 80% από αυτές εναντίον κυβερνήσεων.

Η πιο επιτυχημένη έκβαση αγωγής στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, ήταν στις Κάτω Χώρες. Το Ίδρυμα Urgenda ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και να λάβει άλλα μέτρα συμμόρφωσης αξίας περίπου 3 δις ευρώ.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκόύ Κοινοβουλίου εξελέγη η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή. Συγκεντρώνοντας 454 ψήφους, η Εύα Καϊλή εξασφάλισε την εκλογή της από τον Α’ γύρο, στην πέμπτη θέση, από τους εννέα ευρωβουλευτές. Με την διεξαγωγή του Β’ γύρου, οι Αντιπρόεδροι που αναμένεται να εκλεγούν, θα φτάσουν τους 14 Aναλυτικά τα αποτελέσματα του Α' γύρου: Ψηφίσαντες: 691 Λευκά ή άκυρα: 11 Έγκυρες ψήφοι: 680 Othmar Karas (EPP - Αυστρία): 536 Pina Picerno (S&D

Κορωνοϊός: “Μαύρη” Τρίτη με 106 νεκρούς – 23.340 νέα κρούσματα και 673 διασωληνωμένοι

Σε 23.340 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 106 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 673 ασθενείς. Η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων, με 8.661 κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλονίκη ακολουθεί για ακόμα μια μέρα σε τετραψήφιο αριθμό, δηλαδή 2.179. Όσον αφορά στην κατανομή των κρο

ΕΜΑ: Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για έγκυες και έμβρυα

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη στις εγκυμονούσες και τα μωρά τους, ανακοίνωσε...

ΑΑΔΕ: 5,135 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο του 2021

Φόρους ύψους 5,135 δις. ευρώ άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 με τον αριθμό των οφειλετών να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια. Μάλιστα, μόνο τον Νοέμβριο, οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν τα 750 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχικής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το σύνολο παλαιών και νέων οφειλών ανέρχεται σε 110,17 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο. Από αυτά, περίπου 25 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα,

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!