Αρχική Οικονομία Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πως η Ελλάδα σύρθηκε στα προγράμματα διάσωσης

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πως η Ελλάδα σύρθηκε στα προγράμματα διάσωσης

Ο ρόλος της ΕΚΤ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors) επιμένει ότι διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας και ενός ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ συνεχίζει να αναζητά τρόπους πρόσβασης στα έγγραφα που η ΕΚΤ αρνήθηκε να παραδώσει. 

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ανέφερε στη EURACTIV ότι οι ελεγκτές της ΕΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί να ελέγχουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ.

«Προς το παρόν εξετάζουμε τις επόμενες επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνά μας», ανέφεραν οι ελεγκτές.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, αποφαινόταν ότι τα προγράμματα προσαρμογής που σχεδίασε και εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά οριακά.

Ωστόσο, η ΕΚΤ επικαλέστηκε «εμπιστευτικότητα» των σχετικών εγγράφων της και αμφισβητώντας την εντολή των ελεγκτών και δεν τους παρείχε επαρκή στοιχεία. Ως εκ τούτου, οι ελεγκτές δεν ήταν σε θέση να αναφερθούν στο ρόλο της ΕΚΤ.

Οι ελεγκτές της ΕΕ θα υποβάλουν έκθεση στις νομοθετικές αρχές της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε σε ψήφισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναλύσει τον ρόλο της ΕΚΤ στα προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας.

«Υπάρχει ταυτόχρονα ένα πολιτικό και ένα νομικό ζήτημα» σχολίασε ανώνυμη πηγή εξοικειωμένη με το θέμα.Μετά από καταγγελίες περί έλλειψης διαφάνειας και τη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα διάσωσης, πολλοί ηγέτες της ΕΕ και Ευρωβουλευτές από τα αριστερά, σοσιαλιστικά και φιλελεύθερα κόμματα ζήτησαν ενισχυμένο ρόλο του Κοινοβουλίου της ΕΕ στη διαδικασία αξιολόγησης.

Ερωτηθείσα από τη EURACTIV για ποιον λόγο αρνήθηκε να παράσχει στο ΕΕΣ επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα διάσωσης, η ΕΚΤ τόνισε ότι το Καταστατικό του ΕΣΚΤ περιορίζει την εντολή του ΕΕΣ έναντι της ΕΚΤ ως προς την «εξέταση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ».

Ανέφερε, ακόμη, ότι είχε παράσχει πληροφορίες εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της και ότι το προσωπικό της είχε παράσχει σχετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις των ελεγκτών αναφορικά με τα προηγούμενα σχέδια.

«Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων μας δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική έκθεση και δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις συναντήσεων με τους ελεγκτές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω οι πληροφορίες που παρέσχε η ΕΚΤ», σημείωσε η ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ έχει συνεισφέρει εκτενώς σε αρκετές έρευνες και ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: To αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας στην αγορά εργασίας

Η αξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων δείχνει ότι η καταβύθιση της οικονομίας έχει επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο στην ευάλωτη, ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και απορρύθμισης, αγορά εργασίας. Την ίδια...

Η TP-Link παρουσιάζει τη νέα σειρά PoE Switches για ενδυνάμωση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Η TP-Link λανσάρει νέα σειρά PoE Switches και διαθέτει από PoE Switches έως και L2+ Managed PoE Switches. Οι απαιτήσεις για PoE αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια....

Υπ. Οικονομικών: Υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ατεκμηρίωτες και υποκοστολογημένες

Μια σειρά από γενικόλογες, ατεκμηρίωτες και εξόφθαλμα υποκοστολογημένες προτάσεις υπάρχουν στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση- απάντηση...

Υπ. Οικονομικών: Υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ατεκμηρίωτες και υποκοστολογημένες

Μια σειρά από γενικόλογες, ατεκμηρίωτες και εξόφθαλμα υποκοστολογημένες προτάσεις υπάρχουν στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση- απάντηση...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!