Αρχική Κόσμος Ευρωπαϊκή Ένωση: Στο μόνο που συμφωνούν για το Δουβλίνο είναι ότι διαφωνούν

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στο μόνο που συμφωνούν για το Δουβλίνο είναι ότι διαφωνούν

Προσφυγική κρίση – ευρωπαϊκά αδιέξοδα

To 2017 έπρεπε να είναι η χρονιά της μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου, δηλαδή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που καθορίζει ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου. Τελικά, αποδείχθηκε η χρονιά του μεγάλου αδιεξόδου, ενώ η προοπτική συμφωνίας μέσα στο 2018 αποδεικνύεται εξίσου αδύναμη.

Η προσφυγική κρίση που ξέσπασε το 2015 έκανε σαφές πως η μέχρι τώρα πρακτική, ότι υπεύθυνο είναι το κράτος – μέλος που πρώτο δέχεται την αίτηση ασύλου (δηλαδή, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.), είναι άδικη, αναποτελεσματική και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν φύγει το 2017, όλες οι πλευρές φέρονται να συμφώνησαν -για μοναδική φορά- ότι το αδιέξοδο δεν είναι εύκολο να αρθεί και παρέπεμψαν το δύσκολο έργο στο καλοκαίρι του 2018.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι κανένα κράτος-μέλος δεν ήθελε να συζητήσει σοβαρά το Δουβλίνο αυτήν τη στιγμή» σχολίαζε στην «Α» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι οι νόμοι και οι μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνούνται μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πιο διχαστικό σημείο σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι αυτό των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής των προσφύγων.

Η Επιτροπή στην αρχική της πρόταση περιελάμβανε μια «συντηρητική» εναλλακτική επιλογή, σύμφωνα με την οποία θα παρέμεναν τα αρχικά κριτήρια του Δουβλίνου, αλλά με την προσθήκη ενός μηχανισμού «μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης» που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος υφίσταται «δυσανάλογη πίεση», στη βάση του προγράμματος μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στον αντίποδα, η πιο «φιλόδοξη» πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση του Δουβλίνου περιελάμβανε την αυτόματη μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού.

Από την πλευρά του Συμβουλίου των κρατών – μελών της Ε.Ε., οι προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού ξεκίνησαν με τη μαλτέζικη προεδρία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, και συνεχίστηκαν με την εσθονική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χωρίς όμως επιτυχία.

Απέναντι στην Ελλάδα, που ζητάει ένα μόνιμο και υποχρεωτικό σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, χωρίς να περιορίζεται σε περιόδους κρίσεων, βρίσκονται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία). Οι λεγόμενοι «4» του Βίσεγκραντ αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αγνοώντας τη νομοθεσία, και προτείνουν στη μελλοντική αναθεώρηση να υπάρχει η δυνατότητα να επιδεικνύουν την «αλληλεγγύη» τους με προσφορά χρημάτων ή τεχνικής βοήθειας.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η απόσταση μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι τεράστια και η προοπτική συμβιβασμού σχεδόν ανύπαρκτη.

Το ήδη τεταμένο κλίμα, πυροδότησε, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ως «διχαστικό» και «μη αποτελεσματικό», για να δεχθεί τα «πυρά» τόσο της Επιτροπής όσο και ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που μαζί με τη Σουηδία είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της μετεγκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, το 2018 αναμένεται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο τα πνεύματα, καθώς η Επιτροπή έχει κάνει σαφή την επιθυμία της να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ακόμα και αν δεν βρεθεί συμβιβασμός, με ειδική πλειοψηφία. Σε αυτό φαίνεται ότι διαφωνεί ο πρόεδρος Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί με ομοφωνία.

Τέλος, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία εντός της προθεσμίας που λήγει τον Ιούνιο του 2018, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε ορισμένες πλευρές, καθώς τον περασμένο Μάιο η εν λόγω κυβέρνηση διόρισε τον Βαλέρι Σιμενόφ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του δεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, για να διευθύνει την ένταξη των εθνοτικών μειονοτήτων, κάτι που από πολλούς δεν θεωρείται θετικό σημάδι.

Πηγή: http://www.avgi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

OEE: 60.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε λογιστές – Υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα

Η χορήγηση 60.000 δωρεάν ψηφιακών απομακρυσμένων (άυλων) υπογραφών, τριετούς διάρκειας, την οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου επανειλημμένα είχε αιτηθεί την παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών υπογραφών, αλλά και έμπρακτη αναγνώριση της πολύτιμης βοήθειας, που παρείχαν οι οικονομολόγοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Οι υπογραφές αυτές θα αρχίσουν να χορηγούνται το αμέσως ε

Γιάννης Μπρατάκος: Γεφυρώνουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – Όλα όσα έγιναν στο 1ο ΕΒΕΑ Talks

Ωφελούμενους της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ και τον προϊστάμενο του προγράμματος, Αλέξανδρο Ψαριανό, υποδέχθηκε χθες στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του...

Σπύρος Ρεντετάκος στο 3rd Family Business Conference : Η Alpha Bank εταίρος των παραδοσιακών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέδιο για την επόμενη...

Στο 3rd Family Business Conference, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “THE MET”, στην ενότητα με θέμα Το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο υλοποίησης των επιταγών ESG στις οικογενειακές επιχειρήσεις, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Σαμολαδά, Γενική Διευθύντρια του Grtimes.gr, ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Δ/ντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, της ALPHA BANK αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον καθοριστικό ρόλο των τραπεζών στην αξιολόγηση και καθορισμός του ύψους χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από το Ταμε

ΤτΕ: Αύξηση 1,1% στο ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών το τρίτο τρίμηνο

Κατά 1,1% αυξήθηκε η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του 2021, στα 20.586 εκατ. ευρώ έναντι 20.366 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Oι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 147 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 15.035 εκατ. ευρώ έναντι 14.888 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 220 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 20.586 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!