Αρχική Πολιτική Ευρωεκλογές με τουρκοκυπριακό «άρωμα»

Ευρωεκλογές με τουρκοκυπριακό «άρωμα»

Σε προεκλογικό περιβάλλον εισέρχεται η Κύπρος με την ανακοίνωση των συνδυασμών για διεκδίκηση των 6 θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο και το ενδιαφέρον εστιάζεται ήδη σε ένα όνομα: Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Πρόκειται για τον Τουρκοκύπριο ακαδημαϊκό που διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες εκλογής τη μία από τις θέσεις ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Η υποψηφιότητα Νιαζί εξασφαλίζει μεγάλη στήριξη στον κόσμο της κυπριακής Αριστεράς, κινητοποιεί κι άλλα ρεύματα υπέρ της ομοσπονδιακής επίλυσης ανάμεσα στους Ε/κ, ενώ για πρώτη φορά βρίσκει αξιοσημείωτη απήχηση και ανάμεσα στους Τ/κ που ζουν στα κατεχόμενα.

Η επιλογή του ΑΚΕΛ να περιλάβει τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, καθηγητή Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκάλεσε μια πρωτοφανή πολιτική δυναμική στις προεκλογικές συζητήσεις που, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη με την εκλογή του ως ευρωβουλευτή, θα συνιστά σοβαρή αμφισβήτηση της ακινησίας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, ο Τ/κ ακαδημαϊκός -που ανέκαθεν ζούσε στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου- εξασφαλίζει σημαντικό προβάδισμα εκλογής- στην Κύπρο η εκλογή γίνεται με σταυρό προτίμησης.

Ο Νιαζί έχει, πέρα από το ΑΚΕΛ, απήχηση σε προοδευτικά ρεύματα των Ε/κ που εκτιμούν τη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και διάκεινται έντονα κριτικά απέναντι στους χειρισμούς που κάνει ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, κατηγορώντας τον για πρόκληση χάους και σύγχυσης, αντί προσήλωσης στις διαδικασίες του ΟΗΕ.

Με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του με το ΑΚΕΛ, ο Ν. Κιζίλγιουρεκ φάνηκε να γίνεται αποδεκτός και ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα, που στη συντριπτική της πλειοψηφία ζει στα κατεχόμενα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι, παρά τη μη επίλυση του Κυπριακού, ο εκλογικός νόμος στην Κύπρο δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Εκλογές όλων των Τ/κ που έχουν επιβεβαιώσει την ιδιότητα του Κύπριου πολίτη –άρα και Ευρωπαίου πολίτη.

Στα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένοι και κατέχουν ταυτότητα και διαβατήριο σχεδόν 115 χιλιάδες Τ/κ και από αυτούς περίπου 80 χιλιάδες έχουν δικαίωμα ψήφου! Κατά τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις των Ευρωπαϊκών Εκλογών, ελάχιστοι Τ/κ, μέχρι 1.500, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα τ/κ πολιτικά κόμματα διεκδικούν θεσμικά ως κοινότητα τις 2 από τις 6 έδρες της Κύπρου, ως αντανάκλαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με βάση το Σύνταγμα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει λόγω του άλυτου Κυπριακού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ίδιος ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έχουν υψηλή εκτίμηση από την τ/κ κοινότητα για την προσήλωσή τους στην επίλυση του Κυπριακού, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ακόμα και τα προοδευτικά κόμματα των Τ/κ, το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα Κοινοτικής Ελευθερίας (TPK), με πολύ διακριτικό τρόπο διευκολύνουν τη συμμετοχή των Τ/κ, θεωρώντας τη συμμετοχή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ συμβολική για το μέλλον της Κύπρου.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ προέρχεται από την Ποταμιά, ένα άλλοτε μικτό χωριό Ε/κ και Τ/κ στα όρια της νεκρής ζώνης. Ζώντας με την ε/κ κοινότητα, ύστερα από χρόνια καχυποψίας και προκατάληψης, ο Νιαζί κέρδισε υψηλή εκτίμηση από το σύνολο της κοινωνίας για την εγκυρότητα της πολιτικής ανάλυσής του, ενώ διατηρούσε πάντοτε δεσμούς τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με τη μετριοπαθή Κεντροδεξιά του Κληρίδη.

Ιδεολογικά κεντροαριστερός, πολύγλωσσος και πολυγραφέστατος, ο Νιαζί ανέπτυξε μοναδικό ακαδημαϊκό έργο και έρευνα για την πολυτάραχη κυπριακή πολιτική ιστορία.

«Φεντεραλιστής» ακαδημαϊκός

Για δεκαετίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του δημόσιου διαλόγου ως «φεντεραλιστής» υπέρμαχος της ομοσπονδιακής επανένωσης. Ξεχωρίζει επίσης και σε πανελλαδικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μελέτες του, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία και τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Μια πλειάδα νέων Κυπρίων πέρασε από τις αίθουσες διδασκαλίας του Νιαζί στην Κύπρο. Μοιάζει να είναι από τις λίγες προσωπικότητες που όχι μόνο αντιλαμβάνεται αλλά και βιώνει τις ανησυχίες και τις σκέψεις των Ε/κ.

Μπροστά στην κάλπη

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επέλεξε τον Νιαζί ως υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό του έχοντας σφυγμομετρήσει τη βάση του κόμματός του από την οποία έλαβε σχεδόν ομόφωνη στήριξη. Στη συνέχεια διαβουλεύτηκε με την ηγεσία των τ/κ προοδευτικών κομμάτων για να είναι βέβαιος ότι δεν θα εκληφθεί η υποψηφιότητα Νιαζί ως υποκατάσταση ή παράκαμψη της θεσμικής εκπροσώπησης της τ/κ Κοινότητας.

Το γεγονός ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ διαμένει στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, όπως και η προσωπική επιλογή που μπορεί να έχει κάθε Τ/κ πολίτης να διαβεί τη γραμμή διαχωρισμού στις 26 Μαΐου και να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του. Αναμένεται τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί πόσοι Τ/κ θα κάνουν την επιλογή αυτή, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην κάλπη.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί την επιλογή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και την εκλογή του ως πολιτική κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, κάτι που υπογράμμισε στις 16 Φεβρουαρίου ο Αντρος Κυπριανού σε μαζική εκδήλωση με Τ/κ στο Λήδρα Πάλας, λέγοντας ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ μπορούν να συνεργαστούν σε ένα κοινό μέλλον επανένωσης για το νησί.

Στην ουσία ο Αντρος Κυπριανού απαντούσε στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, αμφισβητώντας τις θέσεις που εσχάτως προβάλλει συστηματικά –αναπαράγοντας τη φιλοσοφία του Τ. Παπαδόπουλου– ότι σε περίπτωση ομοσπονδιακής επίλυσης και με βάση τις πρόνοιες της πολιτικής ισότητας, το κράτος δεν θα είναι λειτουργικό, θα παραλύσει και θα διαλυθεί, με αποτέλεσμα οι Ε/κ να υποβαθμιστούν σε καθεστώς κοινότητας αντί αναγνωρισμένου κράτους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΣΥΡΙΖΑ : Ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να παραιτηθεί και η Μενδώνη

Το αίτημα για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη. «Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή,...

Παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρ. Ταραντίλης

Την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου γνωστοποίησε με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Χρήστος Ταραντίλης, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου...

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!