Αρχική Πολιτική Ευκ. Τσακαλώτος: Η Siemens διέγραψε 80 εκ. ευρώ απαιτήσεις από το δημόσιο...

Ευκ. Τσακαλώτος: Η Siemens διέγραψε 80 εκ. ευρώ απαιτήσεις από το δημόσιο ΚΑΙ θα δώσει άλλα 90 εκ. ευρώ. Σχόλιο

Για την υλοποίηση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

Ανάμεσα σε αυτά που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει η Siemens, με βάση τη συμφωνία που επικυρώθηκε από τη Βουλή το 2012, ήταν:

– Η καταβολή 80 εκατομμυρίων για εισπρακτέες απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου,

– Η καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος πενταετίας, για ερευνητικά προγράμματα και ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία και

– Η επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ελλάδα, διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.

Επίσης, η Siemens ήταν υποχρεωμένη να εξετάσει την προοπτική κατασκευής ενός νέου εργοστασίου στην Ελλάδα, επενδύοντας 60 εκατομμύρια ευρώ και απασχολώντας 700 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, η παροχή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από τη Siemens, μέσω της διαγραφής εισπρακτέων απαιτήσεων εις βάρος της, έχει ολοκληρωθεί εντελώς.

Επίσης, η παροχή ύψους 90 εκατομμυρίων, έως και τον Αύγουστο του 2017, έχει κατανεμηθεί κατά 100% σε δράσεις και δικαιούχους.

Όπως είπε ο υπουργός, η διάθεση αυτού του ποσού αφορά σε υποστήριξη φορέων, σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης, και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι επίσης δράσεις για την υποστήριξη πανεπιστημιακών και άλλων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης, είναι η διάθεση σε άλλες πιο μικρές δράσεις όπως 100 προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης.

Επίσης, είπε ο υπουργός, η Siemens έχει δεσμευτεί ότι θα μείνει στην Ελλάδα και θα κάνει επενδύσεις με ανάλογες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Αμυράς ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών, «αν ανησυχεί μήπως βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία και παράβαση καθήκοντος, επικυρώνοντας και υλοποιώντας αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Ο κ. Αμυράς παρέπεμψε σε παλαιότερη επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία προειδοποιούσε ότι η τυχόν υπογραφή του σχεδίου εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens θα αποτελέσει πράξη παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, που θα συνιστά παράβαση καθήκοντος και απιστία.

«Για το αν φοβάμαι, έχω δίπλα μου τον κ. Κοντονή που είναι εξαιρετικός νομικός και είμαι σίγουρος ότι θα δεσμευτεί να με υποστηρίξει σε οποιαδήποτε αγωγή ή μήνυση από όπου και αν προέρχεται. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοντονής θα είναι άξιος δικηγόρος μου σε αυτά τα θέματα», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας δίπλα του στα υπουργικά έδρανα τον υπουργό Δικαιοσύνης που είχε προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της αρμοδιότητάς του.

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε παράλληλα να υπογραμμίσει ότι φαινόμενα διαφθοράς από εταιρείες αναπτύχθηκαν στην περίοδο του νεοφιλελευθερισμού που μόνη αξία τους ήταν το κέρδος, χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον ή για τους εργαζόμενους ή το δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο: Η λέξη “τσίπα” υπάρχει στο αγγλικό λεξικό; Δεν του είπε κανείς του συμπαθούς Υπουργού Οικονομικών ότι δέν υπάρχει πλέον επονείδιστη συμφωνία από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS;
Οτι είναι ακόμη εκκρεμής η απόφαση του ΣτΕ επί της αιτήσεως ακυρώσεως της “Ενώσεως Φορολογουμένων” κατά της αποφάσεως αυτής;
Αιδώς Αργείοι!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Paid Down Loan From Bank Page Test

Paid Down Loan From Bank Page Test Hobart australia leasing car insurance auto finance ge vehicle cheaper insurance coverage motor insurance estimate init auto amscot...

equilibrium that they are forecast reports, and thus they might be headlines need to cover all excellent degree.

equilibrium that they are forecast reports, and thus they might be headlines need to cover all excellent degree. Fast borrowing products are actually a quick...

Dating online Ireland an abundance of fishes – free of charge internet dating sites for ladies attempt rich males

Dating online Ireland an abundance of fishes - free of charge internet dating sites for ladies attempt rich males No-cost dating sites for germany Reduces getting...

Suspect in New York and L. A. Rape, killing matters Used relationship programs to discover subjects, law enforcement claim

Suspect in New York and L. A. Rape, killing matters Used relationship programs to discover subjects, law enforcement claim Danueal Drayton, 27, was actually detained...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!