Αρχική Πολιτική Ευκλείδης Τσακαλώτος από Πάτρα: «Τα μαγαζιά σας έχουν ήδη κόσμο…» (video)

Ευκλείδης Τσακαλώτος από Πάτρα: «Τα μαγαζιά σας έχουν ήδη κόσμο…» (video)

Τέλος στα σενάρια για χορήγηση δώρου Πάσχα

Τη βεβαιότητα πως θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος για τις ευρωεκλογές εξέφρασε προσερχόμενος στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

tsakalotos1tsakalotos2

Ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς αν έχει αλλάξει τίποτα στην οικονομία σημείωσε  «δεν το βλέπετε τα μαγαζιά σας έχουν ήδη κόσμο», προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει ένας γόνιμος διάλογος

 

 

Νωρίτερα ο κ.Τσακαλώτος μιλώντας στο Ρ/Σ Κόκκινο της Πάτρας έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια περί χορήγησης «δώρου Πάσχα» στους συνταξιούχους έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο Πάτρας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι «τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπερ-απόδοση. Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε αν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε το στόχο. Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων. Αυτό έχει δυο σημαντικά αποτελέσματα, ότι είμαστε εντός των στόχων τα τελευταία 3 χρόνια, μια μεγάλη αξιοπιστία στις αγορές για να μας δανείζουν, και δεύτερον μας επέτρεπε όταν είχαμε υπερ-πλεόνασμα να το επιστρέψουμε στην κοινωνία. Και άρα επανέρχομαι στο θέμα της ομιλίας μου που είναι: οικονομία και κοινωνία και πώς αυτά τα δύο πάνε μαζί».

Περί «νόμου Κατσέλη»

Όσον αφορά στον νέο «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα νόμο, που στηριζόταν σε ένα μέρος στο παλιό νόμο πλαίσιο Σταθάκη- Κατσέλη και ένα άλλο μέρος, που δημιουργούσε την δυνατότητα το κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Και πώς το κάνεις αυτό; Μοιράζοντας το κόστος. Η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Άρα και τα τρία μέρη, όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι. Είναι μια πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα. Άρα το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου βοηθά τα κόκκινα δάνεια να «πρασινίσουν», να μπορεί ο κόσμος να τα ξεπληρώσει. Φαντάζομαι έχετε και εσείς στην Πάτρα ανθρώπους, που σας λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν 350 ευρώ τον μήνα, αλλά αν ήταν 200 ευρώ θα έκανα μια προσπάθεια. Μάλιστα ο κόσμος είναι περήφανος, διότι θέλει να ξεπληρώσει και θα λέει αν το κράτος μου έδινε τα 150 ευρώ, θα πλήρωνα εγώ τα 200 και αυτό θα βοηθούσε. Ο νέος νόμος έχει δυο καινοτομίες. Και ο επιχειρηματίας (φυσικό πρόσωπο), που έχει πάρει ένα σπίτι μπαίνει, που δεν είχε την δυνατότητα αυτή με το νόμο Κατσέλη, και ο επιχειρηματίας, που έχει πάρει επιχειρησιακό δάνειο με ενέχυρο το σπίτι του μπορεί να μπει, κάτι, που δεν συνέβαινε με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη».

Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις

Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα των 120 δόσεων, όπου τόνισε ότι «σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις και το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος, έτσι και αυτό, όπως με το νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».

Τέλος, ερωτηθείς για το αίτημα των καταστηματαρχών για μείωση του ΦΠΑ, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι «είμαστε σε μια οικονομία, που ανακάμπτει, αλλά οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Άρα θα έλεγα ότι είχαμε 930 εκατομμύρια φέτος δαπάνες, άρα ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το 2010, που ήταν επεκτατικός, δηλαδή έβαλε χρήματα στην οικονομία και κάναμε αυτές τις προτεραιότητες που σας είπα -και στον τομέα των δαπανών και στον τομέα των φόρων- και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, που θα έχουμε πάλι δημοσιονομικό χώρο, να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις και από την πλευρά των φόρων και άρα να μπορέσουμε να κοιτάξουμε και το θέμα του ΦΠΑ και από την πλευρά των δαπανών είτε για επενδύσεις είτε για τα σχολεία είτε για την υγεία. Αυτό, που λένε οι καταστηματάρχες είναι σωστό, αλλά είναι και πάρα πολλά ακόμα, που θα μπορούσα να σας πω ότι είναι σωστά. Για αυτό κάναμε και τα αναπτυξιακά μας συνέδρια και ζητάμε από τον κόσμο να συζητά τις προτεραιότητες, δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης [σ.σ. είναι και της κοινωνίας]. Πρέπει όμως να υπάρχουν προτεραιότητες, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί, μετά από μια τέτοια κρίση. Σίγουρα έχουν δίκιο οι καταστηματάρχες, είναι μεγάλος ο φόρος και ειδικά σε σχέση με άλλες χώρες, το κατανοώ, αλλά πρέπει να δούμε υπεύθυνα ποιές είναι οι προτεραιότητες μας για τα επόμενα 3-4 χρόνια».

Περιγράφοντας, δε, τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι «να πάει όσο καλά μπορεί. Νομίζω ότι δεν θα κερδίσουμε τελείως το στοίχημα να μην είναι χαλαρή η ψήφος γιατί οπωσδήποτε άλλο είναι το ερώτημα [σ.σ. των εθνικών εκλογών]: μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα και από την άλλη μεριά τη ΝΔ με ηγέτη τον κ. Μητσοτάκη, και άλλο είναι στις Ευρωεκλογές. Εμείς θέλουμε να τις πολιτικοποιήσουμε όχι μόνο για να υπάρχει μομέντουμ για μια νίκη της κυβέρνησης της Αριστεράς στις επόμενες Εθνικές Εκλογές, αλλά επειδή πραγματικά θεωρούμε ότι είναι σημαντικές αυτές οι Ευρωεκλογές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Αλέξης Τσίπρας: Ρύθμιση στη Βουλή για διασφάλιση της μισθωτής σχέσης εργασίας των διανομέων

Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της μισθωτής σχέσης εργασίας και του συνόλου των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, για τους διανομείς, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τη κυβέρνηση να την υπερψηφίσει. «Επειδή η κυβέρνηση, μπροστά...

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 75χρονη γιατρός για εικονικό εμβολιασμό

Επ’ αυτοφώρω πιάστηκε μια 75χρονη γιατρός-πλαστικός χειρουργός που, μαζί με τη γραμματέα της, μετέβησαν στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας και σε συνεννόηση με μια νοσοκόμα προχώρησαν σε εικονικό εμβολιασμό. Η γιατρός...

Τσίπρας σε Ιμάμογλου: Επίσκεψη μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο

Μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος...

Citigroup: Εκτίναξη στο 8,8% της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021 – «Βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες

Η Citi αναθεωρεί αισθητά προς τα πάνω την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο εντυπωσιακό 8,8% (από περίπου 5,3% πριν) και αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!