Αρχική Οικονομία Ευκαιρίες και Visa για την Ευρώπη αναζητούν Ρώσοι και Κινέζοι στην ελληνική...

Ευκαιρίες και Visa για την Ευρώπη αναζητούν Ρώσοι και Κινέζοι στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ο George Kachmazov, ένας Ρώσος μεσίτης ακινήτων, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com με έδρα τη Μόσχα αγόρασε ένα κτίριο στην ελληνική πρωτεύουσα και βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πέντε άλλων με σκοπό την πώληση διαμερισμάτων σε διεθνείς επενδυτές. Για τον Kachmazov, το πεδίο των πωλήσεων είναι σαφές: η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να δώσει σε έναν επενδυτή τη λεγόμενη Golden Visa για τη χώρα – και μαζί με αυτήν, ένα εισιτήριο για σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Επιπλέον, η αγορά ακινήτων της χώρας είναι πιθανό να προετοιμάζεται για ανάκαμψη, πράγμα που διευκολύνει τους αγοραστές να τοποθετήσουν κάποια χρήματα για μια τέτοια αγορά.

“Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι μία από τις λίγες εναπομένουσες στην Ευρώπη που δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008″, ανέφερε ο Kachmazov σε συνέντευξή του στην Αθήνα. Οι τιμές στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία κινούνται προς τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση λόγω της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη, ανέφερε.

Ο Kachmazov συγκαταλέγεται στους μεσίτες, που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικότερη σε όσους ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτων και προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και αλλού, ώστε να επενδύσουν σε μια αγορά που μπορεί να βρίσκεται στην αφετηρία της ανάκαμψης, καθώς η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα υποχώρησαν περισσότερο από την κατά 25% συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας από τότε που άρχισε η κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2008. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα, ηλικίας άνω των πέντε ετών συρρικνώθηκαν κατά 45% μεταξύ 2008 και Ιουνίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κέρδη

Υπάρχει η πεποίθηση ότι το χειρότερο έχει τελειώσει και ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθεί κάποιος από τις χαμηλές τιμές και από μελλοντικά κεφαλαιακά κέρδη καθώς η αγορά ανακάμπτει”, δήλωσε η Carrie Law, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Juwai.com, ενός κινεζικού δικτυακού τόπου που ασχολείται με τη διεθνή αγορά ακινήτων. Η Juwai φέτος υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία μεσιτών ακινήτων του Warren Buffett για να διαφημίσει τα σπίτια στις ΗΠΑ

Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα είναι 2.846 ευρώ (3.369 δολάρια), σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών Statista της Γερμανίας. Αυτό είναι σχεδόν 1.000 ευρώ φθηνότερο από την Πορτογαλία, η οποία έχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα Golden Visa για αγοραστές ακινήτων, ενάμισι φορές φθηνότερο από ό, τι στην Ισπανία και τη Γερμανία, και σχεδόν τρεις φορές φθηνότερα από ό, τι στην Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα, ωστόσο,είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία

Ενώ οι στόχοι του Kachmazov είναι κυρίως Ρώσοι επενδυτές, ωστόσο τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν επίσης Τούρκους, Άραβες και Κινέζους αγοραστές που επιθυμούν χρυσή βίζα για πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν χωρίς διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θέλουν να «διαφοροποιηθούν από τους τοπικούς κινδύνους και να εισπράξουν εισόδημα σε σκληρό νόμισμα”, με την ενοικίαση των διαμερισμάτων σε τουρίστες ή φοιτητές.

Γιατί στην Αθήνα;

“Το καθεστώς κατοικία- για- επένδυση της χώρας είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, καθώς είναι φτηνό στα 250.000 ευρώ. Η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι φθηνή. Οι αποδόσεις για βραχυπρόθεσμα ενοίκια είναι υψηλές και το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας είναι μεγαλύτερο”, δήλωσε ο Kachmazov.

Στην Πορτογαλία, μια επένδυση 500.000 ευρώ σε οποιοδήποτε σχέδιο ακίνητης περιουσίας ή 350.000 ευρώ σε μια ιδιοκτησία 30 ετών μπορεί να σας δώσει άδεια διαμονής υπό ορισμένες συνθήκες.

Ένας άλλος σχεδιασμός που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι οι αποδόσεις που μπορούν να πετύχουν από την ελληνική περιουσία τους. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας τροφοδοτεί την αύξηση της ζήτησης για βραχυπρόθεσμα μισθωμένα ακίνητα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις σημαντικά χαμηλές τιμές των ακινήτων σημαίνει ότι υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθούν υψηλές αποδόσεις ενοικίων και κεφαλαιακά κέρδη, δήλωσε ο Kachmazov. Ο αριθμός των επισκεπτών κατά τους εννέα μήνες του 2017, έως τις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 10,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ευρωπαϊκή Visa

Οι έρευνες για ακίνητα στην Ελλάδα από Κινέζους αγοραστές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 159% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, δήλωσε η Law. Για τους Κινέζους επενδυτές, η κατοχή θεωρήσεων διαμονής είναι ο βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα, πρόσθεσε.

“Είναι μια από τις πιο εύκολες visa, που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε επενδύσεις σε ακίνητα για να φτάσετε στο δρόμο προς την ιθαγένεια της ΕΕ”, δήλωσε η Law. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι τρεις με τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα από την Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, δύο άλλες δημοφιλείς πόλεις σε χώρες που έχουν επίσης ελκυστικές βίζες επενδυτών, είπε.

Η Ελλάδα χορήγησε 2.053 χρυσές βίζες μεταξύ 2013 και Οκτωβρίου 2017, ενώ οι Κινέζοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 43%, σύμφωνα με την Enterprise Greece, την κρατική υπηρεσία υπεύθυνη για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι Ρώσοι είναι στη δεύτερη θέση με 18,6% και οι επενδυτές από τη γειτονική Τουρκία στην τρίτη με 8,4%. Η Ελλάδα έχει αντλήσει πάνω από 513 εκατομμύρια ευρώ σε ξένες επενδύσεις από το πρόγραμμα Golden Visa.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τις τράπεζες

Και ο Kachmazov και η Law δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα που οι ελληνικές τράπεζες εκπλειστηριάζουν, στο πλαίσιο προσπαθειών για τη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι δανειστές προσπαθούν να επιτύχουν τη μείωση των «κόκκινων δανείων» για να αποφύγουν την άντληση κεφαλαίων.

“Στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε σε ελληνικές δημοπρασίες ακινήτων και να αποκτήσουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες”, ανέφερε ο Καχμάζοφ. ΗLaw λέει ότι βλέπει παρόμοιο ενδιαφέρον. «Έχουμε κάποιους αγοραστές που ενδιαφέρονται πολύ για τη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας της Ελλάδας», είπε. “Πιστεύουν ότι θα προσφέρει ευκαιρίες για αγορά στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς.”

 

ΠΗΓΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΔΝΤ: Στο 5,7% η ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021 – Βιώσιμο το χρέος

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9,5% το 2020, καθώς και ανάκαμψη κατά 5,7% το 2021 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο...

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε το Eurogroup. Σε σχετική του ανακοίωση, το υπουργείο...

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε το Eurogroup. Σε σχετική του ανακοίωση, το υπουργείο...

Μέρκελ: Δεν υπάρχει η επιθυμητή πρόοδος στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

Την έλλειψη προόδου στα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, επεσήμανε σε δηλώσεις της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!