Αρχική Οικονομία Ετοιµάζουν γεωτρύπανα σε «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10».

Ετοιµάζουν γεωτρύπανα σε «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10».

Επεγράφησαν και επίσηµα οι συµβάσεις παραχώρησης για έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, και τους εκπροσώπους των εταιρειών-κοινοπραξιών που είναι πλέον οι παραχωρησιούχοι.

Τα δικαιώµατα στο «Ιόνιο» αναλαµβάνει η κοινοπραξία της ισπανικής Repsolµε τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το «Μπλοκ 10» αναλαµβάνουν από µόνα τους τα ΕΛΠΕ.

Σύµφωνα µε τον υπουργό, οι δυο αυτές συµβάσεις και οι επόµενες δύο που αφορούν τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες θα έρθουν για υπογραφή πριν από το καλοκαίρι, κλείνουν έναν µεγάλο κύκλο παραχωρήσεων, οι οποίες αποτελούν µέρος των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα αντιµετωπίζεται µετά τις τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασµάτων και τις πρωτοβουλίες για τον αγωγό EastMed µε αναβαθµισµένο ρόλο» σηµείωσε ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι, αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόµενο χρόνο στις παραχωρηµένες ήδη περιοχές, τότε σε διάστηµα 2 έως 4 ετών θα έχουµε την πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασµάτων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, αναφέρθηκε στις κινήσεις της εταιρείας να προσελκύσει µεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις ως εταίρους όπως οι Total, ExxonMobil, Repsol και Edison. Τα ΕΛΠΕ, σύµφωνα µε τον ίδιο, όταν υπογραφούν και οι συµβάσεις της Κρήτης, θα έχουν τις εννιά από τις δώδεκα παραχωρήσεις εν λειτουργία στην Ελλάδα.

∆ιαβεβαίωσε, δε, ότι ο όµιλος µε συνεργασίες τόσο µε ελληνικές όσο και µε ξένες εταιρείες έχει αναδείξει ως προτεραιότητα τα ζητήµατα της περιβαλλοντικής προστασίας. Η αναφορά αυτή έχει τη σηµασία της, δεδοµένου ότι έξω από το κτίριο του ΥΠΕΝ υπήρχε την ίδια ώρα συγκέντρωση λίγων οικολόγων-ακτιβιστών που αντιτίθενται συνολικά, για περιβαλλοντικούς λόγους, στην εµπλοκή της χώρας µας στην εκµετάλλευση υδρογονανθράκων.

Και χερσαίες περιοχές

Στο έργο της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ) αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Γιάννης Μπασιάς, επισηµαίνοντας παράλληλα πως επόµενος στόχος είναι η ενασχόληση µε τις χερσαίες περιοχές, αναφέροντας την περιοχή των Γρεβενών ως εκείνη που θα µπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία περαιτέρω ενασχόλησης µε τα πιθανά χερσαία κοιτάσµατα της χώρας. Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασµού των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιώργος Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας µας, η οποία όπως είπε είναι µία καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηµατικών οµίλων. Υπογράµµισε επίσης την απόφαση του οµίλου να επενδύσει στην έρευνα και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga, σηµείωσε ότι το σηµερινό είναι το τρίτο συµβόλαιο που υπογράφει η εταιρεία στη χώρα µας ύστερα από µία µεγάλη διαδροµή που ξεκίνησε το 2015.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

She Does Not Reply To Your articles or constantly offers reasons: She reacts but provides you a reason.

She Does Not Reply To Your articles or constantly offers reasons: She reacts but provides you a reason. 4. She continuously flakes on systems: So...

I’ve had the experience which hurts. There’s that one lady and you’re completely into the girl.

I’ve had the experience which hurts. There’s that one lady and you’re completely into the girl. Exactly what are the evidence she is enjoying your? You...

Another individual need not combine lots of particulars to complete the subscription steps

Another individual need not combine lots of particulars to complete the subscription steps Producing Interactions on SingleParentMeet. So that you can carry out a successful...

Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων το ιδιωτικό χρέος

Το ιδιωτικό χρέος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα σε πολύ καλό κλίμα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!