Αρχική Οικονομία Επιστροφή των δικαστικών συντάξεων σε επίπεδα 2012

Επιστροφή των δικαστικών συντάξεων σε επίπεδα 2012

Κέρδισαν τη μάχη στο Μισθοδικείο. Ανοίγει ο δρόμος για καταβολή των αναδρομικών

Από τη
Μαρία Ζαχαροπούλου

Φωτιά στα ταμεία του Δημοσίου βάζει ακόμη μία δικαστική απόφαση, η οποία κρίνει ότι το μνημονιακό «ψαλίδι» που επιβλήθηκε στις συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων είναι αντισυνταγματικό. Το εννεαμελές Μισθοδικείο άναψε το πράσινο φως για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του έτους 2012 και έρχεται να συμπληρώσει σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε ενστόλους, γιατρούς αλλά και καθηγητές ΤΕΙ.

Το ύψος των αναδρομικών στους δικαστικούς και τους εισαγγελικούς λειτουργούς θα κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα είναι ανάλογο με τον βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, ενώ θα αφορά το χρονικό διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου 2015 έως την ημερομηνία που κατέθεσαν τις αγωγές τους, τον Νοεμβρίου του 2017. Οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί στις προσφυγές τους ανέφεραν ότι οι περικοπές στις συντάξεις τους ανήλθαν σε ποσοστό περίπου 74% και μόνο αυτές που έγιναν κατ’ επιταγή του νόμου 4387/2016 άγγιζαν το 40%.

Οι επίμαχες διατάξεις
Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων, η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε και το καθαρό ποσό των συντάξεων των προέδρων κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας) από τα 1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ. Κατά συνέπεια, ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις και των συντάξεων των δικαστών των κατώτερων βαθμών, καθώς τηρείται η πυραμιδική ιεραρχία στις αποδοχές τους.

Το Μισθοδικείο κατά πλειοψηφία (7-2) έκρινε αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις, ενώ η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι είναι δικαιολογημένες οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και των εισαγγελέων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, δεν αποκλείεται η επέμβαση του νομοθέτη για μείωση των συντάξεων λόγω επιτακτικής ανάγκης προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, ωστόσο η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος.

Επομένως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνίδιων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα (Έλληνες του εξωτερικού αλλά και πολίτες ξένων χωρών) ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες...

Επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση – Όλοι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση

Όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στη ρύθμιση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της...

Μόλις 6,8 ν.μ. από τη Στρογγύλη έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το...

Μόλις 6,8 ν.μ. από τη Στρογγύλη έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!