Αρχική Οικονομία ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ: ΒΑΡΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΙ "ΥΨΗΛΕΣ" ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ...

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ: ΒΑΡΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΙ “ΥΨΗΛΕΣ” ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ…
Οι δανειστές διέλυσαν το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα με τα μνημόνια και τώρα προτείνουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων για να ενισχυθεί !!!

Επιμένει το ΔΝΤ στη θέση του πως οι υψηλές δαπάνες για τη χορήγηση συντάξεων στην Ελλάδα λειτουργούν σε βάρος της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής.

Στην έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα, το Ταμείο αναφέρει πως προ τις κρίσης το σύστημα κοινωνικής στήριξης της Ελλάδας ήταν αναποτελεσματικό και ανεπαρκώς στοχευμένο, καθώς είχε στο επίκεντρο του ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, που παρείχε περιορισμένη άμεση στήριξη στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και στους ανέργους.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια των προγραμμάτων στήριξης το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα παραμένει υπερβολικά εξαρτώμενο από συνταξιοδοτικές παροχές.

«Στο 27% του ΑΕΠ (το 2017), οι συνολικές κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει το ΔΝΤ και προσθέτει πως στις συντάξεις πάει η μερίδα του λέοντος, ενώ άλλα δίχτυα κοινωνικής προστασίας παραμένουν «υποανάπτυκτα».

Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές αναπτύσσουν ένα νέο σύστημα με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Αυτό περιλαμβάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το νέο επίδομα στέγασης και ένα νέο σύστημα ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

«Ακόμη και μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, τα οφέλη που δεν αφορούν τα ηλικιωμένα άτομα θα παραμείνουν χαμηλά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χώρες», αναφέρει το ΔΝΤ με επικριτική διάθεση και σημειώνει πως το πεδίο για την περαιτέρω αύξηση αυτών των παροχών παρεμποδίζεται από τις υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή στην έκθεση σημειώνεται πως οι δαπάνες για την υγεία έχουν συμπιεστεί στην Ελλάδα σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη και σε επίπεδα που δεν είναι κατά το ΔΝΤ βιώσιμα.

Κατά τη διάρκεια του 2010-15, οι κοινωνικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ, περικοπή που επηρέασε δυσανάλογα τους φτωχούς, όπως αποδεικνύεται από το αυξανόμενο μερίδιο των εξόδων των νοικοκυριών αυτών για την κάλυψη των σχετικών αναγκών (από το 22% το 2010 σε 44% το 2015).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ενδιάμεση κατανάλωση υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με το μέσο επίπεδο στην Ευρώπη. Αυτή η μεγάλη προσαρμογή έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων που αναφέρουν μεγάλες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μεταξύ των φτωχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εθνική Ασφαλιστική: Iσχυρή κερδοφορία και το 3ο τρίμηνο – Aύξηση σε κέρδη και ασφάλιστρα στο 9μηνο

Η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία και το 3ο τρίμηνο του 2021, σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 9μηνο του 2021 ανήλθαν σε €83,9 εκατ. έναντι €53,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη, ανήλθαν σε €63,1 εκατ., έναντι €42,6 εκατ. το 9μηνο του 2020. H συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, για το 9μηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,0

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19. Η νέα παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και ήδη κρούσματά της εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. «Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρ

Εξαπλώνεται η παραλλαγή «Όμικρον»: Κρούσματα σε πολλές χώρες-Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται...

Εθνική Τράπεζα: Νέα εθελουσία έξοδος προσωπικού με bonus έως 180.000 ευρώ

H διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού και κατ’ επέκταση στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της ΕΤΕ που θα ενταχθουν στο πρόγραμμα από σήμερα και έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν λαμβάνειν εκτός από αποζημίωση και bonus έως και 180.000 ευρώ, αλλά και μία σειρά από προνόμια, όπως παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατήρηση των όρων που αφορούν σε δανειακές συμβάσεις, καθώς

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!