Αρχική Διάφορα Επιδεινώνεται ο καιρός από απόψε - Καταιγίδες και χιόνια στη Δυτική Ελλάδα

Επιδεινώνεται ο καιρός από απόψε – Καταιγίδες και χιόνια στη Δυτική Ελλάδα

Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων καλύπτει μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης (Ιβηρική χερσόνησο και δυτική Γαλλία). Από την άλλη, εκτεταμένος αυλώνας βρίσκεται εγκατεστημένος στην Σκανδιναβική χερσόνησο και στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας.Το νοτιότερο τμήμα του τελευταίου έχει ήδη αποκτήσει νοτιότερη τροχιά, έχει έλθει σε επαφή με τα νερά της Μεσογείου (στο ύψος του κόλπου της Γένοβας) και έχει ήδη συντελεστεί κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού).

Το χαμηλό αυτό μέσα στην Κυριακή θα διαγράψει ανατολική-νοτιοανατολική τροχιά και θα επισκεφθεί την χώρα μας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, τα οποία θα διασχίσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας μας επιδεινώνοντας τον καιρό σε αυτήν.

Το χαμηλό αυτό κατά την διάρκεια της Δευτέρας θα διέλθει πάνω από την βόρεια χώρα.

Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης θα έχει κινηθεί βορειοανατολικότερα, έχοντας αποχωρήσει πλέον από τον ελλαδικό χώρο και ευρισκόμενο στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυριακή 26/11: Ήδη από τις πρωϊνές ώρες τα πρώτα φαινόμενα αναμένονται στα βορειότερα τμήματα της Κέρκυρας και στις Διαπόντιες νήσους.Τις μεσημβρινές ώρες οι βροχοπτώσεις θα επεκταθούν και σε κεντρικότερα τμήματα του Ιονίου πελάγους, στην Ήπειρο και στην δυτική Στερεά.Σ’ αυτό το διάστημα τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή βροχοπτώσεων ασθενούς έως μέτριας έντασης.Από το απόγευμα αργά και μετά, αναμένεται βαθμιαία αύξηση της έντασης των φαινομένων στις προαναφερθείσες περιοχές, όπου και αναμένονται τοπικές, αρχικά, καταιγίδες.Όσον αφορά την υπόλοιπη δυτική χώρα κάποιες ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές ίσως απασχολήσουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Πελοποννήσου κατά την διάρκεια των απογευματινών και πρώτων βραδυνών ωρών.Όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 13-14oC στα βορειοδυτικά και τους 16-17oC στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις αρχικά στα 2-3bf με βαθμιαία ενίσχυση στα 4-5 και στα κεντροβόρεια τμήματα του πελάγους στα 6bf.

Δευτέρα 27/11: Από την αλλαγή της ημέρας, (δηλαδή κοντά στα μεσάνυχτα + – μία ώρα) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες -σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείονται και χαλαζοπτώσεις- στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας.Βαθμιαία εξασθένιση των φαινομένων από τότε και έπειτα.Ωστόσο σε τοπικότερο επίπεδο και με ασθενέστερο χαρακτήρα δεν αναμένεται να λείψουν αυτά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινότερα τμήματα (>1500μ. στα βορειοδυτικά και 1800-1900μ στα υπόλοιπα).Ο υδράργυρος σε πτώση.Οι μέγιστες τιμές του δεν αναμένεται να ανέλθουν άνω των 11-13oC και οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά νοτιοδυτικοί στα 5-6bf στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς-βορειοδυτικούς οι οποίοι θα αγγίξουν τα 7-8bf κατά τόπους.

Τρίτη 28/11:Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πιθανόν να υπάρξει συνέχιση του άστατου καιρού με βροχές και αποραδικές καταιγίδες από το ύψος της δυτικής Στερεάς και νοτιότερα, κατά κύριο λόγο, με τα όποια φαινόμενα να εξασθενούν βαθμιαία από τις πρωϊνές ώρες και να περιορίζονται στα νοτιοδυτικά ώσπου να σταματήσουν.Όσον αφορά τα βορειοδυτικότερα τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο τοπικά και λιγότερα κατά την διάρκεια της νύχτας.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα (>1000-1100μ στα βορειοδυτικά και >1300-1500μ. στα υπόλοιπα), ενώ πρόσκαιρα στα βόρεια και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού Ιωαννίνων, πιθανόν τα προαναφερθέντα υψόμετρα να κατέλθουν και λίγο περισσότερο.Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση κατά 1-2oC σε σχέση με την Δευτέρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις αρχικά στα 7bf με γρήγορη εξασθένιση από τις πρωϊνές ώρες στα 5-6bf.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Κυριακή 26/11:Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι αργά και μετά αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις κατά περιόδους.Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 έως 17oC, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί στα 2-3bf στην πόλη, ενώ στην περιοχή του Ρίου αναμένεται ενίσχυσή τους από τις βραδυνές ώρες στα 4-6bf.

Δευτέρα 27/11:Αναμένονται βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κατά περιόδους στην πόλη.Ο κύριος όγκος των φαινομένων αναμένεται μέχρι και τις προμεσημβρινές-πρώτες μεσημβρινές ώρες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-14oC με τους ανέμους να πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 4-5 και στο Ρίο τα 6bf.Πρόσκαιρη περαιτέρω ενίσχυση αυτών κατά την έναρξη εκδήλωσης των φαινομένων.

Τρίτη 28/11:Αναμένονται κατά περιόδους φαινόμενα στην πόλη κατά την διάρκεια της νύχτας με εξασθένισή τους από τις πρωϊνές ώρες, χωρίς αυτά να έχουν την ένταση των αντίστοιχων ωρών της Δευτέρας.Ο υδράργυρος σε περαιτέρω πτώση, θα κυμανθεί από 7 έως 12oC και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί αρχικά 5 και στο πορθμείο του Ρίου 6bf με γρήγορη εξασθένιση αυτών στα 3-4bf.

Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει για χιονοπτώσεις το Παναχαϊκό όρος καθώς και τα ενδότερα ορεινά τμήματα του νομού Αχαΐας άνω των 1300-1400 μέτρων κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΥΓ:Ας δοθεί η απαιτούμενη προσοχή τόσο από τους πολίτες, κατά την ώρα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φσινομένων, όσο και από τους τοπικούς φορείς της εκάστοτε περιοχής, κυρίως, στον τομέα της πρόληψης πιθανών προβλημάτων (π.χ. καθαρισμός φρεατίων).

Μετά από ένα πρόσκαιρο διάλειμμα ενδεχομένως να υπάρξει νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη το βράδυ και από τα βορειοδυτικά με τον καιρό να διατηρείται σε γενικές γραμμές βροχερός κατα περιόδους για το υπόλοιπο της εβδομάδας σε όλα τα δυτικά.Νεότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία για αυτή την πιθανή εξέλιξη του καιρού σε επόμενο δελτίο.

Επιμέλεια Πρόγνωσης:Νικολας Σερέτης
Ρωμανός Πατρών
&
Για το www.meteoclub.gr:Nick-Stormlover

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός...

Προφυλακιστέος ο ιερέας για το βιασμό ανήλικης στα Κάτω Πατήσια

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό ανήλικης στα Πατήσια. Υπενθυμίζεται, ότι ο ιερέας αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση...

Κορωνοϊός: Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων σε όλη τη χώρα

Πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις ει

Κορωνοϊός: 17.409 νέα κρούσματα και 98 θάνατοι – Στους 653 οι διασωληνωμένοι

Σε 17.409 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 98 θάνατοι.  Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 653 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 360.105 τεστ, με τη θετικότητα να φτάνει στο 4,83%. Η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων, με 4.065 κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!