Το νέο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι το «φράγμα» των 30 εκατ. επισκεπτών και ο στόχος είναι να «μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας ώστε να εμπλουτιστεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας».

Αυτό είναι το διακύβευμα για τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, όπως χαρακτήρισε τον τουρισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με το νεοεκλεγέν προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Η σημασία της μεγάλης επιτυχίας τη φετινή χρονιά τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Αλέξη Τσίπρα καθώς, όπως είπε, «μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017».

Η καλή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό και η θετική πορεία των τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να γίνει πυροτέχνημα, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, που κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία ώστε αυτά που γίνονται σήμερα να αποτελέσουν τη βάση στρατηγικού σχεδιασμού.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έθεσαν εκ νέου στον πρωθυπουργό το θέμα της φορολογίας και ειδικότερα του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής καθώς είναι φόροι «που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας».

Ενα επίσης κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο είναι αυτό της χωροταξίας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ.

«Αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις», είπε ο Γιάννης Ρέτσος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντως με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, «με τις επενδύσεις, που αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, νομίζω ότι το υπουργείο μας το 2017 θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα».

Αύξηση εσόδων

Στην καρδιά του καλοκαιριού, λοιπόν, επιβεβαιώνονται τα θετικά μηνύματα που υπήρχαν από τον Μάρτιο με βάση τις προκρατήσεις και τις προγραμματισμένες θέσεις των αεροπλάνων.

Θετικό όμως είναι το πρόσημο των εσόδων, όπως είπε ο Γ. Ρέτσος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι αυτό θα διευρυνθεί όταν βγουν τα στοιχεία του διμήνου Μάιος – Ιούνιος.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η Ελ. Κουντουρά υπενθύμισε ότι οι μήνες Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2016 ήταν οι καλύτεροι όλοι των εποχών, κάτι «που συνεχίστηκε και μέχρι σήμερα, γιατί ο στόχος μας είναι 365 μέρες τον χρόνο τουρισμός».

Η ανάδειξη νέων προορισμών που θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΚΚΕ: «Ονειρο θερινής νυκτός οι διακοπές»

«Απ’ τη μια ρεκόρ και κέρδη για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και απ’ την άλλη εργαζόμενοι που δουλεύουν λίγους μήνες τον χρόνο, ατέλειωτες ώρες την ημέρα, με μισθούς πείνας, ενώ οι διακοπές για τις λαϊκές οικογένειες και τα νέα παιδιά είναι ‘‘όνειρο θερινής νυκτός’’», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ με αφορμή τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το προεδρείο του ΣΕΤΕ.

 

πηγή: efsyn.gr